Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αναγνωρίζουν και πάλι, στην πράξη, τη νόμιμη κυβέρνηση του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τη διαφορά ότι βρίσκεται… σε άρνηση.
Πριν από μερικούς μήνες δύο διπλωμάτες μιας χώρας που είχε μόλις αναγνωρίσει την κυβέρνηση του αυτοαποκαλούμενου προέδρου της Βενεζουέλας, Χουάν Γουαϊδό, μάζεψαν τις βαλίτσες τους για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ενώ όμως οι ίδιοι έφτασαν στον προορισμό τους δεν συνέβη το ίδιο και με τις αποσκευές του.
Οι υπάλληλοι στο τελωνείο της Βενεζουέλας αρνούνταν να σφραγίσουν τα σχετικά έγγραφα και όταν οι διπλωμάτες τούς ζήτησαν εξηγήσεις, έλαβαν μια αφοπλιστική απάντηση: «Γιατί δεν ζητάτε να σας τα σφραγίσει ο Γουαϊδό».
Έκτοτε το περιστατικό, το οποίο δημοσιεύτηκε από το δίκτυο Bloomberg, κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο μεταξύ διπλωματών και στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών της Βενεζουέλας. Οι τελευταίοι παρακολουθούν στωικά και με ένα ελαφρύ μειδίαμα τους πρεσβευτές δυτικών χωρών, οι οποίοι επιστρέφουν στις πρεσβείες τους στο Καράκας με κατεβασμένο το κεφάλι.
Πέρα από τον πρέσβη της Γερμανίας, ο οποίος έφυγε με ύφος σαράντα καρδιναλίων από τη χώρα και επέστρεψε σεμνά και ταπεινά στο πόστο του, αρκετοί ακόμη διπλωμάτες που νόμιζαν ότι θα συνομιλούν πλέον μόνο με τον Γουαϊδό αναγκάστηκαν να αποδεχτούν και πάλι την εξουσία της νόμιμης κυβέρνησης του Μαδούρο.
Ακόμη και η πρεσβεία της Ισπανίας, η οποία προσφέρει καταφύγιο στον επίδοξο πραξικοπηματία και συνεργάτη τού Γουαϊδό, Λεοπόλντο Λόπεζ, συνεχίζει κανονικά τις επαφές της με την κυβέρνηση Μαδούρο σαν να μην υπήρξε ποτέ η διπλωματική θύελλα των τελευταίων μηνών.
«Ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο που είχε πάντα» σημείωνε το Bloomberg – ένας εύσχημος τρόπος να πεις ότι η κυβέρνηση Γουαϊδό είναι σήμερα πιο ανύπαρκτη από ποτέ.
O Γουαϊδό έχει ορίσει 26 ψευτοδιπλωμάτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι σκοτώνουν την ώρα τους σε πολυτελή καφέ προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν μια ανύπαρκτη κυβέρνηση, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τοπικών υπουργείων Εξωτερικών.
Η μοναδική κυβέρνηση που παραμένει σε άρνηση για τις εξελίξεις στο Καράκας φαίνεται να είναι η ελληνική, η οποία σέρνει και το σύνολο της ελληνικής διπλωματίας σε πρωτόγνωρα και επικίνδυνα μονοπάτια. Αφού αναγνώρισε με καθυστέρηση τον Γουαϊδό, η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπλεγμένη σε μια παγίδα την οποία η ίδια έστησε στον εαυτό της.
Όπως πρώτη αποκάλυψε η Deutsche Welle, ο σημερινός, έμπειρος και ιδιαίτερα επιτυχημένος πρέσβης της Ελλάδας στο Καράκας, Νίκος Κοτροκόης, τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας αφού έχει ολοκληρώσει τη θητεία του και θα έπρεπε να έχει ήδη αντικατασταθεί από τον Σταύρο Βενιζέλο. Αυτό όμως σημαίνει ότι ο νέος πρέσβης θα πρέπει να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του είτε στον Μαδούρο, γεγονός που ισοδυναμεί με εκ νέου αναγνώρισή του, είτε στην ανύπαρκτη κυβέρνηση του Γουαϊδό, το οποίο σημαίνει πλήρη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.
Την κατάσταση περιέπλεξε ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος παραλίγο να προκαλέσει διεθνές διπλωματικό επεισόδιο από τις πρώτες ώρες στο νέο του πόστο. Ο Πιπίνης, μετά την ανακοίνωση των νέων καθηκόντων του, παρουσίασε συνέντευξη που του παραχώρησε ο αυτοαποκαλούμενος πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Εδουάρδο Παρέδες, στην οποία ζητούσε την εκκένωση του κτιρίου από τη νόμιμη αποστολή.
Το άκουσμα και μόνο των λέξεων «εκκένωση από την ξένη διπλωματική αποστολή» προκάλεσε φρίκη σε Έλληνες διπλωμάτες καριέρας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 22 της Σύμβασης της Γενεύης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Σε κάθε περίπτωση η παρέμβαση στο έργο έμπειρων διπλωματών από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε την εμπειρία αλλά ούτε και τις καλύτερες συστατικές επιστολές για το έργο τους, ενδέχεται να προκαλέσει έντονες τριβές στο επόμενο διάστημα.
Σε αντίθεση πάντως με τον πρωτοφανή ερασιτεχνισμό των κυβερνητικών χειρισμών το ελληνικό διπλωματικό σώμα φαίνεται να συνεχίζει κανονικά το έργο του, καθώς οι επαφές με την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα πραγματοποιούνται χωρίς προβλήματα. Ο πρεσβευτής σύμβουλος της πρεσβείας της Βενεζουέλας, Φρέντι Φερνάντες, είχε πρόσφατα επαφές με αξιωματούχους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου συζήτησαν σειρά θεμάτων. Όταν μάλιστα τον ρωτήσαμε εάν έχει δεχτεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα από το ελληνικό κράτος για να εγκαταλείψει το κτίριο της πρεσβείας, η απάντησή του ήταν ένα μονολεκτικό «Όχι».
Ίσως η καλύτερη συμβουλή που θα μπορούσε να δώσει κανείς στον «πρέσβη» του Γουαϊδό στην Αθήνα θα ήταν να μην εγκαταλείψει την κανονική απασχόλησή του ως διευθυντής Λατινικής Αμερικής σε γνωστή εταιρεία video games. Εκτός αν θέλει να δοκιμάσει πρώτος ένα αληθινό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας.
Άρης Χατζηστεφάνου – Εφημερίδα των Συντακτών 07/09/2019