patria o muerte

Όχι σύντροφε. Τώρα δεν σε παίρνει να βρίζεις την ΕΕ και να τιμάς την Κούβα

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Κλαυθμός και οδυρμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα σε κύκλους της εθνικιστικής αριστεράς (σχήμα οξύμωρο) για την έλλειψη αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ισχυρότερα μέλη της εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τελευταία αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ήταν πάντοτε ένα παραμύθι στα χαρτιά».

Είχε προηγηθεί η άρνηση των Βρυξελλών να συνδράμουν την (θεωρητικά υπό ένταξη) χώρα, η οποία τώρα στρέφεται στη βοήθεια που μπορεί να της προσφέρει η Κίνα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε βουίξει ο τόπος από την άρνηση της Γερμανίας να βοηθήσει με υλικοτεχνικό εξοπλισμό την Ιταλία, η οποία και πάλι δέχθηκε τελικά βοήθεια από το Πεκίνο.

Μέσα σε όλα αρκετοί θυμήθηκαν να τιμήσουν και την Κούβα, η οποία όχι μόνο στέλνει γιατρούς όπου της έχει ζητηθεί, αλλά βρίσκεται και στην πρωτοπορία των ερευνών για την παραγωγή φαρμάκων (στα οποία δεν επενδύουν μεγάλες φαρμακευτικές καθώς δεν προσφέρουν σταθερές αποδόσεις για τους μετόχους τους).

Η Κούβα μάλιστα ήταν και η μοναδική χώρα που έδειξε ανθρωπιά και δέχθηκε να αποβιβαστούν επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου MS Braemar με κρούσματα του Κορονοϊου. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε μια επανάληψη της περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία άφηνε τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess να μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλο δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα.

Κάθε μια από τις παραπάνω παρατηρήσεις είναι απόλυτα ορθή. Η στάση της ΕΕ και των ισχυρότερων χωρών της, όπως η Γερμανία, είναι απάνθρωπη όχι μόνο γιατί αρνούνται την βοήθεια σε άλλες χώρες, αλλά γιατί με την πολιτική τους διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας ολόκληρης της ηπείρου, τα οποία τώρα κινδυνεύουν με άμεση κατάρρευση.

Το παράδειγμα της αρωγής από την Κούβα αλλά και την Κίνα είναι επίσης άξιο θαυμασμού.

Πού ήταν όμως αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης όταν αβοήθητοι πρόσφυγες έμεναν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, στοιβάζονταν και βασανίζονταν σε μυστικά κέντρα μεταφοράς και δέχονταν θανάσιμους πυροβολισμούς;

Δεν θέτω το ερώτημα προς την εθνικιστική δεξιά. Αυτή δεν έδειξε ποτέ ανθρωπιά για τον συνάνθρωπο. Αναφέρομαι στην εθνικιστική αριστερά.

Το βασικό σας επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα δέχεται «επίθεση» στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου» και αφού ο Ερντογάν είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο κακός της ιστορίας, εμείς θα κλείσουμε τις πόρτες στους πρόσφυγες που μας στέλνει. Στην πραγματικότητα βέβαια βγάζατε λιγότερη χολή εναντίον του Ερντογάν και περισσότερη εναντίον όσων ζητούσαν προστασία των ανθρώπινων ψυχών στα σύνορα — το κλείσιμο των οποίων έγινε σταδιακά αυτοσκοπός για εσάς.

Αλήθεια «σύντροφε»; Και έχεις ακόμη το θράσος να δηλώνεις αριστερός;

Ο Ερντογάν, όπως και ο κορονοϊός, είναι πράγματι οι κακοί της ιστορίας, γι’ αυτό οφείλουμε να δείχνουμε έμπρακτη αλληλεγγύη στα θύματά τους.

Για τον λαό της Κούβας, που παλεύει να επιβιώσει ύστερα από σχεδόν έξι δεκαετίες του πιο δολοφονικού εμπάργκο, οι φορείς του ιού τους οποίους υποδέχθηκε είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες μετανάστες που θα έφταναν στην Ελλάδα.

Στο κάτω κάτω της γραφής, σύμφωνα με τη δική σου λογική, γιατί να δεχθεί η Κούβα Βρετανούς ασθενείς όταν το Λονδίνο συνδράμει εδώ και δεκαετίες την αμερικανική επιθετικότητα εναντίον της Αβάνας;

Εσύ αλήθεια πώς αντιμετωπίζεις τους Τούρκους πολίτες; Όταν σου είπαν ότι ένας από τους Κούρδους που κατήγγειλαν την ύπαρξη μυστικών κέντρων συγκέντρωσης στην Ελλάδα είχε και τουρκική υπηκοότητα άρχισες να αμφισβητείς ολόκληρο το ρεπορτάζ των New York Times. Βάλθηκες ξάφνου να αποδείξεις ότι το ελληνικό αστικό κράτος είναι αθώο και όλα του τα εγκλήματα είναι προπαγάνδα ξένων δυνάμεων.

Παρεμπιπτόντως η Βενεζουέλα, που τόσο λες ότι θαυμάζεις, κάποτε υποδεχόταν εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες από τη γειτονική (και εχθρική προς αυτήν) Κολομβία. Εσύ δεν άντεξες πρόσφυγες και μετανάστες ακόμη και από φιλικές χώρες, όπως η Συρία ή η Παλαιστίνη και έβλεπες μόνο πράκτορες και τζιχαντιστές.

Υποστήριζες εδώ και χρόνια ότι στην παρούσα φάση το έθνος-κράτος είναι ένα σημαντικό εργαλείο απέναντι στις δυνάμεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Και είχες δίκιο. Αυτό το έθνος-κράτος όμως το χρειαζόμασταν ώστε να αντισταθούμε στις προσπάθειες εξανδραποδισμού των ανθρώπων από το υπερεθνικό κεφάλαιο. Όλων των ανθρώπων. Ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας και τάξης.

Αν θέλεις ισχυρό έθνος-κράτος για να σώσεις μόνο την πάρτη σου και τους δικούς σου δεν είσαι αριστερός, είσαι σκέτος εθνικιστής. Εν τέλει δεν διαφέρεις σε τίποτα από του Γερμανούς πολιτικούς που δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στην Ιταλία.

To Patria o Muerte, το οποίο μας τσαμπουνάς για να στολίσεις με επαναστατικές δάφνες τον εθνικισμό σου, το έλεγε ο Τσε Γκεβάρα — ένας Αργεντίνος που έδωσε τη ζωή του για να απελευθερώνει λαούς άλλων χωρών. To Γη και Ελευθερία ένωνε τα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών, που άφησαν τις χώρες τους για να πολεμήσουν στον ισπανικό εμφύλιο.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχεις το θράσος να ποστάρεις φωτογραφίες και αφίσες του ΕΑΜ για να στηρίξεις τον εθνικιστικό σου παροξυσμό βάλε να ξανακούσεις εκείνους τούς στίχους του Νίκου Καρβούνη (που έζησε και αυτός μετανάστης στη Ρουμανία):

θέλουμε λεύτερη εμείς πατρίδα
και πανανθρώπινη τη λευτεριά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ