ΗΠΑ Συμβούλιο Ασφαλείας κατάπαυση πυρός βέτο

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ψήφισμα για παγκόσμια εκεχειρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μπλόκαραν την Παρασκευή απόφαση που επρόκειτο να τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ηνωμένων Εθνών, για μια παγκόσμια κατάπαυση πυρός για τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Το προς ψήφιση κείμενο αποτελούσε την κατάληξη έξι εβδομάδων προσπαθειών από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και επρόκειτο να επιδείξει στήριξη στην έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για την ανάγκη μιας παγκόσμιας κατάπαυσης πυρός.

Όμως το κείμενο της απόφασης δεν ετέθη ποτέ προς ψήφιση, καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο που διαθέτουν ως ένα από τα μόνιμα μέλη του.

Η δικαιολόγηση του μπλοκαρίσματος ήρθε μέσω διπλωματικών κύκλων και ανέφερε ως αιτία την αναφορά στο κείμενο της απόφασης σε στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον οποίο η κυβέρνηση Τραμπ έχει «ανοίξει» δημόσιο πόλεμο, μεταξύ άλλων παγώνοντας και το μερίδιο της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ που αναλογεί στις ΗΠΑ.

Η άμεση αναφορά στον ΠΟΥ υπήρχε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ως απαίτηση της Κίνας. Μια δεύτερη μορφή του κειμένου, αποτέλεσμα προσπαθειών της γαλλικής διπλωματίας, χωρίς άμεση αναφορά στον ΠΟΥ, αλλά στις «εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας» του ΟΗΕ, θεωρούνταν ότι είχε επιτύχει τον πολυπόθητο συμβιβασμό αργά την Πέμπτη.

Όμως την Παρασκευή το πρωί, η αμερικανική διπλωματία ειδοποίησε ότι δεν αποδέχεται ούτε αυτή την αναφορά και πως χρησιμοποιεί το βέτο της για να μπλοκάρει την συγκεκριμένη απόφαση.

Αν και το συγκεκριμένο ψήφισμα θα είχε ουσιαστικά ελάχιστα περισσότερο από συμβολικό χαρακτήρα, ο συμβολισμός του επρόκειτο να είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Μια σειρά από αντιμαχόμενες πλευρές ανά τον κόσμο έχουν ακολουθήσει την παραίνεση του ΓΓ του ΟΗΕ, όμως μια δήλωση (και οι πράξεις που θα την ακολουθούσαν) από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου θα μπορούσε να είχε χαρίσει πολυπόθητες ανάσες σε δοκιμαζόμενους από τις ένοπλες συγκρούσεις πληθυσμούς σε όλο τον πλανήτη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ