Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», η ομάδα πείρα(γ)μα επιστρέφει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής με τη βιωματική παράσταση – εγκατάσταση ιστορικής μνήμης «Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων», την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, στις 7.00μ.μ.

«Ο Κύκλος των “μάταιων” πράξεων» ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα, όπου γεννήθηκε το 1909, έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική νεότερη ιστορία του τόπου μας.

Η βραδιά θα μεταφέρει τους θεατές στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου την παραμονή κι ανήμερα της Πρωτομαγιάς του 1944, στο πρωινό προσκλητήριο, στο θρυλικό διάλογο μεταξύ του διοικητή του στρατοπέδου Φίσσερ με το Ναπολέοντα Σουκατζίδη , στη μεταφορά κι εκτέλεσή των διακοσίων στην Καισαριανή, στην ταφή τους στην Κοκκινιά και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας των νεκρών από τους συγγενείς σε μια προσπάθεια θεατές και συμμετέχοντες να επανασυνδεθούν βαθύτερα με αυτόν τον τόπο αντίστασης μέσα από τη βιωματική διαδικασία.

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα, σε διασκεύη και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα. Ξεκίνησε από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής τον Ιούνιο του 2014 ως βιωματικό δρώμενο, στη συνέχεια πήρε την μορφή θεατρικού μονολόγου και ακολούθησε ένα σημαντικό οδοιπορικό μνήμης σε μαρτυρικούς τόπους και τόπους αντίστασης.

Η παράσταση αφιερώνεται στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές από τους Ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.

Στο ρόλο του Γερμανού Διοικητή του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου Φίσσερ ο Γεράσιμος Γεννατάς
Τραγουδούν: Φωτεινή Βελεσιώτου, Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Κατερίνα Κατσίγιαννη

 

Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 7.00μ.μ.
στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
με ελεύθερη είσοδο.
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά