Νικαράγουα ΗΠΑ πραξικόπημα
Η Λουσία Πινέδα (αριστερά) και ο Μιγκέλ Μόρα, μαζί με τη σύζυγο του Μόρα, Βερόνικα, έπειτα από την απελευθέρωσή τους, στο σπίτι του Μόρα στη Μανάγουα της Νικαράγουας.

Νικαράγουα: Οι δημοσιογράφοι που υποκίνησαν ένα πραξικόπημα με λεφτά των ΗΠΑ

Πηγή: The Greyzone
Μετάφραση/Επιμέλεια: Δήμητρα Μπεή

Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν βίαιες ακροδεξιές ομάδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσίευσαν ψεύτικες ειδήσεις για να τροφοδοτήσουν μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2018 ενάντια στην κυβέρνηση Σαντινίστας.

Όταν το Σοσιαλιστικό Μέτωπο Sandinista Front επέστρεψε στην εξουσία στη Νικαράγουα μέσω εκλογών το 2006, η Ουάσιγκτον άρχισε να ρίχνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη δημιουργία, την εκπαίδευση και τη χρηματοδότηση δεξιών αντιπολιτευόμενων ομάδων στο κράτος της Κεντρικής Αμερικής. Τα χρήματα προέρχονταν από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, γνωστό ως USAID.

Στην περίπτωση των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, η χρηματοδότηση του USAID δόθηκε μέσω ενός ιδρύματος που ελέγχεται από την ισχυρότερη ολιγαρχική οικογένεια της Νικαράγουας, το Chamorro Foundation. Από τους κυριότερους λήπτες της χρηματοδότησης του Chamorro Foundation, είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός με το όνομα «100% Noticias».

Τον Ιούλιο του 2018, ο συντάκτης του The Grayzone Μαξ Μπλούμενθαλ επισκέφθηκε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού 100% Noticias στη Μανάγουα. Εκεί συναντήθηκε με τον Μιγκέλ Μόρα, διευθυντή του σταθμού, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι επιθυμούσε μια εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα του για να απομακρύνει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα:

Μιγκέλ Μόρα: «Αυτό που βλέπω είναι πως οι ΗΠΑ θα κάνουν μια επιχείρηση σαν αυτή της καθαίρεσης του δικτάτορα Νοριέγκα στον Παναμά. Έρχονται, αρπάζουν την οικογένεια (Ορτέγκα) και τους εξορίζουν. Και ο στρατός δεν εμπλέκεται. Σε 24 ώρες, αυτό επιλύεται, εάν πραγματοποιούνταν αυτή η επέμβαση των ΗΠΑ.


Αυτό που προβλέπω λοιπόν, αντί των ΗΠΑ να δίνουν όπλα, όπως έκαναν με τους Contras, να έρχονται και να κάνουν μια επιχείρηση τύπου Νοριέγκα. Αυτό είναι ένα σενάριο που δεν μπορείτε να αποκλείσετε».

Ενώ ο Μόρα ζητούσε τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα του, το δίκτυό του που χρηματοδοτήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση έστειλε τη δημοσιογράφο Λουσία Πινέδα Ουμπάου στα οδοφράγματα, γνωστά ως tranques, όπου παρείχε στους ένοπλους αντάρτες της αντιπολίτευσης μια πλατφόρμα εθνικής εμβέλειας για να προπαγανδίζουν τον θάνατο του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της Νικαράγουας.

Οι ελιτίστικες ΜΚΟ για την ελευθερία του Τύπου και τα φιλοαμερικανικά ΜΜΕ δεν είχαν παραβλέψει απλά τις ανοιχτές εκκλήσεις για βία και δολοφονίες από τους χρηματοδοτούμενους από τις ΗΠΑ αντάρτες στη Νικαράγουα. Τους είχαν ταυτόχρονα ηρωοποιήσει ως μαχητές της δημοσιογραφικής ελευθερίας στην πρώτη γραμμή του «αγώνα».

Στα βραβεία που απέδωσε το 2019, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ) απέκλεισε τον φυλακισμένο εκδότη των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, από τη λίστα των φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Στην ίδια τελετή, το CPJ έδωσε το διεθνές βραβείο ελευθερίας του Τύπου στους Μιγκέλ Μόρα και Λουσία Πινέδα Ουμπάου του δεξιού τηλεοπτικού σταθμού 100% Noticias. Πριν από την τελετή των βραβείων, ο Μόρα και η Πινέδα συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Στην πραγματικότητα, και οι δύο έπαιξαν βασικό ρόλο στα γεγονότα που έπληξαν τη Νικαράγουα το 2018, διαδίδοντας ασταμάτητα ψευδείς ειδήσεις.

Κατά τη διάρκεια του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος στη Νικαράγουα το 2018, το 100% Noticias ήταν το βασικό κανάλι προπαγάνδας των βίαιων στοιχείων που προσπάθησαν να ανατρέψουν την εκλεγμένη κυβέρνηση των Σαντινίστας.

Νωρίς στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Μόρα βγήκε στον αέρα για να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος Ορτέγκα είχε ήδη παραιτηθεί και εγκατέλειπε τη χώρα και ότι οι αριστεροί υποστηρικτές της κυβέρνησης Σαντινίστας επρόκειτο επίσης να αναγκαστούν σε εξορία ή να αντιμετωπίσουν νομικές διώξεις:

Μιγέλ Μόρα: «Ο [Ορτέγκα] παραδόθηκε! Έχει αναζητήσει ήδη ασυλία για αυτόν και την οικογένειά του. Μόνο για αυτούς. Όχι για τους άλλους. Οι άλλοι πρόκειται να φυλακιστούν. Οι άλλοι θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

Το αίτημα του Μόρα για στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ επαναλήφθηκε στον αέρα από τον Όσκαρ Ρενέ Βάργκας, έναν δημοφιλή πολιτικό αναλυτή της αντιπολίτευσης που απαιτούσε η Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ να ενορχηστρώσει πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Ορτέγκα ή να εισβάλει για να τον ανατρέψει μέσω μιας επιχείρησης τύπου Παναμά:

Όσκαρ Ρενέ Βάργκας: «[..] Αλλά υπάρχει μια άλλη τρίτη διέξοδος που μπορεί να γίνει. Εδώ πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μόνο πίεση από τις ΗΠΑ, ή από τις διάφορες κυβερνήσεις από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, κατά της κυβέρνησης, κατά της εκτελεστικής εξουσίας.


Υπάρχει πίεση και εναντίον του στρατού. Ο στρατός πιέζεται επίσης. Και πρέπει να θυμόμαστε ότι ο στρατός έχει μια πολύ προνομιακή σχέση με τη Νότια Διοίκηση των ΗΠΑ.


Και τέλος, πρέπει να θυμόμαστε το γράμμα του Χουμπέρτο Ορτέγκα (αδελφός του Ντάνιελ), πριν ξεκινήσει αυτή η κρίση, το οποίο καλούσε την US Southcom, λέγοντας ότι πρέπει να βρούμε μια διέξοδο εδώ.


Εδώ, αυτή η διέξοδος μπορεί να είναι το πραξικόπημα. Και το πραξικόπημα θα απαιτήσει από τον στρατό να αφοπλίσει τους παραστρατιωτικούς. Και αυτό είναι επίσης επιτακτικό.


Και η τέταρτη πιθανότητα που βλέπω, η οποία είναι πάντα άμεση, είναι η διέξοδος τύπου Νοριέγκα, ότι έρχονται (ο στρατός των ΗΠΑ), παρεμβαίνουν, υπάρχουν θάνατοι κ.λπ., τραυματίες και όλα αυτά, για να επιλυθεί το πρόβλημα στη Νικαράγουα.


Το πρόβλημα στη Νικαράγουα δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα στη Νικαράγουα, αλλά έχει μετατραπεί σε περιφερειακό πρόβλημα. Και υπάρχουν δηλώσεις διαφορετικών γερουσιαστών των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Μάρκο Ρούμπιο που έχουν πει ότι το πρόβλημα στη Νικαράγουα είναι πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Στο 100% Noticias, ο Βάργκας παρότρυνε ακόμη και τις αντι-Σαντινίστας δυνάμεις να εισβάλουν στην προεδρική κατοικία, να σκοτώσουν τον Πρόεδρο, ακόμη κι αν χρειαζόταν να πεθάνουν εκατοντάδες και να κρεμάσουν το σώμα του δημόσια:

Όσκαρ Ρενέ Βάργκας: «[..] Αλλά μια άμεση απομάκρυνση του (Ορτέγκα) μπορεί επίσης να είναι η ακόλουθη. Η δεύτερη επιλογή που μπορεί να συμβεί, είναι ότι οι άνθρωποι, σε μια από αυτές τις πορείες, στις οποίες συμμετέχουμε, θα πούνε, “ας πάμε στο El Carmen (η προεδρική κατοικία), και ακόμη και αν υπάρχουν 200, 300, 400 θάνατοι, να επιλυθεί μια και καλή το ζήτημα”.


Αυτή θα ήταν μια άλλη άμεση διέξοδος, γιατί δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί. Δηλαδή, τον αρπάζουν (τον Ορτέγκα) και τον κρεμούν, όπως συνέβη με τον Μουσολίνι. Ή είναι σε θέση να σκοτώσουν 500 από αυτούς…».

Ενώ ο Μόρα είχε αναλάβει την προπαγάνδα από το τηλεοπτικό στούντιο, η Πινέδα έκανε έρευνα για να παράσχει στα αντικυβερνητικά στοιχεία το δικό τους reality show «αλλαγής καθεστώτος».

Και να που βρίσκεται στο Μονίμπο, μια γειτονιά που αποκλείστηκε από τους αντικυβερνητικούς, κάποιοι από τους οποίους ήταν ένοπλοι.

Ήταν στο Μονίμπο όπου ένας άοπλος δημοτικός αστυνομικός, ο Γκαμπριέλ Βάντο, απήχθη, σύρθηκε μέχρι θανάτου από το πίσω μέρος ενός φορτηγού και πυρπολήθηκε μπροστά στην κάμερα από χούλιγκαν της αντιπολίτευσης.

Η σύζυγος του Βάντο, η Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ, δήλωσε σε δημόσια καταγγελία εναντίον του Μόρα ότι τον θεωρούσε προσωπικά υπεύθυνο για τον θάνατο του συζύγου της.

Ο Μπλούμενθαλ πήρε συνέντευξη από τη σύζυγό του Βάντο τον Ιούλιο του 2018, λίγες μόνο ημέρες μετά τη δολοφονία του, στο αστυνομικό τμήμα Χινοτέπε όπου εργαζόταν ως αστυνομικός:

Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ: «Τον έσυραν σε όλους τους δρόμους, ξεσκίζοντας μέρος του σώματός του. Τον βασάνισαν. Τον πυροβόλησαν στα πόδια αρκετές φορές. Τα χέρια του, όλα κομμένα… Αυτό δεν γίνεται από ένα κανονικό άτομο. Αυτό δεν δικαιολογείται ποτέ. Ελπίζω ο Θεός να μας φέρει δικαιοσύνη».

Νόρα ΜακΚέρντι: «Μιλήσαν μαζί σας οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ: «Όχι. Καμία».

Μαξ Μπλούμενθαλ: «Ούτε μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ: «Καμία».

Μαξ Μπλούμενθαλ: «Κανείς δεν μίλησε μαζί σου;».

Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ: «Κανείς».

Μαξ Μπλούμενθαλ: «Γιατί;».

Κάρλα Τόρες Χερνάντεζ: «Θα έλεγα πως κάνουν μόνο ό,τι είναι καλό για αυτούς. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος. Δεν είναι πραγματικά δίκαιοι».

Ο Μόρα και η Πινέδα τελικά φυλακίστηκαν για έξι μήνες με την κατηγορία της υποκίνησης βίας και μίσους. Απελευθερώθηκαν χάρη στη μεγάλη πίεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ΜΚΟ όπως η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων.

Το 2012, η ​​Πινέδα ήταν προσκεκλημένη του αμερικανικού στρατού στη βάση της Νότιας Διοίκησης στο Ντοράλ της Φλόριντα, γνωστή ως Southcom. Η βάση είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης και τη στρατιωτική συνεργασία στην Κεντρική Αμερική.

Η Southcom ήταν ένας κεντρικός κόμβος στην εκπαίδευση των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Contras που προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν και να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.

Η Πινέδα επισκέφθηκε τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ ως μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης της Νικαράγουας, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τη Southcom και συνοδεύτηκαν από την αμερικανική πρεσβεία.

Αλλά μην περιμένετε από τις ελιτίστικες ΜΚΟ ελευθερίας του Τύπου ή τα αμερικανικά ΜΜΕ να εξετάσουν αυτούς τους εξτρεμιστικούς πολιτικούς εμπρηστές. Οι προπαγανδιστές των αντι-Σαντινίστας όπως ο Μιγκέλ Μόρα και η Λούσια Πινέδα Ουμπάου χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι υπεράνω κριτικής για τους αντιπροσώπους της Ουάσινγκτον στη βιομηχανία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα μέσα ενημέρωσης.

Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων υποστηρίζεται από ιδιώτες δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες για να τιμούν συνωμότες όπως ο Μόρα και η Πινέδα ως διωκόμενους ήρωες, αγνοώντας παράλληλα την τύχη του Τζούλιαν Ασάνζ, ενός από τους πιο σημαντικούς κρατουμένους του κράτους εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ