Οι New York Times αποσύρουν σκίτσα που ασκούσαν κριτική στο Ισραήλ

Η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν θα δημοσιεύει από εδώ και στο εξής πολιτικά σκίτσα στη διεθνή έκδοσή της.

Η απόφαση έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της εφημερίδας στις 29 Απριλίου που ανέφερε πως δεν θα αναδημοσιεύονταν στην εφημερίδα σκίτσα εξωτερικών συνεργατών. Αφορμή τότε είχε σταθεί η δημοσίευση στην στήλη Γνώμης της εφημερίδας δύο σκίτσων που είχαν χαρακτηριστεί ως «αντισημιτικά».

To πρώτο στη σειρά σκίτσο (κεντρική εικόνα) που δημοσιεύτηκε παρουσιάζει τον Τραμπ, φορώντας εβραϊκό κιπά, να καθοδηγείται από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρουσιαζόταν σαν σκύλος-οδηγός τυφλών.

Εκπρόσωπος της εφημερίδας είχε δηλώσει πως ήταν απαράδεκτο ζητώντας συγγνώμη.

Τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση της παύσης δημοσίευσης των πρωτότυπων πολιτικών σκίτσων, ο Tζέιμς Μπένετ, υπευθυνος για την διεθνή έκδοση, ανέφερε πως είναι «ευγνώμων και περήφανος» για την δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι σκιτσογράφοι της διεθνούς έκδοσης.

«Ωστόσο εδώ και ένα χρόνο σκεφτόμασταν την προοπτική να έχει η διεθνής έκδοση (δηλαδή το φύλλο που κυκλοφορεί εκτός ΗΠΑ), την ίδια προσέγγιση με την εγχώρια και ως εκ τούτου θα σταματήσουμε την στήλη του καθημερινού πολιτικού σκίτσου από την 1η Ιουλίου», συμπλήρωσε ο Μπένετ.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή με τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Ζαν Πλαντύ να καλεί την εφημερίδα να μην καταργήσει τα πολιτικά σκίτσα από την εφημερίδα. Όπως είπε συγκεκριμένα στο AFP, η εφημερίδα «γονάτισε επανειλημμένα μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει συγγνώμη επειδή δημοσίευσε ένα σκίτσο» και συμπλήρωσε πως το «το χιούμορ και οι ενοχλητικές εικόνες είναι μέρος της δημοκρατίας μας».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ