νοσηλευτές πατέντες εμβόλια πγκόσμιος οργανισμός εμπορίου ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα

Νοσηλευτές/τριες προσφεύγουν στον ΟΗΕ: «Έγκλημα οι πατέντες των εμβολίων»

Επείγουσα έκκληση προς την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Σωματική και Ψυχική Υγεία, Δρ. Τλαλένγκ Μοφοκένγκ, πρόκειται να καταθέσει το παγκόσμιο συνδικαλιστικό όργανο των νοσηλευτών/τριών, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των χωρών που μπλοκάρουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Ο οργανισμός Global Nurses United (GNU), που εκπροσωπεί νοσηλευτικές ενώσεις από 28 χώρες, ζητά από την Ειδική Εισηγήτρια να διερευνήσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης. Όπως τονίζει, αυτές είναι οι χώρες που μπλοκάρουν την υιοθέτηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μιας προσωρινής αποποίησης πνευματικών δικαιωμάτων για τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Χαρακτηρίζοντας τη στάση των χωρών αυτών εγκληματική, το GNU επικαλείται την ανισότητα στην πρόσβαση σε εμβόλια. «Οι υψηλού εισοδήματος χώρες έχουν προμηθευτεί περισσότερες από 7 δισεκατομμύρια επιβεβαιωμένες δόσεις εμβολίου, ενώ οι χαμηλού εισοδήματος χώρες έχουν καταφέρει να προμηθευτούν μόλις περίπου 300 εκατομμύρια δόσεις. Συνέπεια, η δημιουργία αυτού που οι υπέρμαχοι της δημόσιας υγείας από όλο τον κόσμο έχουν περιγράψει ως “εμβολιαστικό απαρτχάιντ”».

Αυτή η ανισότητα δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στις φτωχές χώρες αλλά, όπως τονίζουν στην έκκλησή τους οι νοσηλευτές/τριες, σημαίνει και τη διευκόλυνση εμφάνισης νέων μεταλλάξεων που «μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχει όμως μία λύση», λέει το κείμενο της έκκλησης. «Μία πρόταση για την προσωρινή άρση των προστασιών πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της COVID-19 συζητείται αυτή τη στιγμή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».

Όμως οι προαναφερθείσες χώρες μπλοκάρουν αυτή τη συζήτηση, προστατεύοντας τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Όπως καταλήγει η έκκληση, «Αυτές οι χώρες έχουν παραβιάσει τα δικαιώματά μας και αυτά των ασθενών μας — και έχουν προκαλέσει την απώλεια αμέτρητων ζωών, νοσηλευτών/τριών και άλλων παρόχων φροντίδας και των ανθρώπων που φροντίζαμε».

Σκοπός της καμπάνιας είναι να συγκεντρωθούν άνω των 100.000 υπογραφών, όριο που επιτρέπει την κατάθεση της έκκλησης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Μπορείτε να υπογράψετε και να δείτε λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο: covid19criminals.exposed.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ