Οδοιπορικό: Η ΒΙΟΜΕ στην άκρη του κόσμου. Ημέρα πρώτη

Ξεκίνησαν την Τετάρτη 24/8 οι πρώτες συναντήσεις της αποστολής της ΒΙΟ.ΜΕ με ανακτημένες επιχειρήσεις στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Ημέρα πρώτη

Πρώτο πρωινό ραντεβού με τον τυπογραφικό συνεταιρισμό CAMPICHUELO. H πρώην κρατική επιχείρηση που εκτύπωνε μέχρι και το φύλλο της κυβερνήσεως βρέθηκε στην δίνη της νεοφιλελεύθερης επίθεσης την δεκαετία του 90, όταν το 1992 η κυβέρνηση επιχείρησε να την ιδιωτικοποιήσει. Η ιδιωτικοποίηση δεν πέρασε καθώς οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις και ξεκίνησαν έναν πολύχρονο και δύσκολο αγώνα επιβίωσης.

Μετά την επιβολή από το κίνημα κάποιων θετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την εργατική αυτοδιαχείριση το 2010, ο συνεταιρισμός έχει μια σταθερή εμπορική δραστηριότητα και κατόρθωσε να εισάγει στο εγχείρημα και πολλούς νέους συναδέλφους. Σήμερα σε μια προσπάθεια να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία εκτός από εξαιρετικά σύνθετες τυπογραφικές εργασίες διενεργεί πολιτιστικά δρώμενα αλλά ταυτόχρονα έχει ιδρύσει και μία κοοπερατίβα που προσφέρει νομικές συμβουλές.

Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι από τον συνεταιρισμό εργάζονται εθελοντικά σε μία φυλακή προσπαθώντας να απαλύνουν τον πόνο των αποκλεισμένων συνανθρώπων μας. Όπως θα δείτε και στις παρακάτω φωτογραφίες είναι ένα απόλυτα σύγχρονο τυπογραφείο offset κ ψηφιακών μέσων που δεν στερείται τίποτε από μια σύγχρονη τυπογραφική επιχείρηση εκτός από την εκμετάλλευση και την ιδιοποίηση των κερδών από τα αφεντικά.

Δεύτερη επίσκεψη της ημέρας στην κολεκτίβα ελεύθερου λογισμικού GCOOP. Πρόκειται για συνεταιρισμό που αποτελείται σήμερα από 18 άτομα και λειτουργούν ήδη 18 χρόνια. Στην Αργεντινή υπάρχουν πάνω από 20 κολλεκτίβες εργασίας που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό και έχουν συστήσει μια ειδική ομοσπονδία. Όπως μας εξήγησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτήν την συνεργατική επιχείρηση όπου ο στόχος είναι η διάδοση της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού κόντρα στην μονοπωλιακή λογική, όλοι οι εργαζόμενοι/ες μοιράζονται γνώσεις, εμπειρίες, προβλήματα και κέρδη μέσα από μια αντιιεραρχική και οριζόντια αμεσοδημοκρατική δομή. Εκτός από την πλούσια συζήτηση η μέρα περιλάμβανε και μια προβολή ένος πολύ ενδιαφέροντος βίντεο που έφτιαξαν οι εργαζόμενοι του gcoop που μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο αρκεί να γνωρίζετε είτε Αγγλικά είτε Ισπανικά

Τέλος η μέρα μας έκλεισε με ένα απολαυστικό γεύμα σε ένα από τα πιο γνωστά ανακτημένα εστιατόρια του Μπουένος Άιρες. Το BATAGLIA καταλήφθηκε από τους εργαζόμενους όταν αντιλήφθηκαν την πρόθεση του ιδιοκτήτη να μεταφέρει αλλού την επιχείρηση και με την ευκαιρία να ξεφορτωθεί τους παλιότερους εργαζόμενους ώστε να προσλάβει νέους ελαστικά εργαζόμενους. Σήμερα,4 χρόνια μετά, το εστιατόριο δουλεύει στα χέρια των εργαζομένων με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Εκτός από τις συζητήσεις σε κάθε κολεκτίβα μοιράζεται και το κείμενο που έχει γραφτεί για τους Αργεντίνους συναδέλφους στα Ισπανικά

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ