Μασκ Έλον twitter ελευθερία λόγου

Ο Ελον Μασκ απειλεί τη δημοκρατία λένε Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και Διεθνής Αμνηστία

Με ιδιαίτερα σκληρές ανακοινώσεις απαντούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας της ελευθερίας του Τύπου στην απόφαση του ιδιοκτήτη του Twitter Έλον Μασκ να κλείνει λογαριασμούς γνωστών δημοσιογράφων που είχαν ασκήσει κριτική στις αποφάσεις του. Τις τελευταίες ώρες με εντολή του ακροδεξιού, συνομωσιολόγου δισεκατομμυριούχου έχουν μπλοκαριστεί πάνω από δέκα λογαριασμοί δημοσιογράφων που εργάζονται σε μέσα όπως το CNN, οι New York Times και η Washington Post.

«Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο λογαριασμών δημοσιογράφων οι οποίοι ασκούσαν κριτική, συνιστά απειλή για την ελευθερία του Τύπου και αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την κατεύθυνση στην οποία κινείται το Twitter» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία και συμπληρώνει ότι «η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει το σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, χαρακτηρίζει «καφκικό εφιάλτη» τις κινήσεις του Έλον Μασκ και τονίζει ότι «πρέπει να επαναφέρουμε το δημοκρατικό έλεγχο στις πλατφόρμες του διαδικτύου πριν υποτάξουν ολοκληρωτικά τη δημοκρατία στα καπρίτσια τους».

Ο Ελον Μασκ δικαιολόγησε την απόφασή του να κλείσει τους λογαριασμούς δημοσιογράφων υποστηρίζοντας ότι παρουσίαζαν στοιχεία που επέτρεπαν τον γεωγραφικό εντοπισμό του και ως εκ τούτου έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του. Εξετάζοντας όμως τα αποθηκευμένα μηνύματα των δημοσιογράφων οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διέψευσαν τα επιχειρήματά του.

Μετά την εξαγορά του από τον Ελον Μασκ το Twitter άρχισε να  επαναφέρει σε λειτουργία λογαριασμούς ακροδεξιών και συνομωσιολογων  που είχαν μπλοκαριστεί ως επικίνδυνοι. Παράλληλα όπως αποκάλυψε η ερευνητική σελίδα The Intercept άρχισαν σταδιακά να μπλοκάρονται λογαριασμοί αριστερών και ευρύτερα προοδευτικών χρηστών. Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα μπλοκαρίσματα γίνονται με απευθείας εντολή της νέας διοίκησης ή αν έχουν προηγηθεί κακόβουλες επιθέσεις ακροδεξιών δικτύων – τα οποία μπορούν πλέον να λειτουργούν ανενόχλητα από τη στιγμή που ο Ελον Μασκ διέλυσε τις ομάδες ελέγχου περιεχομένου του Twitter.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ