Η προβολή της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας «Αγόρια στο ντους», του Σουηδού σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζε΄τερμπεργκ, σε μαθητές και μαθήτριες της Δ’ τάξης Δημοτικού σχολείου της Αθήνας, ξεσήκωσε σκοταδιστικές και ομοφοβικές αντιδράσεις που με τη βοήθεια των ΜΜΕ έλαβαν τη μορφή «ηθικού πανικού».
Πρωτεργάτης των καταγγελιών φαίνεται να είναι ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, στέλεχος του κόμματος του φυλακισμένου νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκπροσωπώντας γονείς μαθητή φιλοξενείται αφειδώς σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης τις τελευταίες ημέρες διαχέοντας λανθασμένες πληροφορίες για την ταινία. Όπως λέει ο ίδιος, έχει καταθέσει εξώδικο εκ μέρους των γονέων στο υπουργείο Παιδείας, ενώ απειλεί με αγωγές και μηνύσεις, στοχοποιώντας την καθηγήτρια που πρόβαλε την ταινία.
Στην πραγματικότητα, και παρά τα όσα διατείνεται ο Κατσιβαρδάς, η ταινία δεν είναι ερωτικού περιεχόμενου — θεματική της είναι η αποδόμηση αρνητικών στεροτύπων για τα παιδιά, όπως το ότι πρέπει να είναι κανείς αυταρχικός και σκληρός για να είναι «άνδρας». Η ταινία προτρέπει τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους και να μην ενδίδουν στο μπούλινγκ και στην κοινωνική πίεση για αλλαγή της συμπεριφοράς τους.
Η ταινία «Αγόρια στο ντους» είναι εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα CINEDU του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Είναι προτεινόμενη για παιδιά Γυμνασίου, όμως όπως δήλωσε στο tvxs ο Θ. Κικίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, «αν (…) δεν ήταν κατάλληλη για το δημοτικό, δεν θα επέτρεπε το πρόγραμμα στη συνάδελφο να την προβάλλει με τους κωδικούς του δημοτικού σχολείου. Άρα είχε κάθε δικαίωμα να την προβάλλει την ταινία».
«Την είδαν την ταινία;»
Η ταινία «Αγόρια στο ντους», που δεν έχει σεξουαλικές περιπτύξεις όπως κακώς καταγγέλθηκε, έχει προβληθεί σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και έχει αποσπάσεις σημαντικές διακρίσεις όπως:
-Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία για Παιδιά του 2021
-Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, Cinekid (Σίνεκιντ), Άμστερνταμ
-Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Μικρού Μήκους Ταινίας, Flickerfest (Φλικερφέστ), Σίδνεϊ
-Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA), Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
-Βραβείο Καλύτερης Σκανδιναβικής Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF (Μπουφ), Μάλμε
-Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας, Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira (Σινεμίρα), Βουδαπέστη
Στις κατηγορίες αναγκάστηκε να απαντήσει και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Κρίστιαν Ζε΄τερμπεργκ, όταν ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα freecinema. Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί απεικόνισης σεξουαλικών περιπτύξεων ως «χωρίς καμία λογική» και αναρωτήθηκε αν όσοι τους απευθύνουν έχουν δει την ταινία.
Ολόκληρη η απάντηση του σκηνοθέτη:
«Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.
Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.
Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά Μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.
Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση. Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία.»
Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης
25/05/2023