O Κουφοντίνας, ο ΔΟΛ και οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»

Η εφημερίδα το Βήμα παραδέχθηκε σήμερα ότι ζήτησε και πήρε συνέντευξη από τον Δ.Κουφοντίνα την οποία όμως τελικά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει χαρακτηρίζοντάς την «ανεπαρκή, αρκούντως προπαγανδιστική και μη δημοσιεύσιμη».

Το βασικό επιχείρημα που έδωσε η εφημερίδα είναι ότι ο συνεντευξιαζόμενος δεν απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις της εφημερίδας.

Προφανώς από την υπόθεση προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.

Συμπεριλαμβάνεται ο Ψυχάρης στους «χρήσιμους ηλίθιους», την κατηγορία δηλαδή που είχε εξαπολύσει ο Γ.Πρετεντέρης, εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών, λέγοντας ότι δίνει φωνή σε εγκληματίες δημοσιεύοντας τις συνεντεύξεις τους;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Ψυχάρης δεν είναι χρήσιμος ηλίθιος αφού τελικά δεν τη δημοσίευσε. Από τη στιγμή που τη ζήτησε όμως είχε πρόθεση να τη δημοσιεύσει (εκτός αν τη ζήτησε για την προσωπική του συλλογή) απλώς δεν τον ικανοποίησαν οι απαντήσεις.

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα δεν επικαλείται καν την ανάγκη προστασίας της δημόσιας τάξης ή της εθνικής ασφάλειας. Απλώς χαρακτηρίζει προπαγανδιστικές τις απαντήσεις – διαφωνεί δηλαδή ιδεολογικά με το περιεχόμενό τους.

Το δεύτερο σημείο που αξίζει προσοχής: Εμείς γνωρίζαμε ότι όταν ένας συνεντευξιαζόμενος δεν απαντά στις ερωτήσεις σου αρχικά επιμένεις όσες φορές χρειαστεί και αν δεν απαντήσει επισημαίνεις ότι απέφυγε να απαντήσει.

Αν μάθαμε κάτι από το BBC είναι ότι ένας σωστός δημοσιογράφος μπορεί, αν έχει το θάρρος, να είναι πάντα  κερδισμένος απέναντι σε συνεντευξιαζόμενους που αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις του. Και το παρακάτω βίντεο, το οποίο συνήθιζαν να μας δείχνουν στα σεμινάρια του BBC το αποδεικνύει.

Θέλουν δηλαδή να πιστέψουμε στο Βήμα ότι έχουν πάρει απαντήσεις σε όλες τις συνεντεύξεις που έκαναν από την ίδρυση του ΔΟΛ;

Θέλουν να μας πουν ότι αν έπαιρναν στο παρελθόν μια συνέντευξη από τον Οσάμα μπιν Λάντεν και δεν απαντούσε σε κάποια ερώτησή τους θα την πέταγαν στα σκουπίδια;

Ο συγκεκριμένος εκδοτικός όμιλος μας έχει συνηθίσει στη δημιουργία ανύπαρκτων ειδήσεων (όπως η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, που δεν έγινε ποτέ) ενώ στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί και για στημένες συνεντεύξεις (η Ντέλα Ρουφογάλη, σύζυγος του αρχηγού της ΚΥΠ στα χρόνια της χούντας, είχε καταγγείλει ότι ο Γιώργος Τράγκας είχε παρουσιάσει συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα, την οποία η ίδια δεν έδωσε ποτέ).

Η άρνηση δημοσίευσης μιας συνέντευξης, όμως, για ένα από τα πιο καυτά θέματα της επικαιρότητας συνιστά αλλαγή ιστορικού παραδείγματος στην ιστορία της δημοσιογραφίας. Η σε αυτό που κάποιοι επιμένουν να αποκαλούν δημοσιογραφία.

Ά.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ