Τζούλιαν Ασάνζ

Νομικοί από όλο τον κόσμο ζητούν την απελευθέρωση Ασάνζ

Με ανοιχτή τους επιστολή προς τη Βρετανική κυβέρνηση, πάνω από 152 νομικοί και 15 δικηγορικοί και δικαστικοί σύλλογοι από όλο τον κόσμο ζήτησαν το πρωί της Δευτέρας 17 Αυγούστου την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, απαριθμώντας εξονυχιστικά τις καταχρήσεις εξουσίας εναντίον του.

Το δεκασέλιδο κείμενό τους εξετάζει ολόκληρη την υπόθεση του Ασάνζ, συμπεριλαμβανόμενης της παρούσας προσπάθειας να εκδοθεί από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το συμπέρασμά τους, στηριζόμενο σε εκτενείς αναφορές της σχετικής νομολογίας, είναι ξεκάθαρο: η εκστρατεία κατά του Τζούλιαν Ασάνζ έχει βασιστεί σε παραβιάσεις του Βρετανικού και του διεθνούς δικαίου, και ο ιδρυτής των WikiLeaks πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερος.

Η δημοσίευση της επιστολής έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την τελευταία ακρόαση του Τζούλιαν Ασάνζ ενώπιον Βρετανικού δικαστηρίου την περασμένη Παρασκευή. Εκεί επαναλήφθηκαν και πάλι οι διαδικασίες που θυμίζουν καφκικό μυθιστόρημα, με τα ΜΜΕ να αποκλείονται από την παρακολούθηση λόγω «τεχνικών προβλημάτων», τον ίδιο τον Ασάνζ να συνδέεται την τελευταία στιγμή μέσω βίντεο και τις Αμερικανικές διωκτικές αρχές να καταθέτουν νέα δίωξη και αίτηση έκδοσης, χωρίς νέα στοιχεία.

Η νέα δίωξη έρχεται έναν ολόκληρο χρόνο μετά την παρέλευση της ημερομηνίας κατά την οποία οι ΗΠΑ έπρεπε να καταθέσουν την τελική λίστα κατηγοριών, και μόλις λίγες εβδομάδες πριν την σχεδιαζόμενη ακρόαση του Ασάνζ για την έκδοσή του, τον Σεπτέμβριο.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες είναι εθνικοί δικηγορικοί και δικαστικοί σύλλογοι από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ουκρανία και η Βραζιλία, αλλά και σύλλογοι που εκπροσωπούν επαγγελματίες νομικούς από ολόκληρες ηπείρους, όπως ο Αφρικανικός Δικηγορικός Σύλλογος και ο Ευρωπαϊκός Σύλλογος Δικηγόρων για τη Δημοκρατία και τα Παγκόσμια Ανθρώπινα Δικαιώματα (ELDH).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ