Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν εκδικείται τον κόσμο που τον έφερε στην κορυφή

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Την περίοδο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στα στρατηγεία των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων συντελέστηκε μια θεαματική αλλαγή πλεύσης.

Προτεραιότητα δεν αποτελούσε πλέον να καρφωθεί η τελευταία πρόκα στο φέρετρο του γερμανικού, του ιταλικού και του ιαπωνικού φασισμού, αλλά να ελεγχθούν οι δυνάμεις των Ευρωπαίων ανταρτών αλλά και της ΕΣΣΔ που είχαν δώσει τη μάχη απέναντι στις δυνάμεις του άξονα. Ο φόβος για το ενδεχόμενο αυτές οι δυνάμεις να ρευστοποιήσουν τη δύναμή τους για να προωθήσουν αλλαγές που θα απειλούσαν το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό κατεστημένο ήταν μεγαλύτερος από το φόβο απέναντι στον φασισμό. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε ορισμένες από τις πιο περίεργες υποχωρήσεις των συμμάχων απέναντι στον Χίτλερ (όπως η «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξαν απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις όταν αυτές εγκατέλειπαν σταδιακά την Ελλάδα). Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε ξεκινήσει πριν τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Μια μικρογραφία της ίδιας λογικής επικράτησε στα στρατηγεία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, πριν ακόμη ανακοινωθεί από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, ότι ο υποψήφιος του κόμματος είχε συγκεντρώσει τους πολυπόθητους 270 εκλέκτορες. Σε μια πολύωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών υποστήριζαν ότι η αριστερή στροφή που συντελέστηκε στη βάση του κόμματος παραλίγο να στερούσε την κυριαρχία στις κάλπες. Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε η άποψη ότι αρκετά από τα αιτήματα του κινήματος Black Lives Matter (BLM), όπως η μείωση των κονδυλίων για την αστυνόμευση, αλλά και η χρήση της λέξης «σοσιαλισμός» ή «σοσιαλιστικό» από μέλη του κόμματος, στοίχισαν πολύτιμες θέσεις στο Koγκρέσο. Πολιτικοί όπως ο Δημοκρατικός Κόνορ Λαμπ από την Πενσυλβάνια, που μέχρι πρόσφατα φωτογραφίζονταν δίπλα σε πλακάτ του BLM με το σύνθημα «defund police», τώρα κατακεραυνώνουν όσους παραμένουν πιστοί στις ριζοσπαστικές θέσεις που έστειλαν εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους στις κάλπες υπέρ των Δημοκρατικών.

Η τεκμηρίωση αυτών των καταγγελιών, που εξαπολύονται εναντίον της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, είναι τόσο έωλη όσο το ανυπόστατο επιχείρημα του Ντόναλντ Τραμπ ότι το αποτέλεσμα νοθεύτηκε γιατί οι ανεπίσημοι «παρατηρητές» των Ρεπουμπλικάνων δεν είχαν πρόσβαση στα εκλογικά κέντρα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.