Για «αποτυχία των ηγετών» του πλανήτη στην αντιμετώπιση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, κάνει λόγο η δεύτερη από τις τρεις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022.
«Αυτή η έκθεση είναι μια τρομερή προειδοποίηση για τις συνέπειες της αδράνειας», δήλωσε ο Hoesung Lee, πρόεδρος της Επιτροπής. «Δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή και αυξανόμενη απειλή για την ευημερία μας και έναν υγιή πλανήτη. Οι ενέργειές μας σήμερα θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσαρμόζονται και η φύση ανταποκρίνεται στους αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους», είπε, προσθέτοντας: «Τα ημίμετρα δεν αποτελούν πλέον επιλογή».
Μόλις 100 ημέρες έπειτα από τη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη, που απέτυχε να παράξει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι επιστήμονες της Επιτροπής προειδοποιούν ότι απαιτείται μια συνολική αναθεώρηση του τρόπου ζωής των ανθρώπων και των οικονομικών μας συστημάτων.
Η απλή προσαρμογή των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων μας «δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε ένα μέλλον ανθεκτικό στο κλίμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της έκθεσης της IPCC, Εντ Καρ, γεωγράφος και ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ στη Μασαχουσέτη. Αντίθετα χρειαζόμαστε «μετασχηματιστικές αλλαγές… τα πάντα, από την τροφή μας μέχρι την ενέργειά μας μέχρι τις μεταφορές, αλλά και την πολιτική και την κοινωνία μας».
Εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων έχουν εξαφανιστεί από τις τοπικές περιοχές, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επίσης ωθήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ή υδάτινη ανασφάλεια ή έχουν χτυπήσει τις υποδομές ή έχουν προκαλέσει διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως η έκθεση αποτελεί ένα «ενοχοποιητικό κατηγορητήριο για την αποτυχία της παγκόσμιας ηγεσίας» στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης. «Σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις, οι παγκόσμιες εκπομπές πρόκειται να αυξηθούν σχεδόν κατά 14 τοις εκατό κατά την τρέχουσα δεκαετία. Αυτό σημαίνει καταστροφή», είπε ο Γκουτέρες.
«Σχεδόν η μισή ανθρωπότητα ζει στην επικίνδυνη ζώνη – τώρα. Πολλά οικοσυστήματα βρίσκονται στο σημείο χωρίς επιστροφή – τώρα. Η ανεξέλεγκτη ρύπανση από άνθρακα αναγκάζει τους πιο ευάλωτους του κόσμου σε έναν αργό βάδισμα προς την καταστροφή – τώρα», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας.