Μπους Ιράκ Ουκρανία Πούτιν

Ο Τζορτζ Μπους μπερδεύεται και κατηγορεί τον Πούτιν για την εισβολή στο… Ιράκ

Σε ένα άκρως τραγικωμικό σκηνικό σε εκδήλωση στο Ντάλας την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους μπερδεύτηκε και κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για μία εισβολή που διέπραξε ο ίδιος.

Η εκδήλωση στην οποία μιλούσε είχε ως θέμα τις εκλογές και ο Τζορτζ Μπους αναφέρθηκε στη διαβλητότητα της εκλογικής διαδικασίας στη Ρωσία. Έπειτα προσέθεσε πως το αποτέλεσμα της «έλλειψης ενός συστήματος ελέγχου και ισορροπιών» στη Ρωσία είναι «η απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή στο Ιράκ». «Εννοώ στην Ουκρανία», συμπλήρωσε έπειτα από μια στιγμή αμηχανίας για τον ίδιο και το κοινό του, που έπειτα από τη διόρθωση ξέσπασε σε γέλια.

Ο εγκληματίας πολέμου Αμερικανός πρώην πρόεδρος φαίνεται στη συνέχεια να ψελλίζει τα λόγια «και στο Ιράκ το ίδιο, τέλος πάντων», πριν επιχειρήσει να δικαιολογηθεί αναφέροντας την ηλικία του, «είμαι 75».

Το στιγμιότυπο ήταν ενδεικτικό του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζει η αμερικανική άρχουσα τάξη τα εγκλήματά της, έστω κι αν κάπου μέσα στα μασημένα λόγια του Τζορτζ Μπους ίσως να διακρίνεται μια μικρή στιγμή αυτογνωσίας.

Πέρα από την εμφανή υποκρισία ενός εγκληματία πολέμου που εισέβαλε σε μία χώρα με ψευδή προσχήματα να κατηγορεί άλλους για το ίδιο έγκλημα, αίσθηση κάνει και το γέλιο των παρόντων στην ομιλία. Ίσως ως αντίδοτο στην αμηχανία τους, όταν έστω και κατά λάθος τους υπενθυμίστηκε η συνενοχή τους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πρώτη εκλογή του Τζορτζ Γ. Μπους στον προεδρικό θώκο είχε κι αυτή τα δικά της εκλογικά παρατράγουδα, με τον τότε υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών να κερδίζει την προεδρία το 2000 με την αποφασιστική πολιτεία της Φλόριντα. Μόλις 537 ψήφοι, ή το 0,009% των ψήφων στην πολιτεία, έδωσαν τη νίκη στον Τζορτζ Μπους, με τους αντιπάλους Δημοκρατικούς να απαιτούν επανακαταμέτρηση, καθώς περίπου 61.000 ψήφοι είχαν αγνοηθεί από τα μηχανήματα καταμέτρησης. Η επανακαταμέτρηση σταμάτησε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, κάνοντας τον Τζορτζ Μπους πρόεδρο μέσω δικαστικής απόφασης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ