Μακρόν
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Μακρόν στο STX - © AP

Ο Μακρόν εθνικοποιεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε την πρώτη μεγάλη του παρέμβαση στον επιχειρηματικό κόσμο, εθνικοποιώντας ένα ναυπηγείο, προκειμένου να μην πέσει σε ιταλικά χέρια.

Το γαλλικό υπουργείο οικονομικών ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το κράτος θα ασκήσει το δικαίωμα του για να αγοράσει όλες τις μετοχές της εταιρείας STX France.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, η απόφαση είχε ως μοναδικό σκοπό την «υπεράσπιση των γαλλικών συμφερόντων στη ναυπηγική» και τη διασφάλιση ότι θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα. Η STX France απασχολεί περισσότερους από 2.500 εργαζόμενους και είναι το μόνο ναυπηγείο που μπορεί να κατασκευάσει αεροπλανοφόρα στη Γαλλία.

Νωρίτερα, τη φετινή χρονιά, η εταιρεία ναυπηγικής Fincantieri, που ανήκει στο Ιταλικό κράτος, είχε συμφωνήσει να αγοράσει τα δύο τρίτα της STX France. Ο Μακρόν από νωρίς εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμφωνία η οποία που είχε οριστικοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Την Τετάρτη προειδοποίησε ότι θα εθνικοποιήσει την εταιρεία, αν οι Ιταλοί δεν συμφωνούσαν να πάρουν μόνο το 50% των μετοχών της STX France. Οι Ιταλοί αρνήθηκαν την πρόταση.

Το Γαλλικό υπουργείο οικονομικών υποστηρίζει ότι το ναυπηγείο δεν θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, αλλά θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους πιθανούς αγοραστές από μια πιο ισχυρή θέση. Γι’αυτό και οι συζητήσεις με τους Ιταλούς θα συνεχιστούν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ