ΜΕΤΑδραση απολύσεις ΜΚΟ εργαζόμενοι

Οι μαζικές και εκδικητικές απολύσεις και η προκλητική στάση της Μ.Κ.Ο. ΜΕΤΑδραση

Δημοσιεύουμε κείμενο που μας απέστειλαν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι (νυν και πρώην) στην Μ.Κ.Ο ΜΕΤΑδραση, για τις μαζικές και εκδικητικές απολύσεις που αυτή εφαρμόζει. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (29/11/2021): Η Μ.Κ.Ο. Μετάδραση απέστειλε απάντηση σε αυτήν και σε άλλες αντίστοιχες δημοσιευμένες καταγγελίες για το ζήτημα. Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντησή της, μετά το κείμενο των εργαζομένων:

M.K.O. ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ ή ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ A.E.

Οι μαζικές και εκδικητικές απολύσεις και η προκλητική στάση της γνωστής Μ.Κ.Ο.

Η παραπάνω οργάνωση συστήνει τη δράση της ως εξής:

«Η ΜΕΤΑδραση – Δράση για τη Μετανάστευση & την Ανάπτυξη, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009, με αποστολή να καλύψει κρίσιμα κενά στην υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Η ΜΕΤΑδραση είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να προστατεύσει, μέσω καινοτόμων παρεμβάσεων, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων εκείνων που εκτοπίζονται και διώκονται».

Η κατάσταση των τελευταίων μηνών αποδεικνύει πως η Μετάδραση δεν απέχει καθόλου από τις πρακτικές που ακολουθούν επιχειρήσεις και πολυεθνικές. Σε διαφορετικά τμήματα έχει ανακοινωθεί πως ο αριθμός των ατόμων που θα απολυθούν ξεπερνά τα 120 άτομα, δημιουργώντας συνθήκες τρομοκρατίας για εργαζόμενες/ους για το ποιος μπορεί να χάσει τη δουλειά του στη συνέχεια. Ακόμη και αν η ΜΚΟ δηλώνει ρητά στα έντυπα καταγγελίας σύμβασης πως οι προαναφερθείσες δεν υπάγονται στις μαζικές απολύσεις, στην πραγματικότητα περί αυτού πρόκειται. Απλώς τηρεί το άρθρο 74 του Ν.3863/2010 για το επιτρεπόμενο ποσοστό του 5% απολύσεων εργαζομένων ανά μήνα, τη στιγμή που απασχολεί περισσότερους από 600 υπαλλήλους.

Οι μαζικές απολύσεις και οι «αποζημιώσεις»

Σταδιακά από το τέλος του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει το κλείσιμο τμημάτων, η υποστελέχωση των τμημάτων που παραμένουν σε λειτουργία και οι μειώσεις προσωπικού. Αρχικά, ανακοινώθηκε εν μια νυκτί και χωρίς προειδοποίηση πως το τμήμα επιτροπείας θα κλείσει, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων. Οι εργαζόμενοι/ες κλήθηκαν βίαια και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τη συνεργασία με τους επωφελούμενους. Με συνέπειες ως προς την νομική κάλυψη και προώθηση των αιτημάτων των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων των δομών. Πάνω από 80 εργαζόμενοι απολύθηκαν όσο η Μετάδραση σφύριζε κλέφτικα πως το κράτος ευθύνεται για αυτό, αποποιούμενη κάθε ευθύνη.

Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε, με την αντιμετώπιση της διοίκησης προς τους εργαζομένους ενεργών τμημάτων να μοιάζει με καλοστημένη θεατρική παράσταση. Οι νέες απολύσεις -κατόπιν προειδοποίησης- συνοδεύονταν από αποζημιώσεις που παρουσιάστηκαν ως ευγενική παροχή της Μ.Κ.Ο. Ξεκαθαρίζουμε πως η αποζημίωση είναι υποχρέωση των εργοδοτών. Η ενημέρωση δε, συμβαίνει για να μειωθεί η αποζημίωση στο μισό. Στις απολύσεις αυτές εντάσσονται και εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τριετίες στη Μετάδραση, με σκοπό να χάσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτές. Μικρό ποσοστό αυτών θα επαναπροσληφθεί με νέες «μηνιαίες» συμβάσεις εργασίας. Το συμπέρασμα: Απόλυση ή απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων.

Έτσι τα τμήματα που σταδιακά ενημερώνονται για τα παραπάνω μένουν υποστελεχωμένα και δημιουργούνται συνθήκες επισφάλειας για τους εργαζομένους-ες που παραμένουν στον εργασιακό τους χώρο. Αυτοί καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αρμοδιότητες που δεν άπτονται της επαγγελματικής ιδιότητας με την οποία προσλήφθηκαν και να καλύψουν τα κενά των ανθρώπων που απολύθηκαν. Οι νέες προσλήψεις καθυστερούν και πιθανόν να μην γίνουν, όσο η τυπική διεκπεραίωση της «δουλειάς» βγαίνει και με λιγότερα άτομα. Κάποια από αυτά τα κενά καλύπτονται εκτός ωραρίου εργασίας. Ουσιαστικά όμως δεν καλύπτεται όλο το φάσμα των αναγκών των επωφελούμενων και η τακτική εναλλαγή προσωπικού προσθέτει επιπλέον ανασφάλεια στην ήδη βεβαρημένη κατάστασή τους. Βέβαια οι ανάγκες των εργαζομένων δεν ένοιαξαν ποτέ τη Μετάδραση, όπως και οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων, που έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αλλά είναι πάντα χρήσιμες για την προσέλκυση πιθανών νέων χρηματοδοτήσεων. Απορίας άξιο λοιπόν είναι αν τελικά η ΜΕΤΑδραση προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και πόσο μάλλον τα εργασιακά.

Οι εκδικητικές απολύσεις

Αξίζει να αναφερθεί βέβαια πως επ’ αφορμής αυτών των μαζικών απολύσεων η Μ.Κ.Ο. αποφασίζει και διατάζει. Διοργανώνει αξιολογήσεις κεκλεισμένων των θυρών, οι οποίες ποτέ δεν κοινοποιούνται στο προσωπικό και χωρίς να έχουν ως γνώμονα τη βελτίωσή του, αλλά τον εκφοβισμό του. Καθιστά σαφές στο προσωπικό (ή τουλάχιστον νομίζει πως το κάνει) πως οι διεκδικήσεις του σε εργασιακά ζητήματα ή θέματα που αφορούν την προστασία του επωφελούμενου πληθυσμού δεν θα γίνονται αποδεκτές. Η επιστημονική κατάρτιση των υπαλλήλων και η εντός πεδίου εμπειρία τους παραμερίζονται στον βωμό της αυθαίρετης βούλησης της ΜΚΟ και του σκεπτικού φαινομενικής παροχής υπηρεσιών (ελάχιστου κόστους).

Γι’ αυτό το λόγο, απολύθηκαν μέσα σε ένα μήνα τρεις εργαζόμενοι στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων (0-12 ετών) της Αθήνας, οι οποίοι αντέδρασαν σε πρακτικές διαχείρισης που ακολουθεί η ΜΚΟ. Από την πλευρά των εργαζομένων διατυπώθηκε το νόμιμο και επιστημονικά ορθό και απαντήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες – απολύσεις. Μάλιστα, η οργάνωση δεν δίστασε προκλητικά να δηλώσει πως αιτία ήταν και οι αντιρρήσεις ως προς την επίσημη γραμμή-θέση της (την οποία η ίδια παραβαίνει). Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως αντιρρήσεις υπήρξαν σε εργασιακά ζητήματα, όπως οι βάρδιες ετοιμότητας που δεν καταγράφονταν επίσημα και δεν πληρώνονταν ή απέναντι σε αμελείς στάσεις ως προς τα επωφελούμενα παιδιά της δομής και τις ανάγκες τους.

Θα αναρωτιόταν κανείς πώς αυτή η οργάνωση, που ενορχηστρώνει τα παραπάνω, γίνεται να αναλαμβάνει νέα εγχειρήματα όπως το Υπνωτήριο Αστέγων Ανηλίκων ή το νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης, που παρουσιάζονται ως πρωτοπόρα και προοδευτικά, όταν στο παρασκήνιο απολύει προσωπικό και υποστελεχώνει τα τμήματα που ήδη έχει. Φυσικά και είναι ρητορικό το ερώτημα. Προτεραιότητα όλων των Μ.Κ.Ο. ήταν πάντα το στήσιμο νέων εγχειρημάτων που θα φέρουν δημοσιότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κατ’ επέκταση χρηματοδοτήσεις.

Προτεραιότητα δικιά μας, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, είναι να διεκδικούμε αυτά που μας αναλογούν, κυρίως όταν αυτά αφορούν τα εργασιακά μας δικαιώματα και τα δικαιώματα των ευάλωτων πληθυσμών που υποστηρίζουμε. Και αυτό θα κάνουμε.

Εργαζόμενες-οι (νυν και πρώην) της Μ.Κ.Ο. Μετάδραση


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (29/11/2021): Η Μ.Κ.Ο. Μετάδραση απέστειλε απάντηση σε αυτήν και σε άλλες αντίστοιχες δημοσιευμένες καταγγελίες για το ζήτημα. Παραθέτουμε ολόκληρη την απάντησή της:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΜΕΤΑδρασης
             Σε απάντηση της ανάρτησης του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ
26/11/2021
Με αφορμή την από 25/11/2021 ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό και στην χώρα μας, ότι οι Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η δράση τους υποστηρίζεται από δωρεές, χρηματοδοτήσεις αλλά και την πολύτιμη συμβολή εθελοντών. Είναι αυτονόητο λοιπόν, ότι όταν λήγουν οι χρηματοδοτήσεις δεν μπορούν να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας.
Στις 23 Αυγούστου έληξαν οι συμβάσεις εργαζομένων οι οποίοι είχαν προσληφθεί για την υλοποίηση της δράσης «Εκπροσώπησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων». Οι συμβάσεις ήταν ορισμένου χρόνου και οι εργαζόμενοι ήταν ενήμεροι εξαρχής, για τη λήξη του έργου και κατ’ επέκταση της σύμβασής τους.
Για το συγκεκριμένο θέμα η ΜΕΤΑδραση εξέδωσε Δελτίο Τύπου στις 15/9/2021, στο οποίο ανέλυσε και παρουσίασε διεξοδικά τα προβλήματα, αναδεικνύοντας την σοβαρότητα του ζητήματος. Είναι ξεκάθαρο ότι την ευθύνη εκπροσώπησης των ασυνόδευτων παιδιών, σύμφωνα με τον Ν. 4554/2018 έχει αποκλειστικά η Πολιτεία, η οποία όμως ακόμη  σχεδιάζει τον τρόπο εφαρμογής της. Λόγω αυτού του γεγονότος, η ΜΕΤΑδραση, με ίδιους πόρους, συνεχίζει να χρηματοδοτεί την συγκεκριμένη δράση με μια μικρή ομάδα εκπροσώπων τους οποίους επαναπροσέλαβε, προκειμένου τα καλυφθούν οι πιο επείγουσες περιπτώσεις.
Σχετικά με τις προειδοποιήσεις καταγγελίας συμβάσεων που αναφέρονται στις συγκεκριμένες αναρτήσεις, είναι γνωστό ότι η Οργάνωση διαχρονικά καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει, παρά την λήξη των προγραμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων που έχουν αξιολογηθεί θετικά και έχουν συνδράμει στους σκοπούς της.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, η ΜΕΤΑδραση φροντίζει πάντα να εξασφαλίζονται οι αποζημιώσεις των εργαζομένων που απασχολούνται στο πλαίσιο συγκεκριμένων προγραμμάτων, πριν αυτά λήξουν. Είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστό ότι η ΜΕΤΑδραση είναι η πρώτη Οργάνωση που  διεκδίκησε και τελικά κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται το ποσό των αποζημιώσεων στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Είναι ευνόητο ότι εάν οι αποζημιώσεις δεν δοθούν στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων, καμία μη κερδοσκοπική Οργάνωση δεν έχει την δυνατότητα να αναλάβει αυτό το οικονομικό βάρος.
Η ΜΕΤΑδραση είναι από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική Οργάνωση, στην οποία το 85% των απασχολούμενων έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο ρίσκο προκειμένου οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ασφαλείς.
Είναι φανερό ότι η σωρεία αναληθών ισχυρισμών των εν λόγω αναρτήσεων, που ανεύθυνα αναπαράγονται σε κάποια μέσα, αποτελούν εμφανώς προσπάθειες συκοφάντησης και δυσήμισης του έργου και της προσφοράς της ΜΕΤΑδρασης στην κοινωνία.
Στη ΜΕΤΑδραση σεβόμαστε απόλυτα την εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία και είναι προτεραιότητά μας, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων προς το προσωπικό και τους συνεργάτες μας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ