Μαρξ

Ο Μαρξ είναι εκτός ύλης στην Τουρκία

Πηγή: sol.org.tr
Τα προγράμματα σπουδών στα σχολεία της Τουρκίας βρίσκονται διαρκώς υπό επεξεργασία και αναδιαμορφώνονται, για να γίνονται όλο και πιο πιστά στο νόμο της Σαρίας.

Τις αλλαγές στη διδακτέα ύλη, αλλά και στο περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, επιβάλλει το AKP, το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Μία από τις τελευταίες παρεμβάσεις ήταν η αφαίρεση του Καρλ Μαρξ από το βιβλίο κοινωνιολογίας του λυκείου, στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς και ενώ συμπληρώνονται 150 χρόνια από την κυκλοφορία του Κεφαλαίου.

Μέχρι και πέρσι το βιβλίο περιελάμβανε ενότητες για φιλόσοφους και κοινωνιολόγους, όπως ο Κοντ, ο Μαρξ, ο Ντιρκέμ και ο Βέμπερ. Όμως η τουρκική κυβέρνηση αφαίρεσε την ενότητα για τον Μαρξ από τη διδακτέα ύλη της χρονιάς 2017-2018.

Αντί αυτού, στο κεφάλαιο με θέμα “Κοινωνικοί Θεσμοί” εμπλουτίστηκε η ενότητα για την εβδομάδα εορτασμού της γέννησης του προφήτη Μωάμεθ.

Μετά την αφαίρεση της ενότητας για τον Καρλ Μαρξ από το βιβλίο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας καλεί σε μαζικές αντιδράσεις ενάντια στο ισλαμικό και αντιεπιστημονικό σχολικό πρόγραμμα σπουδών που επιβάλλει το κόμμα του Ερντογάν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ