Ο πρέσβης της Βενεζουέλας απαντά στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα έδωσε ο πρέσβης Φαρίντ Φερνάντεζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα. Ο ίδιος μίλησε ακόμη για τον χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας, αλλά και την λύση που προτείνει η νόμιμη κυβέρνηση.

Η δεξιά αντιπολίτευση, όπως δήλωσε ο Φερνάντεζ, ακολουθεί πιστά το πλάνο της για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μαδούρο και χρησιμοποιεί για αυτόν τον σκοπό όλα τα μέσα που έχει διαθέσιμα. Ο Χένρι Αράμος Αλού, επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, την ίδια μέρα που συγκέντρωσε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δήλωσε πως εντός έξι μηνών θα ανέτρεπε την κυβέρνηση με οποιοδήποτε τρόπο. Κάποιοι από τους τρόπους ήταν αρχικά η κατηγορία ενάντια στον Μαδούρο ότι έχει… Κολομβιανή καταγωγή και το άμεσο κάλεσμα τν ενόπλων δυνάμεων σε εξέγερση. Τον Απρίλιο η Εθνοσυνέλευση καλεί τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να ενεργοποιήσει τον Διαμερικανικό Δημοκρατικό Χάρτη κατά της Βενεζουέλας. Ο Χούλιο Μπόρχες, πολιτικός της αντιπολίτευσης, έφτασε τόσο μακριά ώστε να ζητήσει την άμεση επέμβαση των Η.Π.Α. στα θέματα της Βενεζουέλας σε συνάντηση του με τον Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τραμπ.

Δεν περιορίζονται όμως μόνο οι πολιτικοί της Βενεζουέλας σε τέτοιες τακτικές, αλλά και οι αντικυβερνητικοί δημοσιογράφοι. Ο Μιγκέλ Οτέρο, ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ελ Νασιονάλ, γράφει:


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Τι θα συμβεί αν το κύμα με τις puputov (μολότοφ με περιττώματα) έπαιρνε διεθνείς διαστάσεις; Δηλαδή να ξεκινούσε μια βροχή από puputov ενάντια στις πρεσβείες και στις κατοικίες των πρεσβευτών;

O παρουσιαστής και δημοσιογράφος Λεοπόλδο Καστίγιο, γράφει:


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Πληροφορίες: μεταφορά του Λεοπόλδο Λόπες από το Ramo Verde στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, χωρίς ζωτικές ενδείξεις. Το καθεστώς εξετάζει την υπόθεση δηλητηρίασης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Φερνάντεζ, ο Λόπες μεταφέρονταν στην φυλακή και ήταν καλά στην υγεία του.

Παρόλο που η απάντηση του Μαδούρο, στα παραπάνω είναι η προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου, ανέφερε ο Πρέσβης της Βενεζουέλας, το 2016 υπήρξαν οι περισσότερες άκυρες συνεδριάσεις της Εθνοσυνέλευσης, λόγω μη απαρτίας της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει ο πρέσβης.

Τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Στην πορεία των διαδηλώσεων αυτών έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές κατά ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, 717 τραυματίες και 57 νεκροί, με βάση τα στοιχεία της πρεσβείας. Ακόμη και άνθρωποι που δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις τραυματίστηκαν ή ακόμη πέθαναν όπως ο Ορλάντο Χοσέ Φιγκέρα, που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές οι οποίοι νόμιζαν πως είναι Τσαβιστής.

Υπάρχουν ακόμη αποδείξεις για την δωροδοκία και συμμετοχή ανηλίκων και παραστρατιωτικών ομάδων σε διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει ο Φερνάντεζ, μετά τις αποτυχημένες εκκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο με την αντιπολίτευση, ο πρόεδρος Μαδούρο προχώρησε στην ιστορική απόφαση για σύγκλιση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης. Οι εκλογές για την Συνέλευση θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουλίου και από εκεί θα προκύψουν οι 364 αντιπρόσωποι ανά περιοχή. Οι κοινωνικοί κλάδοι οι οποίοι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι είναι οι εξής:

1. Εργαζόμενοι και οι αγρότες
2. Αλιείς
3. Φοιτητές
4. Άτομα με ειδικές ανάγκες
5. Αυτόχθονες
6. Συνταξιούχοι
7. Επιχειρηματίες
8. Κομούνες/κοινοτικά συμβούλια

Οι βασικοί άξονες οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για νέα συντακτική διαδικασία έχουν ως εξής:

1. Διασφάλιση της ειρήνης και δικαιοσύνης, μέσα από μια μεγάλη διαδικασία σύγκλησης εθνικού, κοινωνικού διαλόγου για τα σοβαρά ζητήματα.
2. Επέκταση και τελειοποίηση ενός μετα πετρελαϊκού οικονομικού συστήματος.
3. Συνταγματοποίηση όλων των Αποστολών και Μεγάλων Αποστολών (σειρά δημόσιων, κοινωνικών προγραμμάτων) που δημιουργήθηκαν από τον Ούγκο Τσάβες.
4. Επικέντρωση στο ζήτημα της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, της προστασίας και ασφάλειας του λαού.
5. Ενίσχυση νέων μορφών συμμετοχικής και άμεσης ηγετικής δημοκρατίας και συνταγματοποίηση των κοινοτήτων, δημοτικών συμβουλίων και κοινοτικής εξουσίας.
6. Υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και απόρριψη του παρεμβατισμού και το νέο όραμα του πολυκεντρικού κόσμου.
7. Υπεράσπιση της πολιτισμικής ταυτότητας των Βενεζουελάνων.
8. Διασφάλιση του μέλλοντος μέσα από την συμμετοχή της νεολαίας.
9. Επικέντρωση και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των μηχανισμών για τη συμβολή στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη, που έχει παρουσιαστεί στο Σχέδιο του Έθνους από τον Ούγκο Τσάβες.

Μετά τις εκλογές για την Εθνική Συντακτική Συνέλευση, θα ακολουθήσουν οι περιφερειακές εκλογές για την εκλογή κυβερνητών στις πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2017 και τελικά οι προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2018.

Αλεξάνδρα Ζουμπαταίου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ