πλεύρης εκκλησία ανευθυνότητα κορονοϊός μέτρα

Ο Πλεύρης δικαιολογεί την ανευθυνότητα της Εκκλησίας

του Ανδρέα Κοσιάρη

Σε συνέντευξή του στο MEGA το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδειξε γιατί επιλέχθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη συγκεκριμένη θέση, προσφέροντας άλλοθι στο θρησκόληπτο αντιεμβολιαστικό κοινό και δείχνοντας πως η κυβέρνηση έχει επιλέξει να θυσιάσει την υγεία των πολιτών στον βωμό της ψηφοθηρίας.

Ο Πλεύρης απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη νέα αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει φαινόμενα συνωστισμού και έλλειψης τήρησης των υγειονομικών μέτρων από την Εκκλησία και τους πιστούς στις εκδηλώσεις της 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. «Θα σας το πουν οι ειδικοί», είπε χωρίς να κατονομάζει ή να προσφέρει οποιοδήποτε στοιχείο, «ότι οπωσδήποτε οι χώροι μετάδοσης που είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις εκκλησίες είναι οι χώροι εστίασης».

Ο ακροδεξιός υπουργός Υγείας μπορεί να θεωρεί ότι «δικαιούται» να κάνει τέτοιου είδους επικίνδυνες εξαιρέσεις των χώρων θρησκευτικής λατρείας από την τήρηση των μέτρων. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει αρνηθεί πεισματικά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια να εφαρμόσει ένα σύστημα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων της CoViD-19, ώστε να υπάρχει η γνώση των χώρων μετάδοσης.

Ελλείψει σαφών στοιχείων για το πού και πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός στη Ελλάδα, και εκμεταλλευόμενος τη σιωπή των Ελλήνων επιστημόνων σε θέματα που θίγουν την Εκκλησία, ο Πλεύρης μπορεί να αρλουμπολογεί ανενόχλητος. Αποκρύπτει αφενός τα αναρίθμητα περιστατικά ανά την επικράτεια όπου ενορίες έγιναν το επίκεντρο υπερμετάδοσης με πάμπολλα θύματα μεταξύ του κλήρου και των πιστών, και αφετέρου το γεγονός ότι οι χώροι θρησκευτικής λατρείας ελκύουν κατεξοχήν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με μεγαλύτερη πιθανότητα υποκείμενων νοσημάτων και άρα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές της νόσου CoViD-19.

Αποσιωπά επίσης το γεγονός πως οι ναοί παραμένουν από την αρχή της πανδημίας πηγές άρνησης του εμβολίου, ή και του ίδιου του κορονοϊού, με ευθύνη της ηγεσίας της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Για να μην αναφερθούμε στις «δραστηριότητες» που διεξάγονται εντός των ναών και προσφέρονται για μετάδοση της νόσου, όπως το φίλημα εικόνων και η ανταλλαγή σάλιου μέσω της Θείας Κοινωνίας.

Οι χαρακτηριστικές εικόνες από τον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ιερέας παρενέβη ώστε να επιτραπεί η είσοδος σε πιστούς χωρίς μάσκα, αλλά και οι αμέτρητες αντίστοιχες εικόνες παρεμβάσεων ιερέων για τη μη τήρηση μέτρων, είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό της υπονόμευσης της δημόσιας υγείας από την Εκκλησία.

Η υπονόμευση αυτή είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΕΣΥ βρίσκεται ξανά σε οριακό σημείο, με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, να δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών.

Η δραματική κατάσταση βρήκε την έκφρασή της στο πρόσωπο του διευθυντή μίας από τις δύο κλινικές CoViD-19 του νοσοκομείου της Λάρισας, που σήμερα κατέρρευσε από την εξάντληση μπροστά στις κάμερες των δημοσιογράφων καθώς ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις.

Αγνοώντας της βαρύτατες ευθύνες της για τους θανάτους που θα ξεπεράσουν τις επόμενες ώρες τους 16.000, η κυβέρνηση επιλέγει να συνεχίσει στην ίδια ρότα, συνεχίζοντας να προσφέρει άλλοθι σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, και επιμένοντας να μη διασφαλίζει τα δέοντα για την προστασία της υγείας των πολιτών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ