O «μπατζανάκης» του πανεπιστημίου της Σορβόννης έρχεται στην Ελλάδα

paris13 Το Πανεπιστημίου της Σορβόννης που σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ θα λειτουργήσει στη χώρα μας είναι... συνωνυμία με το γνωστό.
2 λεπτα

Πληροφορούμαστε ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας αίτηση αδειοδότησης προκειμένου να λειτουργήσει στην Ελλάδα παράρτημα του «Πανεπιστημίου της Σορβόννης». Η είδηση μεταφέρεται ως ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την «αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Φαίνεται να υπάρχει ωστόσο μια μικρή, ίσως όχι τυχαία, παρανόηση.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προβάλει την είδηση για την ίδρυση του παραρτήματος του γαλλικού πανεπιστήμιου ως επιβεβαίωση των δηλώσεων του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος είχε αναφερθεί επανειλημμένα στην προοπτική λειτουργίας ξένων -κρατικών- πανεπιστημίων, τονίζοντας τη διαφορά τους από τα ιδιωτικά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει για την ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας.

Το Πανεπιστήμιο Université Sorbonne Paris Nord, όμως, δεν είναι το γνωστό σε όλους μας Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Πρόκειται για το πανεπιστήμιο Paris 13, που άλλαξε όνομα το 2020, ώστε να γίνει πιο θελκτικό στο εξωτερικό. Όπως αναφέρει ο Αντώνης Γαλανόπουλος «είναι ένα μάλλον μέτριο πανεπιστήμιο που σύμφωνα με την κατάταξη QS, που συνήθως χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους που κάνουν τέτοιες διαρροές, βρίσκεται στις θέσεις 951-1000. Κάτω από το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και της Πάτρας στην ίδια κατάταξη».

Μια λεπτομέρεια που επίσης δεν διασαφηνίζεται είναι ότι πράγματι το Université Sorbonne Paris Nord είναι δημόσιο πανεπιστήμιο της Γαλλίας, χωρίς δίδακτρα… στη Γαλλία (το κόστος εγγραφής κυμαίνεται από 175 μέχρι 2.572 ευρώ το χρόνο). Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το κόστος φοίτησης θα είναι το ίδιο για τους ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα. Το Πρώτο Θέμα αναφέρει «Εξόχως σημαντικό στοιχείο στο όλο εγχείρημα αποτελεί η έμφαση που δίνεται από την ηγεσία του γαλλικού ΑΕΙ στα δωρεάν δίδακτρα για τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό φοιτητών, με ένα σύγχρονο και σύνθετο σύστημα υποτροφιών». Το πόσο δημόσια είναι η παιδεία ως εξαγώγιμο προϊόν μένει να το δούμε.

Μοιράσου το