Σαουδικής Αραβίας twitter κατασκοπεία πράκτορες μετοχές μπιν Σάλμαν

Οι μυστήριες σχέσεις του Twitter με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας

του Ανδρέα Κοσιάρη

Η καταδίκη, την Τρίτη 9 Αυγούστου, ενός πρώην υπαλλήλου του Twitter για τη δράση του ως πράκτορα της Σαουδικής Αραβίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ομιχλώδεις σχέσεις της πλατφόρμας με το Σαουδαραβικό καθεστώς του Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.

Ο Αχμάντ Αμπουάμο, κάτοικος ΗΠΑ γεννημένος στην Αίγυπτο, καταδικάστηκε από δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο για τη δράση του ως πράκτορας, αλλά και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω εμβάσματος και παραποίηση αρχείων. Ο Αμπουάμο εργαζόταν ως διευθυντής συνεργασίας μέσων για το Twitter το 2015 και οι ένορκοι στη δίκη είδαν αποδείξεις πως έλαβε ένα ακριβό ρολόι και 300.000 δολάρια σε τραπεζικά εμβάσματα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς πρόκειται για δωροδοκίες από τον στενό βοηθό του μπιν Σάλμαν, Μπάντερ Αλ-Ασάκερ, σε αντάλλαγμα για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών Σαουδαράβων αντιφρονούντων.

Ο Αμπουάμο παρείχε στον Αλ-Ασάκερ εμπιστευτικές πληροφορίες όπως φυσικές διευθύνσεις, διευθύνσεις e-mail και προσωπικά μηνύματα ανώνυμων λογαριασμών που ασκούσαν κριτική στο καθεστώς. Τα δεδομένα που παρείχε ο Αμπουάμο σχεδόν σίγουρα έχουν οδηγήσει στη σύλληψη, τον βασανισμό και την εκτέλεση αντιφρονούντων, καθώς η κριτική στο καθεστώς ουσιαστικά απαγορεύεται στη δικτατορία του οίκου των Σαούδ.

Όμως οι δεσμοί μεταξύ της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και της Σαουδικής Αραβίας δεν τελειώνουν με έναν υπάλληλο. Όταν ο Αμπουάμο μετά από κάποιους μήνες έπιασε δουλειά στην Άμαζον, ο Αλ-Ασάκερ βρήκε έναν άλλο πρόθυμο υπάλληλο του Twitter. Τον Σαουδαραβικής καταγωγής Αλί Αλζαμπάρα, ο οποίος ως μηχανικός πληροφορικής είχε τη δυνατότητα να προσφέρει ακόμα περισσότερα ιδιωτικά δεδομένα χρηστών στο καθεστώς.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ενόσω ο Αλζαμπάρα έκανε ακόμα τη βρώμικη δουλειά για τους Σαουδάραβες, το FBI ενημέρωσε το Twitter για την ύπαρξη του προβλήματος, λέγοντας όμως στους διοικούντες να μην αναλάβουν κάποια δράση προς το παρόν. Εκείνοι δεν υπάκουσαν, εξέθεσαν όσα γνώριζαν στον Αλζαμπάρα και τον έθεσαν σε αργία. Τότε εκείνος διέφυγε για τη Σαουδική Αραβία με τη βοήθεια του Αλ-Ασάκερ και του γενικού πρόξενου της χώρας στο Λος Άντζελες. Σήμερα είναι ο CEO του Ιδρύματος Μισκ, της προσωπικής «φιλανθρωπικής οργάνωσης» του μπιν Σάλμαν.

Την εποχή που εκτυλίσσονταν αυτά τα παιχνίδια κατασκόπων, Σαουδάραβες επενδυτές είχαν ήδη σημαντικό κομμάτι των μετοχών του Twitter. Κορυφαίος ανάμεσά τους, ο πρίγκηπας Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ, που το 2015 κατείχε το 5,2% της εταιρείας, μερίδιο μεγαλύτερο και από αυτό του ιδρυτή της Τζακ Ντόρσεϊ. Οι μετοχές αυτές (μαζί με άλλες στην εταιρεία) είναι σήμερα κατά πάσα πιθανότητα στα χέρια του ίδιου του μπιν Σάλμαν, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2017 κλείδωσε σχεδόν 400 υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του καθεστώτος σε ξενοδοχείο στη Ριάντ, και μεταξύ άλλων τους ανάγκασε να του παραδώσουν περιουσιακά τους στοιχεία. Μεταξύ αυτών των αξιωματούχων ήταν και ο μπιν Ταλάλ.

Το Twitter έχει αμελήσει να κάνει το οτιδήποτε για να διορθώσει τη σχέση του με τους Σαουδάραβες. Υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε για ισχυρότερη προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και πιο περιορισμένη πρόσβαση των υπαλλήλων του σε αυτά. Όμως ακόμα και σήμερα μεγάλο μέρος των μετοχών της εταιρείας ανήκει σε Σαουδάραβες, ενώ ο Αλ-Ασάκερ, ο Αλζαμπάρα και άλλοι εμπλεκόμενοι διαθέτουν λογαριασμό στην πλατφόρμα — στην περίπτωση του Αλ-Ασάκερ, ο λογαριασμός είναι και «επαληθευμένος», με το γνωστό μπλε σήμα δίπλα στο όνομά του.

Μάλιστα το 2016, μήνες αφότου η εταιρεία έμαθε για τη δράση των πρακτόρων του καθεστώτος, ο Τζακ Ντόρσεϊ συναντήθηκε με τον μπιν Σάλμαν στη Νέα Υόρκη — φωτογραφία από τη συνάντηση ανάρτησε στο Twitter ο ίδιος ο Αλ-Ασάκερ.

Όργανα του καθεστώτος συνεχίζουν να απειλούν αντιφρονούντες μέσω της πλατφόρμας, ενώ συνεχίζουν και οι συλλήψεις, φυλακίσεις κι εκτελέσεις τους — είναι άγνωστο αν συνεχίζει να υπάρχει διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Twitter προς το καθεστώς. Δεδομένα, όμως, η πλατφόρμα δέχεται αρκετά διαφημιστικά χρήματα από Σαουδαραβικές επενδυτικές και αναπτυξιακές εταιρείες, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε χρήστης από τη συχνότητα εμφάνισης διαφημίσεων τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ