ΜΜΕ καναλάρχες εργαζόμενοι απολύσεις

Οι καναλάρχες εγκαινιάζουν νέο μνημόνιο στα μίντια — της Ματίνας Παπαχριστούδη

Ολόκληρα τμήματα καταργούν πλέον οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, πετώντας στον Καιάδα της ανεργίας και επισφάλειας δεκάδες εργαζομένους. Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, από δύο τηλεοπτικά κανάλια, τον Alpha και το Open, απολύθηκαν συνολικά 59 εργαζόμενοι-τεχνικοί, απασχολούμενοι στα εξωτερικά συνεργεία και τα λινκ, καμεραμέν και ηχολήπτες. Το πρόσχημα είναι γνωστό. Πτώση διαφημιστικών εσόδων λόγω κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα ίδια κανάλια τσέπωσαν τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, ενώ είχαν εφαρμόσει κατά γράμμα τα «εργαλεία» της κυβέρνησης της ΝΔ στη διάρκεια του lock down, δηλαδή αναστολή συμβάσεων.

Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ως απαρχή μιας νέας πολιτικής εργασιακών μνημονίων στο χώρο των μίντια. Κι αν στις εφημερίδες ελάχιστα έχουν απομείνει για να καταστραφούν, στην ιδιωτική τηλεόραση τα περιθώρια για τους εργοδότες είναι μεγάλα. Τα ΜΜΕ, όπως θυμόμαστε, ήταν ο πρώτος κλάδος στον οποίο επιβλήθηκαν τα μνημόνια μετά το 2010, με τουλάχιστον 5.500 απολύσεις στον κλάδο και δεκάδες λουκέτα. Μετά τους τεχνικούς, η απαίτηση συμπίεσης κόστους θα συμπεριλάβει τους διοικητικούς και αμέσως μετά τους δημοσιογράφους — όπως και το 2010. Η περίπτωση του Alpha έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία. Ο σταθμός εξαγοράστηκε από τον όμιλο Βαρδινογιάννη που κατέχει και το Star και επίσημα είχε υπάρξει δέσμευση πως θα παραμείνουν ξεχωριστά ως λειτουργικές μονάδες, θα χρησιμοποιούν δηλαδή ξεχωριστό προσωπικό. Εξάλλου, έλεγαν – και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, χωρίς ντροπή – το προβλέπει και ο νόμος, με τη διάταξη για 400 άτομα ανά τηλεοπτικό κανάλι. Μόνο που ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχε κάνει τη χάρη των καναλαρχών και έβγαλε από το νόμο την υποχρέωση απασχόλησης ανά ειδικότητα εργαζομένων. Έτσι, από την αρχή της εξαγοράς κιόλας, Star και Alpha φούσκωναν τον αριθμό απασχολούμενων σε άσχετες ειδικότητες, π.χ σεκιούριτι.

Έτσι, ένα χρόνο μετά την εξαγορά το σχέδιο Βαρδινογιάννη αρχίζει να εκτυλίσσεται. Πολλά «προϊόντα» με το ίδιο προσωπικό σε εξωτερικές εταιρείες στις οποίες δεν ισχύει καμία σύμβαση εργασίας και οι τεχνικοί εξαναγκάζονται να δουλεύουν με το κομμάτι, ανά ώρα ή βάρδια, χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ματίνα Παπαχριστούδη |εφημερίδα ΠΡΙΝ

Πηγή: MediaTV News

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ