εκτρώσεων απαγόρευση δίκτυο συντηρητισμός φονταμενταλισμός ηπα ευρώπη ουγγαρία ελλάδα

Οι «ιεραπόστολοι» κατά των εκτρώσεων έρχονται στην Ευρώπη

Άρης Χατζηστεφάνου | Η Εφημερίδα των Συντακτών 28/05/2022

Ένα διεθνές δίκτυο οργανώσεων, με εμπειρία από τις ΗΠΑ, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη προωθώντας πολιτικές εναντίον των εκτρώσεων. Ήδη η επικεφαλής του έγινε πρόεδρος της Ουγγαρίας. Και οι σταυροφόροι του πλησιάζουν τα ελληνικά σύνορα.

Στις 24 Μαΐου τουλάχιστον 40 Δημοκρατικοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ έστειλαν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Σουντάρ Πιντσάι, επιστολή με την οποία ζητούσαν να σταματήσει να συγκεντρώνει και να καταχωρίζει πληροφορίες από τα GPS κινητών τηλεφώνων. Δεν ήταν μια συνηθισμένη πρωτοβουλία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οι γερουσιαστές πίστευαν ότι σε περίπτωση που εδραιωθεί η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, η αστυνομία θα μπορεί να αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία γεωεντοπισμού και να επιτίθεται ή να συλλαμβάνει γυναίκες που επιχειρούν να κάνουν έκτρωση. Λίγες ημέρες νωρίτερα οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούσαν ότι τα στοιχεία που συλλέγουν εταιρείες, όπως η Google ή το Facebook, μπορούν να προσφέρουν στις αρχές πληροφορίες για τις αναζητήσεις των γυναικών στο ίντερνετ (εάν παραδείγματος χάριν αναζητούν πληροφορίες για κλινικές εκτρώσεων).

Ίσως το πιο συγκλονιστικό στοιχείο στην επιστολή των 40 γερουσιαστών ήταν ότι προσπαθούσαν συνειδητά να προστατεύσουν τις γυναίκες όχι από ακροδεξιές οργανώσεις, που συχνά επιτίθενται σε γυναίκες και γιατρούς που πραγματοποιούν εκτρώσεις, αλλά από το ίδιο το κράτος και τους θεσμούς των αμερικανικών πολιτειών. «Εάν οι εκτρώσεις γίνουν παράνομες από το ακροδεξιό Ανώτατο Δικαστήριο και τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές», ανέφερε η επιστολή, «είναι αναπόφευκτο ότι δεξιοί εισαγγελείς θα εκδίδουν νόμιμα εντάλματα για να κυνηγούν, να δικάζουν και να φυλακίζουν γυναίκες που αναζητούν ιατρική φροντίδα για ζητήματα αναπαραγωγής». Ουσιαστικά στη δεύτερη δεκαετία της δεύτερης χιλιετίας μετά Χριστόν, Αμερικανοί πολιτικοί σκέφτονται πώς να φυγαδεύσουν γυναίκες από τη φονταμενταλιστική μανία του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ – περίπου όπως οι πολιτικοί του Βορρά προσπαθούσαν να προστατεύσουν μαύρους φυγάδες από τις πολιτείες του Νότου στα χρόνια της δουλείας.

Όπως αναγνωρίζουν πλέον αρκετοί ακαδημαϊκοί και αναλυτές εντός και εκτός των ΗΠΑ, η χώρα δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση από κάποια ιδιοτροπία ορισμένων ανώτατων δικαστών. Όπως εξηγούσε προ ημερών στον Guardian ο Νιλ Ντάτα, γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλευτικού Forum για τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά Δικαιώματα (EPF) «εδώ και 20 με 30 χρόνια η χριστιανική δεξιά των ΗΠΑ προωθούσε συγκεκριμένη στρατηγική για να επηρεάζει τις αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης και να τοποθετεί δικούς της ανθρώπους στο (δικαστικό) σύστημα». Το πρόβλημα σε ό,τι μας αφορά είναι ότι αυτή η τεχνογνωσία εξάγεται πλέον και στην Ευρώπη μέσα από αυτό που η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Ρενάτα Ούιτζ έχει χαρακτηρίσει σαν «τη διεθνή της ανελευθερίας».

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές ολοκληρώνονταν στη Βουδαπέστη οι εργασίες διημερίδας με τίτλο Τέταρτη Υπερατλαντική Σύνοδος του Πολιτικού Δικτύου Αξιών. Επικεφαλής οργανώσεων της χριστιανικής δεξιάς από όλο τον κόσμο (και κυρίως από την Ουγγαρία του Ορμπάν, τη Βραζιλία του Μπολσονάρο και φυσικά τις ΗΠΑ) συγκεντρώθηκαν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ενισχύσουν τα διεθνή δίκτυα που πιέζουν κυβερνήσεις για την απαγόρευση των εκτρώσεων σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οργανώσεων που συμμετείχαν συναντάμε ονόματα όπως «Κίνημα για την Πατρίδα», «Εθνικό Μέτωπο για την Οικογένεια», «Συνεργασία για τις Συντηρητικές Αξίες» αλλά και το περιβόητο αμερικανικό ίδρυμα The Heritage – ένα από τα σημαντικότερα Think Tank της αμερικανικής Δεξιάς το οποίο από τη δεκαετία του ’70 χρηματοδοτούνταν από εταιρείες όπως η Pfizer, η General Motors, η Dow Chemical, η Chase Manhattan κ.ά. Από τη λίστα των συμμετεχόντων εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι οι ακραία νεοφιλελεύθερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία και η Τσεχία, έχουν μετατραπεί σε θερμοκοιτίδες για τη μεταλαμπάδευση των αντιδραστικών ιδεών στην Ευρώπη. Στην ημερίδα όμως συναντάμε και κυβερνητικά στελέχη και ευρωβουλευτές από την Αυστρία, την Ισπανία, την Ιρλανδία κ.α.

Σε πρόσφατη έρευνά τους στον Guardian, η Άντζελα Τζιουφρίντα και η Φλόρα Γκαραμβόλγκι επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν το δίκτυο κατά των αμβλώσεων που εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη με τη βοήθεια αμερικανικών οργανώσεων αλλά ακόμη και διπλωματών από το Βατικανό. Όπως αναφέρουν, από το 2013 τμήματα του δικτύου βρέθηκαν κάτω από την ομπρέλα της οργάνωσης Agenda Europe, η οποία έφτασε να αριθμεί περισσότερα από 300 οργανώσεις. Στο δίκτυο συμμετέχουν υπερσυντηρητικές οργανώσεις όπως η πολωνική Ordo Luris και η διεθνής οργάνωση Tradition, Family, Property (Παράδοση, Οικογένεια, Ιδιοκτησία), η οποία φέρεται να διαχειρίζεται προϋπολογισμό δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Σταδιακά το επίκεντρο του δικτύου άρχισε να περνά από το Agenda Europe στην πλατφόρμα Political Network of Values (Πολιτικό Δίκτυο Αξιών – PNfV) που οργάνωσε και το συνέδριο στη Βουδαπέστη. Από τις 10 Μαρτίου, μάλιστα, η πρώην επικεφαλής της πλατφόρμας, Καταλίν Νόβακ, είναι η νέα πρόεδρος της Ουγγαρίας.

Δεν χρειάζεται βέβαια να πάμε μακριά για να διαπιστώσουμε ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει και στην Ελλάδα η εξάπλωση της «διεθνούς κατά των αμβλώσεων». Στο περίφημο συνέδριο για τη γονιμότητα, που θα πραγματοποιούνταν το 2021 στα Ιωάννινα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας και αρκετών κρατικών φορέων, θα συμμετείχαν ανάλογες δυνάμεις με αυτές που σήμερα στελεχώνουν τη «διεθνή κατά των αμβλώσεων»: Ο πρέσβης του Βατικανού, σύσσωμη η ηγεσία της ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και η αφρόκρεμα της ελληνικής (πάλαι ποτέ;) φιλοχουντικής Δεξιάς, όπως ο Βορίδης, ο Πλεύρης και ο Γεωργιάδης.

Στην Ελλάδα το συνέδριο ακυρώθηκε, προσφέροντας μια σημαντική νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών. Οι σταυροφόροι των εκτρώσεων όμως επιχειρούν να καταλάβουν ολόκληρη την Ευρώπη και βρίσκονται πλέον ante portas.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ