Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ "Maiden"

Ντοκιμαντέρ με επίκεντρο τη γυναίκα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εν όψει της Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, επιλέγουμε από το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εφτά ντοκιμαντέρ που έχουν ως επίκεντρο τη γυναίκα.

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που διαρκεί από την 1η ως τις 10 Μαρτίου αφιερώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του σε θέματα σχετικά με τη γυναίκα, αλλά και στη γυναικεία ματιά.

Εφτά ελληνικές και ξένες παραγωγές, που θα προβληθούν τις μέρες γύρω από τις 8 Μαρτίου, εστιάζουν στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, αλλά και στο φεμινιστικό κίνημα:

Portraits του Χρήστου Πυθαρά
Δεκαεννέα γυναίκες, διαφορετικής ηλικίας και χρώματος, βρίσκονται μπροστά από την κάμερα και απαντούν σε προσωπικές ερωτήσεις – χωρίς τη χρήση του λόγου. Η γυναίκα ως σύντροφος, φίλη, ερωμένη, κόρη, μάνα, με τη δύναμη του βλέμματος να ερμηνεύει τη σκέψη, σε μια ειλικρινή, ιμπρεσιονιστική ματιά στην εκφραστικότητα πέρα από τις λέξεις.

Προβολή στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Παρασκευή 8 Μαρτίου, 17:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Οι κατίνες μου της Βίλμας Μενίκη
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης, που έδρασε την περίοδο 1985-1995. Ένα φεμινιστικό περιοδικό, μία γραμμή SOS για κακοποιημένες γυναίκες, φεστιβάλ γυναικών, πορείες και εκδηλώσεις. Τι λένε κάποιες από τις γυναίκες της ομάδας για το τότε και το τώρα; Πώς έδρασε στον δημόσιο χώρο;

Προβολή στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Παρασκευή 8 Μαρτίου, 17:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

Άνοιξη του Νίκου Ζιώγα
Η ταινία ακολουθεί δύο νεαρές λεσβίες από τη Συρία, οι οποίες άφησαν πίσω τους οικογένεια, σπίτι, και τον πόλεμο. Έφτασαν στην Ελλάδα, όπου ξεκινούν μια νέα ζωή. Το μόνο που επιθυμούν είναι να ζήσουν ελεύθερα, σε αρμονία τόσο με τον εξωτερικό κόσμο όσο και με την εσωτερική τους φύση: μια νέα Άνοιξη.

Προβολές στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Τετάρτη 6 Μαρτίου, 22:30 – Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης / Πέμπτη 7 Μαρτίου, 21:30 – Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Birth Days της Δανάης Στυλιανού
Σε μια χώρα όπου τα επίπεδα των καισαρικών τομών ξεπερνούν κατά τέσσερις φορές το όριο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μια μητέρα θα κάνει το δικό της ταξίδι για να ανακτήσει εμπιστοσύνη στο σώμα της, αλλά και στο σύστημα παροχής μαιευτικής φροντίδας. Η θαυμαστή εμπειρία της γέννας στα χρόνια των ανεξέλεγκτων ιατρικών παρεμβάσεων.

Προβολή στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Πέμπτη 7 Μαρτίου, 18:00 – Αίθουσα Σταύρος Τορνές

Αυτό αλλάζει τα πάντα (This changes everything) του Τομ Ντόναχιου
Την τελευταία εκατονταετία, το Χόλιγουντ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία μας τις γυναίκες και τα κορίτσια, καθώς και τις προσδοκίες που έχει από αυτές. Μέσα από μαρτυρίες γυναικών που βιώνουν το Χόλιγουντ «εκ των έσω», το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τι βρίσκεται πίσω από το πιο δαιδαλώδες ζήτημα που διατρέχει τη βιομηχανία του θεάματος: την ελλιπή ή διαστρεβλωτική αντιπροσώπευση των γυναικών.

Προβολές στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Τρίτη 5 Μαρτίου, 23:00 – Ολύμπιον / Τετάρτη 6 Μαρτίου, 20:00 – Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

#γυναικεία ηδονή (#female pleasure) της Μπάρμπαρα Μίλερ
Πέντε θαρραλέες γυναίκες, έτοιμες να δοθούν ψυχή τε και σώματι στον αγώνα για χειραφέτηση, διεκδικώντας την απενοχοποίηση της σεξουαλικότητας και το δικαίωμα στην απόλαυση. Ένα ντοκιμαντέρ που διατρέχει τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και προσγειώνεται ακριβώς στον πυρήνα της καταπίεσης. Το γυναικείο σώμα δέσμιο των θρησκευτικών επιταγών, των κοινωνικών προκαταλήψεων, της πατριαρχικής επιβολής εξουσίας. Πέντε γυναίκες που υπομένουν διώξεις, απειλές, εξοστρακισμούς και βία, μόνο και μόνο επειδή ξεστομίζουν την πιο βαθιά κρυμμένη αλήθεια.

Προβολές στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Τρίτη 5 Μαρτίου, 20:30 – Αίθουσα Σταύρος Τορνές / Τετάρτη 6 Μαρτίου, 15:45 – Ολύμπιον

Maiden του Άλεξ Χολμς
Το 1989 είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την πρώτη συμμετοχή ενός αποκλειστικά γυναικείου πληρώματος στον αγώνα ιστιοπλοΐας «The Whitbread Round the World Race». Οι κίνδυνοι του πιο επώδυνου αγώνα ιστιοπλοΐας στον κόσμο ήταν μονάχα ένα από τα εμπόδια που καλούνταν να ξεπεράσουν οι γενναίες αυτές γυναίκες – o θεσμοθετημένος σεξισμός, ο χλευασμός από τα ΜΜΕ, οι εσωτερικές αμφιβολίες και η βαθιά υποτίμηση των συναθλητών τους ήταν η αληθινή πρόκληση.

Προβολή στο 21ο Φ.Ν.Θ.: Κυριακή 10 Μαρτίου, 19:00 – Ολύμπιον

 

Μυρτώ Συμεωνίδου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ