κατάσχεση ΗΠΑ ενημερωτικές ιστοσελίδες Ιράν
Το μήνυμα που βλέπουν οι επισκέπτες των ενημερωτικών ιστοσελίδων που «κατέσχεσε» το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι ΗΠΑ «εξαφανίζουν» τους πολιτικούς τους αντιπάλους από το Ίντερνετ

Την «κατάσχεση» την περασμένη Τρίτη περισσότερων από 30 ηλεκτρονικών διευθύνσεων ενημερωτικών ιστοσελίδων που συνδέονται με το Ιράν επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σε μία κίνηση σχεδιασμένη για να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και να διακόψει την πληροφόρηση των πολιτών της Δύσης από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κατασχέθηκαν 33 ιστοσελίδες που συνδέονται με την Ιρανική Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (Islamic Radio and Television Union – IRTVU) και ακόμα τρεις που βρίσκονταν υπό την ιδιοκτησία των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ (Kata’ib Hizballah – ΚΗ), Ιρακινής Σιιτικής οργάνωσης που στηρίζεται από το Ιράν.

Στο δελτίο τύπου του αμερικανικού υπουργείου, δίδεται η επίσημη δικαιολόγηση πως οι ιστοσελίδες αυτές «παραβίαζαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ» κατά του Ιράν. Στις υπό κατάσχεση ιστοσελίδες συμπεριλαμβάνεται το PressTV.com, η κεντρική αγγλόφωνη και γαλλόφωνη ιστοσελίδα του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου του Ιράν, και η ιστοσελίδα Al-Masirah, του τηλεοπτικού καναλιού του κινήματος Ansarullah των Χούθι στην Υεμένη, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, «μαύρο» έπεσε και στην ιστοσελίδα Palestine Today, που εκπροσωπεί τις απόψεις της Χαμάς.

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν ακολουθεί αποφάσεις που λήφθηκαν επί προεδρίας Τραμπ και Ομπάμα, καθώς η Ιρανική Ραδιοτηλεοπτική Ένωση είχε προστεθεί στη «μαύρη» λίστα των Ειδικώς Σεσημασμένων Πολιτών (Specially Designated Nationals – SDN) τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ είχαν οριστεί ως SDN, αλλά και ως Ξένη Τρομοκρατική Oργάνωση τον Ιούλιο του 2009.

Αντίστοιχη κίνηση είχε πραγματοποιηθεί και από την κυβέρνηση Τραμπ τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν κατασχεθεί 29 ιστοσελίδες που συσχετίζονταν με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, άτομα και ομάδες που ορίζονται ως SDN, απαγορεύεται να αγοράζουν υπηρεσίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών διαδικτύου, χωρίς την άδεια του Γραφείου Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών της χώρας (Office of Foreign Assets Control – OFAC).

Η πλειοψηφία των ιστοσελίδων που κατασχέθηκαν είχαν καταλήξεις διευθύνσεων τομέα σε .net, .com και .tv. Οι πρώτες δύο καταλήξεις θεωρούνται «τομείς ανωτάτου επιπέδου» και διαχειρίζονται από την αμερικανική εταιρεία Verisign. Η κατάληξη .tv ανήκει στο νησιωτικό κράτος Τουβαλού και είναι επίσης υπό τη διαχείριση της Verisign.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, σε ανακοινωθέν του την Τετάρτη αποκάλεσε την κίνηση αυτή παράδειγμα της «συστηματικής προσπάθειας να διαστρεβλωθεί η ελευθερία του λόγου σε παγκόσμιο επίπεδο και να φιμωθούν οι ανεξάρτητες φωνές στα Μέσα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ