Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της βαριάς νόσησης δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2021, όπως συλλέχθησαν από το υπουργείο Υγείας και παρουσιάζονται στην Καθημερινή.
Σύμφωνα με αυτά, από το σύνολο των ασθενών που εισήχθησαν με CoViD-19, εννέα στους δέκα δεν είχαν κάνει καμία δόση εμβολίου για τη νόσο, 8% είχαν κάνει μία δόση του εμβολίου και μόλις το 2% είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
«Πλέον, έχουμε πολύ λιγότερους ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών και σχεδόν όλοι είναι μη εμβολιασμένοι με μια-δύο εξαιρέσεις, κάτι που είναι αναμενόμενο αφού κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% αποτελεσματικότητα», σημειώνει στην «Κ» η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
«Όλα τα εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση μέχρι σήμερα αυτό που επιτυγχάνουν σχεδόν στο 100% είναι η προστασία από σοβαρή νόσηση. Που σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος έχει ελάχιστες πιθανότητες να μπει σε μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω της COVID-19, να διασωληνωθεί και να καταλήξει. Αλλά ακόμη και στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα συμβεί αυτό, θα είναι επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό ειδικά σε ορισμένους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή ηλικιωμένους με γερασμένο ανοσοποιητικό σύστημα», επισημαίνει στην «Κ» η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Και συνεχίζει: «Πολύ σημαντικό είναι επίσης ότι ο εμβολιασμένος ακόμη και εάν μολυνθεί δεν μεταδίδει στο οικογενειακό του περιβάλλον τον ιό όσο ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί. Όπως κατέδειξε πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο εμβολιασμένος φορέας μεταδίδει κατά 50% λιγότερο τον ιό σε σχέση με τον ανεμβολίαστο. Που σημαίνει μια έμμεση προστασία, η οποία διευκολύνει στο να μην υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα».
«Ο εμβολιασμός είναι το μόνο μέσο που θα μας βγάλει από αυτή την κρίση. Δεν μπορούμε να βγούμε από την πανδημία εάν δεν εμβολιαστούμε», επισημαίνει στην «Κ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Μαρία Τσολιά. Η ίδια εστιάζει στη διστακτικότητα που εκφράζουν πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν. Όπως αναφέρει, «στο Ηνωμένο Βασίλειο η εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω είναι στο 95%. Δεν είναι πολύ καλό που στη χώρα μας υπάρχουν ακόμη άτομα αυτών των ηλικιών που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Και τονίζει: «Πρέπει οι πολίτες να πειστούν και να εμβολιαστούν με όποιο εμβόλιο είναι διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή. Ακόμη και ο ελάχιστος κίνδυνος σπάνιων παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca, εάν συγκριθεί με τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου από την COVID-19, είναι τίποτα, ιδίως για τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Είναι κρίμα αυτό το δώρο που μας έκανε η επιστήμη να μην το χρησιμοποιήσει κάποιος για αόριστους φόβους, φήμες, ψευδείς ειδήσεις, κακή πληροφόρηση εις βάρος της υγείας του ίδιου, αλλά και όλων μας».