πυρηνικά όπλα δαπάνες αύξηση 2020

Οι δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν το 2020, παρά την πανδημία

Πηγή: AntiWar

Παρά την πανδημία και τη ζημιά από τα λοκντάουν στην παγκόσμια οικονομία, οι παγκόσμιες δαπάνες για πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. δολάρια το 2020, με τις ΗΠΑ να ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές συνολικές δαπάνες για αυτό το έτος.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Καμπάνιας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – ICAN) οι εννέα οπλισμένες με πυρηνικά χώρες ξόδεψαν 72,6 δισ. δολάρια για τέτοια όπλα το 2020, έναντι 71,2 δισ. δολαρίων το 2019. Από αυτά, οι ΗΠΑ δαπάνησαν 37,4 δισ. δολάρια, περισσότερο από το μισό της συνολικής δαπάνης.

Σύμφωνα με την ICAN, δεύτερη ήταν η Κίνα, με εκτιμημένη δαπάνη 10,1 δισ. δολαρίων για πυρηνικά όπλα το 2020. Ακολουθούν, η Ρωσία (8 δισ. δολάρια), το Ηνωμένο Βασίλειο (6,2 δισ.), η Γαλλία (5,7 δισ.), η Ινδία (2,48 δισ.), το Ισραήλ (1,1 δισ.), το Πακιστάν (1 δισ.) και η Βόρειος Κορέα (667 εκατ.).

Η ICAN προωθεί την εφαρμογή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons – TPNW), μίας διεθνούς συνθήκης που στοχεύει στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων και, εν τέλει, στην εξάλειψή τους. Θεωρητικά η Συνθήκη τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη αρνούνται να την υπογράψουν και να την εφαρμόσουν.

Σύμφωνα με την έκθεση: «Τα οπλισμένα με πυρηνικά κράτη ξόδεψαν ένα θεόρατο ποσό χρημάτων για παράνομα όπλα μαζικής καταστροφής το 2020, ενώ η πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη στηρίζει την παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων».

Η έκθεση αναφέρει επίσης τα ποσά που έβγαλαν οι αμερικανικές και άλλες εταιρείες από την παραγωγή πυρηνικών όπλων, σε σύγκριση με τα ποσά που ξοδεύουν για την προώθηση των συμφερόντων τους. Για παράδειγμα, η αμερικανική Northrop Grumman έλαβε συμβόλαια αξίας 13,7 δισ. δολαρίων μονάχα για πυρηνικά όπλα. Στον αντίποδα, ξόδεψε 13,3 εκατ. δολάρια για την άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης (λόμπινγκ) στην Ουάσινγκτον και άλλα 2 εκατ. δολάρια στη χρηματοδότηση θινκ τανκ, μια μικρή επένδυση για τα δισεκατομμύρια κρατικών συμβολαίων που έλαβε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ