Οι ψεύτικες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν για τις πυρκαγιές

Αρκετές ψεύτικες φωτογραφίες κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες χωρίς κανένας από τους υπευθύνους να προσέξει τα προφανή χαρακτηριστικά που πρόδιδαν ότι έχουν τραβηχτεί σε άλλες περιοχές του πλανήτη και σε άλλη εποχή.

(δεν παρουσιάζουμε τα ονόματα και άλλα στοιχεία από τους λογαριασμούς που ανάρτησαν τις ψεύτικες φωτογραφίες καθώς σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για καλοπροαίρετο λάθος).

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε περισσότερο δείχνει έναν ηλικιωμένο κύριο που κρατάει ένα γατάκι μπροστά από ένα καμένο σπίτι ενώ… χιονίζει. Το γεγονός ότι φοράει χειμωνιάτικα ρούχα δεν φάνηκε να προβληματίζει και πολλούς.

Πρόκειται για τον Τούρκο Αλί Μεσέ, ο οποίος έβαλε κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του όταν επιχείρησε να ανάψει μια ξυλόσομπα με βενζίνη.

Μια ακόμη φωτογραφία δείχνει ένα Κοάλα δίπλα σε έναν εθελοντή πυροσβέστη της αυστραλιανής οργάνωσης CFA. Η συγκεκριμένη φωτογραφία κυκλοφόρησε αρκετά και στο twitter στην Τουρκία (όπου ίσως δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν την ελληνική πανίδα). Σίγουρα πάντως δεν έγινε με κακή πρόθεση αφού πάντα συνόδευε μηνύματα αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους στην Ελλάδα.

koala australia fire

Αρκετά κυκλοφόρησε και η φωτογραφία ενός Αμερικανού πυροσβέστη που κρατά στα χέρια του το γυμνό σώμα ενός μικρού παιδιού. Η στολή του πυροσβέστη αλλά ακόμη και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου προδίδουν αμέσως ότι η φωτογραφία δεν μπορεί να τραβήχτηκε στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Ron Olshwanger που απεικονίζει τον Αφροαμερικανό πυροσβέστη Adam Long.

Έχει ενδιαφέρον ότι τη συγκεκριμένη φωτογραφία, με μαύρο πυροσβέστη, χρησιμοποίησαν ακόμη και ορισμένα ακροδεξιά και φασιστικά account που φωνασκούσαν για την «προδοσία» απέναντι στους Έλληνες.

Ακόμη και ειδησεογραφικά site χρησιμοποίησαν φωτογραφίες από την περσινή φωτιά στον Κάλαμο δηλώνοντας ότι τραβήχτηκαν το προηγούμενο βράδυ.

ΑΝΑΝΕΝΩΣΗ
Ο φωτογράφος της επίμαχης φωτογραφίας Βασίλης Ασβεστόπουλος επικοινώνησε μαζί μας και μας εξήγησε (όπως είχε κάνει νωρίτερα και στο twitter) ότι η Καθημερινή παρουσίαζε την περσινή φωτογραφία του σαν να ήταν χτεσινή.

Ο τραγέλαφος όμως συνεχίστηκε από την εφημερίδα το Βήμα που υποστήριξε ότι η φωτογραφία είναι από βίντεο από τις φωτιές του… Λος Άντζελες το 2017.

Το κείμενο από το Βήμα περιλαμβάνει επίσης αυτούσιες προτάσεις από το δικό μας κείμενο χωρίς καμία αναφορά στην πηγή.

Αναζητώντας τα αίτια που ωθούν τους ανθρώπους να ποστάρουν ή να προωθούν ψεύτικες φωτογραφίες, το CNN είχε κατηγοριοποιήσει τα σχετικά περιστατικά σε ομάδες. Μεταξύ άλλων μιλούσε για ανθρώπους που «έχουν «εκπαιδευτεί» να πιστεύουν ό,τι βλέπουν στο Ίντερνετ» καθώς θεωρούν ότι για να φτάσει εκεί έχει περάσει κάποιου είδους επεξεργασία και έλεγχο.

Σε άλλη κατηγορία ανήκουν αυτοί που ποστάρουν φωτογραφίες όταν αυτές αναπαριστούν τις προκαταλήψεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φωτογραφίες ανθρώπων με τουρμπάνια ή μουσουλμανικές φορεσιές που κυκλοφορούν ύστερα από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Κάποιοι άλλοι, ανέφερε το CNN, θέλουν απλώς να συμμετέχουν στην συζήτηση καθώς πιστεύουν ότι έτσι συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια που συνήθως ακολουθεί κάθε μεγάλη καταστροφή.

Και τέλος κάποιοι το κάνουν… επίτηδες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ