Δημάδη Bayer Monsanto πληρωμές δημοσιογραφία

Ο Guardian αποκαλύπτει τις δοσοληψίες του Θ. Δημάδη με την Bayer

Η εφημερίδα Guardian φέρνει στο φως ηλεκτρονική αλληλογραφία του Θάνου Δημάδη που αποδεικνύει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός Bayer προσέφερε γενναίες οικονομικές χορηγίες προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του μέσω ενώσεων ανταποκριτών ξένου τύπου, στις οποίες ο Έλληνας δημοσιογράφος διατηρούσε υψηλόβαθμες θέσεις.

Η Bayer έχει ήδη προσφέρει 50.000 δολάρια στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών στις ΗΠΑ (AFC-USA), η οποία ιδρύθηκε πριν από ένα μόλις χρόνο με πρόεδρο τον γνωστό δημοσιογράφο. Παρόλα αυτά ο Θάνος Δημάδης απειλούσε με μηνύσεις και εξώδικα όσους αναφέρονταν στην σκιώδη συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε σειρά e-mail από το 2018 και το 2019 που αντάλλαξε ο Δημάδης με τους αντιπροέδρους της Bayer, Ray Kerins και Chris Loder, εξηγούσε πώς θα προωθεί τις θέσεις της εταιρείας σε διάφορα δημοσιογραφικά ιδρύματα, όπως το Foreign Press Association (FPA), και το Foreign Press Foundation (FPF). Η Bayer θα ήταν ενήμερη και θα είχε έλεγχο αυτών των κινήσεων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στα e-mail.

Να σημειωθεί ότι μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η νεοσύστατη ένωση ανταποκριτών AFC-USA, της οποίας προεδρεύει ο Δημάδης, αφορούσε την κρίση με τα οπιούχα φάρμακα στις ΗΠΑ. Η Bayer αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές φαρμάκων απεξάρτησης από τα οπιούχα φάρμακα.

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που προσέφερε ο Δημάδης στον φαρμακευτικό κολοσσό, ήταν να τοποθετήσει τον Loder σαν σύμβουλο της ένωσης ανταποκριτών, να προωθεί θέματα που ενδιαφέρουν την Bayer και να διοργανώνει σεμινάρια που αφορούν την εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα σχεδίαζαν μαζί τη διοργάνωση συνεδρίου για τα fake news και ενημερωτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους για θέματα που σχετίζονται με τους «στρατηγικούς στόχους» της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα e-mail που έχουν στα χέρια τους οι δημοσιογράφοι του Guardian, ο Δημάδης ζητούσε να πληρώνεται και προσωπικά από τα ταμεία της Bayer, για «εργολαβίες περιορισμένου χρόνου» – πέρα δηλαδή από τα χρήματα που θα κατέληγαν στις ενώσεις ανταποκριτών που συμμετείχε.

Τόσο η Δημάδης όσο και η Bayer αρνούνται ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για τον επηρεασμό δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης προς όφελος της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα στελέχη επιχειρήσεων που τοποθετούσε ο Δημάδης σαν συμβούλους στην ένωση ανταποκριτών AFC-USA, βρίσκεται και το ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, Maece DuVally.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ