Ισραήλ

Ο ρόλος του Ισραήλ στην ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Του Ανδρέα Κοσιάρη.

Στην πρόσφατη αύξηση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων της Ινδίας και του Πακιστάν, μια άλλη πυρηνική δύναμη λίγες χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά παίζει έναν, όχι και τόσο αόρατο, ρόλο.

Πρόκειται για το Ισραήλ, που με τις πωλήσεις όπλων στην Ινδία και την πολυδιαφημισμένη ιδεολογική συνάφεια του ακροδεξιού κόμματος του Νετανιάχου, Likud, με το εθνικιστικό κυβερνών κόμμα BJP της Ινδίας, δημιουργεί μια συμμαχία επικίνδυνη για τη σταθερότητα στη Νότια Ασία και την πολυπληθή μουσουλμανική μειονότητα στην Ινδία.

Όπως εξηγούσε το Φεβρουάριο σε άρθρο του στον Independent ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ, ο ινδικός τύπος «διατυμπάνισε τη χρήση των Ισραηλινής κατασκευής “έξυπνων” βομβών Rafael Spice-2000 στο χτύπημα της Ινδικής Αεροπορίας κατά των “τρομοκρατών” Jaish-e-Mohammed (JeM) στο έδαφος του Πακιστάν (σσ. στις 26/02/2019)».

Η Ινδία είναι σύμφωνα με τον Φισκ «ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων του Ισραήλ για το 2017, πληρώνοντας 530 εκατομμύρια βρετανικές λίρες για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος».

Σε αντίθεση με τις ισραηλινές πωλήσεις όπλων στην δικτατορική κυβέρνηση της Μυανμάρ, που τελεί υπό κυρώσεις από χώρες της Δύσης για τις διώξεις εναντίον της Μουσουλαμνικής μειονότητας Rohingya, «οι αντίστοιχες πωλήσεις στην Ινδία είναι νομότυπες και πολυδιαφημισμένες και από τις δύο πλευρές».

Ο κοινές ασκήσεις κομάντο των δύο χωρών και οι αμοιβαίες επισκέψεις Μόντι και Νετανιάχου σε Τελ Αβίβ και Νέο Δελχί αντίστοιχα, συνιστούν σύμφωνα με τον Φισκ τη βάση ενός «Αντι-ισλαμικού συνασπισμού».

Σχολιαστές σε Ινδία και Ισραήλ προειδοποιούν ότι οι δύο χώρες δε θα πρέπει να βασιστούν στην ιδεολογική σχέση μεταξύ των δύο κομμάτων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης γύρω από το Κασμίρ και διακυβεύεται η τύχη 180 εκατομμυρίων μουσουλμάνων πολιτών της Ινδίας.

Την ίδια ώρα που η Ινδική κυβέρνηση αφαίρεσε την περιορισμένη αυτονομία της περιοχής του Κασμίρ, αναμένεται νέα επίσκεψη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ινδία το Σεπτέμβρη.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι αποκαλύψεις του άρθρου του Φισκ διαστρεβλώθηκαν από θιασώτες αντισημιτικών θεωριών συνωμοσίας στο Πακιστάν για να εντείνουν τη αντισημιτική ρητορική τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ