Νόμπελ: Βράβευσαν το δράστη ξέχασαν το θύμα

Για χρόνια διαμαρτυρόμαστε ότι τα διπλά νόμπελ ειρήνης νομιμοποιούν ορισμένους από τους πιo αιμοσταγείς πολιτικούς και δικτάτορες, εξισώνοντάς τους με τα θύματά τους.

Ο εισβολέας Κίσινγκερ μαζί με τον αμυνόμενο ηγέτη του Β. Βιετνάμ, Λε Ντουκ Θο. Ο κατακτητής Γιτζάκ Ράμπιν με τον Γιασέρ Αραφάτ κ.ο.κ

Αυτή τη φορά όμως η νορβηγική επιτροπή ξεπέρασε τον εαυτό της βραβεύοντας μόνο τον πρόεδρο της Κολομβίας για την ειρηνευτική συμφωνία που πέτυχε με τους αντάρτες του FARC.

Ο βρώμικος πόλεμος που πραγματοποιούσε για δεκαετίες το κράτος της Κολομβίας, μέσω παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου και με τη διαρκή καθοδήγηση και χρηματοδότηση των ΗΠΑ, επιβραβεύτηκε με ένα Νόμπελ ειρήνης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος της επιτροπής μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Κολομβίας βραβεύτηκε με την ιδιότητά του ως αρχηγός του κράτους.

Προφανώς το FARC δεν ήταν άγιος σε αυτό τον πόλεμο – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όταν αυξάνονταν οι καταγγελίες για εμπλοκή στα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών. Η εξίσωση όμως των ταγμάτων θανάτου με τους αντάρτες εξυπηρετεί μόνο την Ουάσινγκτον, που χρησιμοποίησε τις μάχες αλλά και τον λεγόμενο πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών για να ενισχύσει την παρουσία της στην “πίσω αυλή” της και να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στις αριστερές κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Αναμενόμενο θα πει κάποιος να λάβει το βραβείο, που τιμά τον Άλφρεντ Νόμπελ, ο εκπρόσωπος του κράτους της Κολομβίας – Άλλωστε και ο Νόμπελ ένας έμπορος όπλων ήταν.

Ακούστε την ιστορία των Νόμπελ Ειρήνης στο ειδικό αφιέρωμα του Infowar.

infowarlogoΟι εκπομπές διατίθενται δωρεάν.
Αν θέλετε όμως μπορείτε να ενισχύσετε το info-war.gr
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ