παράνομα κέντρα κράτησης προσφύγων αποκαλύπτουν οι New York Times

New York Times: Παράνομα κέντρα κράτησης στην Ελλάδα.

Την ύπαρξη μυστικών κέντρων προσωρινής κράτησης στα οποία πρόσφυγες και μετανάστες μένουν χωρίς φαγητό ενώ κατάσχονται πολύτιμα προσωπικά τους αντικείμενα πριν απελαθούν παράνομα στην Τουρκία, φέρνει στο φως η εφημερίδα New York Times.

Εξετάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες και συγκεντρώνοντας μαρτυρίες προσφύγων αλλά και πρώην αξιωματούχων του ΟΗΕ, οι δημοσιογράφοι της NYT κατάφεραν να εντοπίσουν ένα από τα παράνομα κέντρα (βλ. φωτο).

Μιλώντας στην εφημερίδα ο πρώην ειδικός εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φρανσουά Κρεπό, κατήγγειλε ότι τα κέντρα παραπέμπουν στα «black sites» τους χώρους βασανισμού που έστηνε η CIA σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα νομικής εκπροσώπησης ενώ δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων το μυστικό κέντρο κράτησης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Πόρος του Έβρου. Οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι οι αρχές στοίβαζαν δεκάδες άτομα μαζί σε στενούς χώρους, αφήνοντάς τα χωρίς νερό και φαγητό, αφού πρώτα είχαν κατασχέσει τα κινητά τους τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τους New York Times την ύπαρξη του συγκεκριμένου κέντρου κράτησης επιβεβαίωσε Έλληνας πρώην αξιωματούχος. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με καλυμμένα τα πρόσωπα εμπόδισαν δημοσιογράφους της εφημερίδας να προσεγγίσουν την περιοχή.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στο θανάσιμο πυροβολισμό προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και στα αληθινά πυρά που χρησιμοποιήσαν μέλη του ελληνικού λιμενικού εναντίον προσφύγων που επέβαιναν σε μικρό φουσκωτό.

To ρεπορτάζ υπογράφον οι δημοσιογράφοι Ματίνα Στέβη-Γκρίντεφ, Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, Χάλει Ουίλις και Σάρα Αλμουκτάρ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ