Πηγή: omnia.tv / palestinechronicle.com
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να προχωρήσει στη δημοσίευση ενός καταλόγου εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια και στα Ύψίπεδα του Γκολάν, παρά την τεράστια διπλωματική πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Κανάλι 2 του Ισραήλ, ο πλήρης κατάλογος θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο και θα περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ισραηλινής βιομηχανίας καθώς και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.
Ορισμένες από τις διεθνείς εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο είναι οι Coca-Cola, TripAdvisor, Airbnb, Priceline και Caterpillar, οι ισραηλινές εταιρείες όπως ο φαρμακευτικός γίγαντας Teva, η εθνική τηλεφωνική εταιρεία Bezeq, η εταιρία λεωφορείων Egged, η εθνική εταιρία νερού Mekorot και οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Hapoalim και η Leumi. Ο κατάλογος παραδόθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την έκθεση.
Πέρυσι, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για τη στήριξη της δημιουργίας βάσης δεδομένων για όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εν μέσω έντονων αντιθέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
Η Washington Post ανέφερε ότι ο Zeid Raad al-Hussein, ανώτατος Επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ σχεδίαζε να δημοσιεύσει τον κατάλογο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που ώθησε τη διοίκηση του Donald Trump να συνεργαστεί με το Ισραήλ για να εμποδίσει τη δημοσίευσή του . Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση για τη βάση δεδομένων.
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της PLO Hanan Ashrawi καταδίκασε τις προσπάθειες των Η.Π.Α. και του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη ως “ηθικά αποτροπιαστικές”. Η προσπάθεια “εκθέτει τη συνενοχή των ισραηλινών και διεθνών επιχειρήσεων στη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ και στον αποικισμό της παλαιστινιακής γης”, ανέφερε η Ασράουι. “Αυτή είναι μια σαφής ένδειξη της επίμονης ατιμωρησίας του Ισραήλ και της προνομιακής αντιμετώπισής του”.
Η Ασράουι τόνισε στη δήλωσή της ότι οι εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ αποτελούν “εγκλήματα πολέμου” και παραβιάζουν άμεσα το διεθνές δίκαιο και διάφορα ψηφίσματα του ΟΗΕ. “Κάθε εταιρεία που επιλέγει να κάνει επιχειρήσεις στους παράνομους εποικισμούς γίνεται συνεργός στο έγκλημα και ως εκ τούτου υπόκειται σε δικαστική ευθύνη”, είπε.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παραπονέθηκε ότι ο κατάλογος επικρίνει άδικα το Ισραήλ.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δώσει βάρος στο κίνημα του BDS και συχνά υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε υποστήριξη ενός μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ ισοδυναμεί με αντισημιτισμό.
Το Ισραήλ για να αντιμετωπίσει το κίνημα BDS θέσπισε στο αντι-BDS νόμο που απαγορεύει σε άτομα που έχουν σχέση με το μποϊκοτάζ του Ισραήλ να μπουν στη χώρα.
Επιπλέον, το Ισραήλ καταδίκασε συστηματικά τον ΟΗΕ για τη στάση του εναντίον του Ισραήλ, καθώς έχει θέσει πολυάριθμα ψηφίσματα τους τελευταίους μήνες που καταδικάζουν τον μισό αιώνα κατοχής της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, καθώς και την αμείλικτη επέκταση των εποικισμών που διαμελίζει την παλαιστινιακή επικράτεια.
Ωστόσο, Παλαιστίνιοι και ακτιβιστές έχουν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι τα μη βίαια κινήματα που εκφράζονται τόσο με τις δράσεις του BDS όσο και με την ευαισθητοποίηση στη διεθνή σκηνή, είναι απαραίτητα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παγώσει τα λαϊκά κινήματα στην παλαιστινιακή επικράτεια αφήνοντας πολλούς Παλαιστίνιους με μειωμένη ελπίδα για το μέλλον.