λιβύη νατο

O πόλεμος που γέννησε τον ISIS στηρίχθηκε σε ΝΑΤΟική προπαγάνδα

Έρευνα διακομματικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου που ερεύνησε τις συνθήκες που οδήγησαν στο βομβαρδισμό της Λιβύης, αποκαλύπτει ότι οι επιχειρήσεις των νατοϊκών δυνάμεων στηρίχθηκαν σε σειρά λανθασμένων και αστήριχτων πληροφοριών που διακινούσαν κυβερνήσεις της Δύσης και διεθνή ΜΜΕ.

Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης, όπως τα συνοψίζει ο αναλυτής Μπεν Νόρτον:

  • Ο Καντάφι δεν σχεδίαζε σφαγές αμάχων. Οι σχετικές πληροφορίες γιγαντώθηκαν από αντικαθεστωτικές δυνάμεις και δυτικές κυβερνήσεις οι οποίες στήριζαν τις εκτιμήσεις τους σε ελάχιστα ή ανύπαρκτα επιχειρήματα.
  • Ο κίνδυνος του ισλαμικού εξτρεμισμού, που επηρέασε σε σημαντικό βαθμό την εξέγερση και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί δημιούργησαν ευνοικές συνθήκες για την ανάπτυξη του ISIS στη Βόρεια Αφρική.
  • Η Γαλλία η οποία ξεκίνησε τη στρατιωτική επέμβαση, στόχευε στην εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων και όχι ανθρωπιστικών.
  • Η βίαη εξέγερση πιθανότατα δεν θα είχε πετύχει εάν δεν υπήρχε η ξένη στρατιωτική επέμβαση. Παράλληλα ξένα μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα το Αλ Τζαζίρα με έδρα το Κατάρ και το Αλ Αραμπίγια της Σαουδικής Αραβίας διέδιδαν ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον καντάφι και την κυβέρνηση της Λιβύης.
  • Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί βύθισαν τη Λιβύη στην ανθρωπιστική καταστροφή, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων, γεγονός που μετέτρεψε τη Λιβύη από την χώρα της Αφρικής με τα υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης σε κράτος παρία.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ