Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν το 2018 αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα (Reporters Sans Frontières).
Για πρώτη φορά μάλιστα, ανάμεσα στις πέντε πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου συνολικά 6 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν τη ζωή τους μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Οι ΗΠΑ βρέθηκαν τόσο ψηλά στη λίστα, εξ αιτίας της μαζικής επίθεσης στην εφημερίδα The Capital τον Ιούνιο στην πολιτεία Μέριλαντ, όπου ο Τζάροντ Ράμος άνοιξε πυρ στα γραφεία της εφημερίδας.
Η στάση κατά των δημοσιογράφων όμως είναι ευρύτερα επιθετική. Το Νοέμβριο το CNN κατέθεσε μήνυση εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, αφ’ότου ο Λευκός Οίκος αφαίρεσε από τον ανταποκριτή του CNN Τζιμ Ακόστα τη διαπίστευση και την άδεια πρόσβασης. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, κατηγόρησε τον Ακόστα ότι «χειροδίκησε» εναντίον μέλους του προσωπικού που προσπαθούσε να του πάρει το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την ώρα που εκείνος έθετε ερώτηση στον Τραμπ.
Αντίστοιχα, πριν από ένα χρόνο, το Κογκρέσο είχε αφαιρέσει τις διαπιστεύσεις Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται στο δίκτυο του Russia Today America, χαρακτηρίζοντάς τους ως εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων.
Η οργάνωση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα έχει καταγράψει συνολικά 63 θανάτους δημοσιογράφων, για λόγους σχετικούς με τη δουλειά τους, από τον Ιανουάριο μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2018 σε όλο τον κόσμο. Για το αντίστοιχο διάστημα του 2017 ο αριθμός ήταν 55. Άλλοι 13 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχασαν επίσης τη ζωή τους, ενώ υπολογίζεται ότι 348 συνελήφθησαν ή βρίσκονται ακόμα προφυλακισμένοι.
Από τα 63 άτομα που σκοτώθηκαν, οι 45 στοχοποιήθηκαν, «επειδή οι έρευνες και τα ρεπορτάζ τους συνιστούσαν απειλή για τα συμφέροντα ανθρώπων σε θέσεις με πολιτική, κοινωνική ή θρησκευτική ισχύ ή του οργανωμένου εγκλήματος». Οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας.
Η περισσότερο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους το 2018 ήταν το Αφγανιστάν, όπου 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες επιθέσεις, όπως βομβαρδισμούς. Ακολουθεί η Συρία με 11 καταγεγραμμένους θανάτους και το Μεξικό με 9. Τέλος η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες διώξεις δημοσιογράφων, με συνολικά 60 συλλήψεις μέσα στο χρόνο.
«Οι μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν πολύ βασικό ρόλο στην παραγωγή ειδήσεων και στην πληροφόρηση σε χώρες με ολοκληρωτικά καθεστώτα και χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, εκεί δηλαδή όπου καθίσταται δύσκολη η δουλειά των επαγγελματιών δημοσιογράφων», σχολιάζει η οργάνωση στην έκθεσή της.