guaido

Ο Γκουαϊδό εποφθαλμιά το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Πηγή: grayzoneproject.com
Ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τοποθετήσουν με μη δημοκρατικό τρόπο ως πρόεδρο της χώρας, έδειξε αμέσως τις βλέψεις του για την κρατική εταιρεία πετρελαίου, την οποία ελπίζει να αναδιαρθρώσει και να ιδιωτικοποιήσει. Αναζητεί επίσης χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με σκοπό να χρηματοδοτήσει την μη εκλεγμένη του κυβέρνηση.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε, τον ελάχιστα γνωστό μέχρι τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Μέσα σε 48 ώρες ο Γκουαϊδό προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της βασικής εταιρείας διύλισης πετρελαίου της Βενεζουέλας με έδρα στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα της ώστε να χρηματοδοτήσει το υποκινούμενο από τις ΗΠΑ πραξικοπηματικό καθεστώς του.

Ο Γκουαϊδό επιδιώκει να απολύσει τα διευθυντικά στελέχη της Citgo Petroleum, εταιρείας που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA και αναζητά νέα μέλη για να στελεχώσει ένα καινούριο διοικητικό συμβούλιο.

Το πρακτορείο Reuters χαρακτήρισε την Citgo ως «το μεγαλύτερο ξένο περιουσιακό στοιχείο της Βενεζουέλας». Το Bloomberg την αποκάλεσε ως «το καλύτερο χαρτί στην περιουσία της PDVSA».

Η Citgo είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής του πετρελαίου της Βενεζουέλας, παρ’όλο που οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ εμποδίζουν την εταιρεία να στέλνει έσοδα στη Βενεζουέλα.

Επικαλούμενη ως πηγές αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Washington Post ανέφερε ότι στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ είναι να «χρησιμοποιήσει τον προσφάτως ανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας ως εργαλείο ώστε να αρνηθεί να δώσει στον Μαδούρο τα έσοδα από το πετρέλαιο που προέρχονται από τις ΗΠΑ και τα οποία ουσιαστικά προσφέρουν στη Βενεζουέλα όλο το εισερχόμενο συνάλλαγμα».

Η πορεία προς την ιδιωτικοποίηση του πετρελαίου της Βενεζουέλας
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Οι αριστεροί πρόεδροι της χώρας, ο Ούγκο Τσάβες και ο Νικολάς Μαδούρο, για περισσότερες από δύο δεκαετίες αντιστέκονται στις προσπάθειες αμερικανικών εταιρειών πετρελαίου να εκμεταλλευτούν το φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο οργανισμός μελέτης για θέματα πετρελαίου S&P Global Platts ανέφερε ότι, στον απόηχο της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως προέδρου από τις ΗΠΑ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ήδη άρχισε να σχεδιάζει «το πώς θα εισάγε ένα νέο νόμο σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, που θα καθορίσει ένα ευέλικτο δημοσιονομικό πλαίσιο καθώς και ευέλικτους συμβατικούς όρους για τα έργα που σχετίζονται με τις τιμές του πετρελαίου και τον κύκλο επένδυσης πετρελαίου».

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός «οργανισμού υδρογονανθράκων» που θα προσφέρει «διαγωνισμούς για ερευνητικά προγράμαματα στο φυσικό αέριο και το συμβατικό βαρύ, αλλά και πολύ βαρύ αργό πετρελαίο».

Με άλλα λογιά, αυτές είναι γρήγορες κινήσεις ώστε να ιδιωτικοποιηθεί το πετρέλαιο της Βενεζουέλας και να ανοίξει ο δρόμος για τις πολυεθνικές εταιρείες.

Όπως είχε δημοσιεύσει και παλιότερα το The Greyzone, η δεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει ήδη κάνει γνωστά τα «μεταρρυθμιστικά της πλάνα»: «Οι δημόσιες εταιρείες θα μπουν σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης. που θα διασφαλίσει την αποδοτική και διαφανή τους διοίκηση, χρησιμοποιώντας επίσης τις συμφωνίες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών».

Η S&P Global Platts επίσης αναφέρει ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ βλάπτουν σοβαρά την Βενεζουέλα και ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν σύντομα να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους.

«Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει τέτοιες κυρώσεις που παρακωλύουν σημαντικά την ικανότητα της PDVSA να συγκεντρώσει νέους πόρους ή να αναδιαρθρώσει το τρέχον εξοντωτικό της χρέος. Η πλευρά των ΗΠΑ είπε ότι είναι προετοιμασμένη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένου ενός ολικού αποκλεισμού στις εισαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ Μαδούρο και Γκουαϊδό οδηγώντας σε βία ή καταστολή. Πηγές από τις αγορές λένε ότι η αναγνώριση του Γκουαϊδό ως νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλας θα μπορούσε να να οδηγήσει τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν αργό πετρέλαιο από την Βενεζουέλα, όσο ο Μαδούρο παραμένει στην εξουσία».

Ο νεοσυντηρητικός γερουσιαστής των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, που έχει εμπλακεί με το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα, επίσης έκανε σαφείς τις προθέσεις του όταν επανειλημμένως έφερε στη συζήτηση το θέμα του πετρελαίου και κάλεσε ανοιχτά τους εργαζόμενους στον τομέα του πετρελαίου να σταματήσουν την συνεργασία με τον Μαδούρο και να ξεκινήσουν να δουλεύουν με τον Γκουαϊδό.

Η χρηματοδότηση του πραξικοπήματος από το νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ
Οι προσπάθειες αναδιάρθωσης της Citgo ίσως είναι μόνο η αρχή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου πολιτικών που θα εφαρμόσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Το Reuters επίσης ανέφερε ότι ο Γκουαϊδό «εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση από διεθνή ιδρύματα, όπως είναι το ΔΝΤ, ώστε να χρηματοδοτήσει την μεταβατική του κυβέρνηση».

Η χρήση του ΔΝΤ ως μοχλού για την πολιτική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ είναι γνωστή. Για δεκαετίες το ΔΝΤ, μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει παγιδεύσει φαινομενικά ανεξάρτητα κράτη της Λατινικής Αμερικής σε χρέος και τους έχει επιβάλει τα λεγόμενα προγράμματα διορθωτικής προσαρμογής, που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν μέτρα σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής στους λαούς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και περικοπές κοινωνικών υπηρεσιών.

Ο προηγούμενος εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έσπασε τους δεσμούς με το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, για τα οποία σχολίασε ότι «κυριαρχούνταν από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό». Αντ’αυτού, η Βενεζουέλα συνεργάστηκε με άλλες αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και ίδρυσαν από κοινού την Τράπεζα του Νότου, ως απάντηση στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Γκουαϊδό κάνει τώρα βήματα ώστε να εισάγει ξανά τη χώρα σε στην τροχιά των κυριαρχούμενων από την Ουάσιγκτον οικονομικών ιδρυμάτων. Εκτός του ότι αναζητά χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, ο Γκουαϊδό θέλει να στείλει ένα νέο αντιπρόσωπο στη Δι-αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Η δεξία αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να ακολουθήσει ορισμένες σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Η Εθνοσυνέλευση της χώρας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έκανε επίσης γνωστά τα «σχέδια μετάβασης από ένα κεντρικό μοντέλο ελέγχου της οικονομίας σε ένα μοντέλο ελευθερίας και αγοράς που θα βασίζεται στο δικαίωμα του κάθε Βενεζουελάνου να δουλεύει υπό τις εγγυήσεις του δικαίου της ιδιοκτησίας και της ελευθερίας του επιχειρείν».

Αυτό το σχέδιο μπορεί να αποτελεί το ιδανικό σενάριο για τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και για πολλούς Βενεζουελάνους που διαδηλώνουν ενάντια της κυβέρνησης, οι οποίοι μπορεί σύντομα να συνειδητοποιήσουν ότι δεν αξίζει να αγωνίζονται για το ξεπούλημα των εθνικών περιουσιακών στοιχείων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ