Αμαζόνιος

Οι G7 δίνουν για τον Αμαζόνιο λιγότερα από όσα η Λεβερκούζεν για τον Ρέτσο

H φράση του τίτλου κυκλοφόρησε αρχικά σαν αστείο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όμως ενδεικτική του πως ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα διαχειρίζεται τους πόρους που έχει στη διάθεσή του για τη διάσωση του πλανήτη.

Οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου λοιπόν, μαζεύτηκαν, συζήτησαν την κρίση στον Αμαζόνιο και αποφάσισαν να βοηθήσουν την κατάσταση – με το «γενναιόδωρο» ποσό των 20 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της συνόδου των G7 στο Μπιαρίτζ, στη Βάσκικη ακτή της Γαλλίας. Της συνάντησης για το ζήτημα του Αμαζονίου προήδρευσε ο Εμανουέλ Μακρόν και συμμετείχαν εκπρόσωποι και των επτά χωρών – Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ – με αισθητή, όμως, την απουσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ποσό, που αποφασίστηκε να δοθεί ως έκτακτη βοήθεια για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών στις χώρες που μοιράζονται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι προφανώς εξαιρετικά μικρό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τα μεγέθη των οικονομιών που το αποφάσισαν.

Για να κάνουμε μερικές σοβαρές (και πολλές λιγότερο σοβαρές) συγκρίσεις, τα 20 εκατ. δολάρια είναι όσο κοστίζει η λειτουργία τριών τελευταίας κλάσης αεροπλανοφόρων του αμερικανικού Ναυτικού, μαζί με τα αεροσκάφη και το προσωπικό που μπορεί να μεταφέρει το καθένα – ανά ημέρα.

Ή το πρόστιμο που αναγκάστηκε να πληρώσει ο Ήλον Μασκ λόγω ενός tweet.

Ή καμια δεκαριά ώρες παρέα με την πρωταγωνίστρια των ταινιών Twilight, Κρίστεν Στιούαρτ (με δεδομένο ότι ένας εκατομμυριούχος λέγεται ότι της είχε προσφέρει 500.000 δολάρια για 15 λεπτά).

Ή προς το ελληνικότερο, λιγότερο από όσο κόστισε η μεταγραφή του νεαρού ποδοσφαιριστή Παναγιώτη Ρέτσου από τον Ολυμπιακό στη γερμανική Λεβερκούζεν.

Ήδη Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Βραζιλία θα αρνηθεί αυτή τη βοήθεια, σε συνέχεια ίσως και της δημόσιας κόντρας του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο με τον Γάλλο ομόλογό του. Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας είχε δηλώσει πως θα ήταν καλοδεχούμενη μια δωρεά από τις G7, όπως και ξεχωριστές δωρεές που ήδη έχουν υποσχεθεί από το ΗΒ (10 εκατ. στερλίνες) και τον Καναδά (9 εκατ. στερλίνες)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ