Σελήνη Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ιδιωτικοποιεί τη Σελήνη

Καθώς η ανθρωπότητα σε όλο τον πλανήτη και στην ίδια του τη χώρα μάχεται με τον κορονοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ με προεδρικό διάταγμα ανοίγει τον δρόμο σε ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες για να αναπτύξουν μεταλλευτική δραστηριότητα στη Σελήνη και σε άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Μπορεί να ακούγεται ως επιστημονική φαντασία, και μέχρι έναν βαθμό ακόμα είναι. Όμως η NASA ήδη ετοιμάζεται με το πρόγραμμα Άρτεμις για μια επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη το 2024 και για μονιμοποίηση της ανθρώπινης παρουσίας εκεί το 2028.

Τα διδάγματα από αυτές τις αποστολές της NASA θα είναι πολύτιμα για τις αμερικανικές εταιρείες που ήδη αναπτύσσουν προγράμματα εκμετάλλευσης του διαστήματος.

Το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ αποτελεί συνέχεια νομοθεσίας που πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο επί κυβέρνησης Ομπάμα το 2015, και έδινε νομικά το δικαίωμα σε ιδιώτες Αμερικανούς να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στο διάστημα.

Ο Τραμπ με το διάταγμά του επαναβεβαιώνει την πεποίθηση των ΗΠΑ πως «Οι Αμερικανοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ασχολούνται με την εμπορική εξερεύνηση, ανάκτηση και χρήση των πόρων στο διάστημα» και πως οι ΗΠΑ δεν θεωρούν το διάστημα «κοινό κτήμα της ανθρωπότητας».

Πολλοί νομικοί ισχυρίζονται πως οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ αντιβαίνουν στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Διάστημα του 1967, που οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει και η οποία δηλώνει πως στο διάστημα «δεν μπορούν να γίνουν κρατικές αξιώσεις. Οι διαστημικές δραστηριότητες πρέπει να είναι προς όφελος όλων των εθνών και των ανθρώπων».

Το «παιχνίδι» της εκμετάλλευσης των διαστημικών πηγών σε νερό, μέταλλα και σπάνιες γαίες θα παιχτεί τις επόμενες δεκαετίες. Όμως οι ΗΠΑ και οι ιδιωτικές εταιρείες που εδρεύουν εκεί τοποθετούνται ήδη στο «γήπεδο», με το έπαθλο να έχει την προοπτική αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ