Το 2021 ήταν το πιο θανατηφόρο έτος για τους Παλαιστίνιους από το 2014 και τον δύο μηνών πόλεμο εκείνης της χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση της ισραηλινής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem.
To 2021, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 313 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 71 ανηλίκων: 236 στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 232 κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Υπερασπιστής των Τειχών· και 77 στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ). Τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν είτε από ένοπλους εποίκους ή από στρατιώτες που τους συνόδευαν. Άλλος ένας ανήλικος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε από Ισραηλινό πολίτη και αργότερα από Συνοριοφύλακες· και δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ένοπλους εποίκους.
Εννιά Ισραηλινοί πολίτες, συμπεριλαμβανόμενων δύο ανηλίκων, σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους, έξι εκ των οποίων από πυρά ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Υπερασπιστής των Τειχών. Τρεις ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν επίσης από ρουκέτες. Δύο μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους.
Είκοσι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από άλλους Παλαιστίνιους: 25 στη Λωρίδα της Γάζας, 20 εκ των οποίων, συμπεριλαμβανόμενων επτά ανηλίκων, από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ αλλά χτύπησαν μέσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Υπερασπιστής των Τειχών, και δύο στη Δυτική Όχθη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους.
Για οκτώ Παλαιστίνιους, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Υπερασπιστής των Τειχών, έξι εκ των οποίων ανήλικοι, η B’Tselem δεν ήταν σε θέση να συμπεράνει εάν σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις του Ισραήλ ή από Παλαιστινιακές ρουκέτες.
Στη Δυτική Όχθη (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ), 83 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 17 ανήλικοι και πέντε γυναίκες, οι 77 από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Τριάντα δύο από τους θανόντες που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανόμενων εννέα ανηλίκων, σκοτώθηκαν σε ή κοντά σε διαδηλώσεις ή σε συμβάντα στα οποία Παλαιστίνιοι έριχναν πέτρες σε ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ή σε πολίτες. Ανάμεσά τους ήταν ο Ισλάμ Νταρ Νάσερ, 16 ετών και ο Μουχάμαντ Ταμίμι, 17 ετών, τους οποίους οι στρατιώτες πυροβόλησαν στην πλάτη.
Η 14η Μαΐου 2021 ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα στη Δυτική Όχθη από το 2002: 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους τις επόμενες ημέρες). Ανάμεσά τους οι Νιντάλ Σαφαντί, Αουάντ Χαρμπ και Ισμαΐλ Τουμπασί, οι οποίοι σκοτώθηκαν είτε από ένοπλους εποίκους είτε από στρατιώτες που τους συνόδευαν κατά τη διάρκεια εισβολής στη γη των χωριών των θανόντων. Αυτά τα περιστατικά είναι παραδείγματα της αύξησης της εποικιστικής βίας τον τελευταίο χρόνο. Το 2021 η B’Tselem ερεύνησε 336 περιστατικά εποικιστικής βίας, σε αντίθεση με 251 το 2020. Τα περιστατικά αυτά καθιστούν απολύτως σαφές ότι η εποικιστική βία δεν είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά ακόμα ένα, λιγότερο επίσημο εργαλείο που χρησιμοποιεί το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ για να καταλάβει ολοένα και περισσότερη Παλαιστινιακή γη.
Οκτώ από τους θανόντες το 2021 σκοτώθηκαν σε ή κοντά σε διαδηλώσεις κατά της ίδρυσης του φυλακίου Εβιατάρ σε γη που ανήκει στα χωριά Μπέιτα, Καμπλάν και Γιάτμα — επτά από τα άτομα που σκοτώθηκαν ήταν κάτοικοι της Μπέιτα, συμπεριλαμβανόμενων δύο ανηλίκων. Από την ίδρυση του φυλακίου, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει Παλαιστίνιους αγρότες από την πρόσβαση σε εκατοντάδες στρέμματα της ίδιας τους της γης που συνορεύει με το φυλάκιο, έχει μπλοκάρει αγροτικούς δρόμους και τους έχει καταστρέψει επανειλημμένα. Ένας άλλος κάτοικος της Μπέιτα πυροβολήθηκε θανατηφόρα από έναν στρατιώτη κοντά στο σημείο υδροδότησης του χωριού.
Τριάντα έξι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαβανόμενων τεσσάρων ανηλίκων και πέντε γυναικών, σκοτώθηκαν σε περιστατικά στα οποία επιτέθηκαν, προσπάθησαν να επιτεθούν ή φέρονται να επιτέθηκαν σε ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ή πολίτες με αυτοκίνητο, μαχαίρι ή όπλο. Ξεκάθαρα, ακόμα και τέτοια περιστατικά δεν δικαιολογούν αυτόματα τη χρήση θανατηφόρων πυρών. Δύο κραυγαλέα παραδείγματα παράνομης και αδικαιολόγητης χρήσης πυρών υπό τέτοιες συνθήκες, είναι η δολοφονία του Οσάμα Μανσούρ, ο οποίος δεν έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές στρατιωτών και εσφαλμένα θεωρήθηκε ύποπτος ότι προσπάθησε να τους πατήσει με το όχημά του, και της Φαχμεγιέ αλ-Χρουμπ, 60 ετών, η οποία πλησίαζε αργά τους στρατιώτες που τη σκότωσαν.
Κατά τη διάρκεια των μαχών του Μαΐου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ σκότωσε 232 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανόμενων 54 ανηλίκων και 38 γυναικών. Τουλάχιστον 137 εξ αυτών δεν συμμετείχαν σε εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων 53 από τους ανήλικους και όλων των γυναικών. Τρεις ακόμα Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανόμενου του Ομάρ Αμπού α-Νιλ, 13 ετών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκους του περιμετρικού φράχτη, και ένας τέταρτος σκοτώθηκε ενώ κυνηγούσε πουλιά μερικές δεκάδες μέτρα από τον φράχτη.
Η θανατηφόρα, αδικαιολόγητη, παράνομη πολιτική ανοικτού πυρός του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστίνιων το περασμένο έτος. Περίπου το 70% σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας όταν εφαρμόστηκε η εγκληματική πολιτική του βομβαρδισμού πυκνοκατοικημένων περιοχών. Το Ισραήλ επιστρέφει σε αυτήν την πολιτική σε κάθε γύρο εχθροπραξιών, παρά το φρικτό, προβλέψιμο αποτέλεσμα.
Εξέχοντες Ισραηλινοί αξιωματούχοι — κυβερνητικοί υπουργοί, στρατιωτικοί διοικητές και νομικοί σύμβουλοι — δικαιολογούν την πολιτική ανοικτού πυρός. Επιμένουν πως τα θανατηφόρα πυρά χρησιμοποιούνται ως τελευταία λύση, σύμφωνα με το ισραηλινό και διεθνές δίκαιο, και τονίζουν πως τα περιστατικά ερευνώνται. Όμως τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο: οι θανατηφόροι πυροβολισμοί είναι υπόθεση ρουτίνας και κανείς δεν λογοδοτεί.
Καταστροφή σπιτιών και άλλων κτισμάτων
Στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, 895 Παλαιστίνιοι, 463 εκ των οποίων ανήλικοι, έμεινα άστεγοι αυτό το έτος, αφότου γκρεμίστηκαν 295 οικίες — ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2016.
Κατά τη διάρκεια του έτους, άλλα 548 μη οικιστικά κτίσματα καταστράφηκαν με τις εντολές των ισραηλινών αρχών, συμπεριλαμβανόμενων δεξαμενών, αποθηκών, αγροτικών κτισμάτων, επιχειρήσεων και δημοσίων κατασκευών — ο υψηλότερος αριθμός από το 2012.
Μονάχα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, 160 κτίσματα καταστράφηκαν, 96 εκ των οποίων οικίες. Στη Δυτική Όχθη, τα τελευταία χρόνια υπήρξε σταθερή αύξηση στις κατεδαφίσεις σπιτιών: το 2021, οι δυνάμεις του Ισραήλ διέλυσαν 199 κτίσματα, σε αντίθεση με 151 οικιστικά κτίσματα το 2020 και 104 το 2019.
Οι κατεδαφίσεις αυτές δεν είναι ζήτημα «εφαρμογής του νόμου», όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, και οι Παλαιστίνιοι που κτίζουν χωρίς άδειες δεν είναι «εγκληματίες». Το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ μπλοκάρει σχεδόν όλη την Παλαιστινιακή ανάπτυξη σε μεγάλα τμήματα της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανόμενης της Ανατολική Ιερουσαλήμ — ενώ χτίζει μαζικά για τους Εβραίους. Η πολιτική αυτή δεν αφήνει καμία άλλη επιλογή στους Παλαιστίνιους, παρά να χτίσουν χωρίς άδειες, ούτως ώστε να έχουν μια σκεπή πάνω από τα κεφάλια τους. Σε αυτό το σημείο, οι Ισραηλινές αρχές εκδίδουν εντολές κατεδάφισης των κτισμάτων. Είτε οι εντολές εκτελεσθούν είτε όχι, αφήνουν τους κατοίκους σε μία μόνιμη κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον τους.