δημοσίων σχέσεων Κισλίτσια Ουκρανία εταιρείες λόμπινγκ
Ο πρέσβης της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκίι Κισλίτσια, δέχτηκε βοήθεια στη συγγραφή των ομιλιών του στη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας από αμερικανική εταιρεία δημοσίων σχέσεων.

Οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων στο πλευρό Ουκρανών αξιωματούχων

Καθώς η Ρωσία κλιμακώνει τον δολοφονικό της πόλεμο και η ΕΕ απαγορεύει τη μετάδοση ρωσικών ΜΜΕ, η ουκρανική κυβέρνηση βρίσκει νέους συμμάχους στον χώρο της επικοινωνίας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, η ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει δωρεάν βοήθεια από αμερικανικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων, λομπίστες και δικηγόρους, στην προσπάθειά της για πίεση των διεθνών οργανισμών και της κοινής γνώμης.

Μία από τις εταιρείες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είναι η SKDK, εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων και πολιτικής, με εξειδίκευσή της πελάτες που ανήκουν στο κόμμα των Δημοκρατικών. Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε η εταιρεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ — όπως υποχρεούται υπό τον νόμο Εγγραφής Ξένων Πρακτόρων του 1938 — προσέφερε δωρεάν τις υπηρεσίες της στον πρέσβη της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Σεργκίι Κισλίτσια.

Η εταιρεία βοήθησε στη συγγραφή δύο λόγων του Κισλίτσια, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στον λόγο του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, ο Ουκρανός πρέσβης έθεσε το ζήτημα της παράνομης και απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας ως μία θεμελιώδη απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο. «Μην έχετε ψευδαισθήσεις», είπε στους εκπροσώπους των υπόλοιπων κρατών. «Εάν η Ουκρανία δεν επιβιώσει, δεν θα εκπλαγούμε αν η επόμενη που θα αποτύχει θα είναι η δημοκρατία».

Η SKDK έχει ως πελάτες της μεγάλο αριθμό πολιτικών του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, αλλά και εταιρειών όπως οι Google, Microsoft, Walt Disney, Time Warner και Nestle. Συν-διοικείται από την πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Ομπάμα, Ανίτα Νταν. Η Νταν ήταν επίσης μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν.

Το ρεπορτάζ των NYT αναφέρεται επίσης στην εταιρεία διεθνούς δικαίου και λόμπινγκ Covington & Burling, που κατέθεσε για λογαριασμό της Ουκρανίας αίτηση έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες νομικές εταιρείες των ΗΠΑ, που στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει και την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ουκρανίας, Naftogaz.

Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Άντριου Μακ, Αμερικανός δικηγόρος που εργάζεται δωρεάν ως λομπίστας και σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, «είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που δουλεύουν αφιλοκερδώς [για την ουκρανική κυβέρνηση] αυτή τη στιγμή, που έχω χάσει το μέτρημα».

Την ίδια στιγμή, πολλές αμερικανικές εταιρείες λόμπινγκ σταματούν τη συνεργασία τους με ρωσικές τράπεζες και άλλες εταιρείες. Εκτός από εναρμόνιση με τις κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν εναντίον της Ρωσίας, η διακοπή συνεργασίας είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις εταιρείες αυτές να «καθαρίσουν» λίγο το όνομά τους — ο χώρος του λόμπινγκ δεν φημίζεται για υψηλά στάνταρ σε ό,τι αφορά την επιλογή πελατών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ