Νέα Υόρκη συλλήψεις έγχρωμοι

Νέα Υόρκη: Μάσκες στους λευκούς, συλλήψεις στους έγχρωμους

Την άνιση αντιμετώπιση των έγχρωμων κοινοτήτων από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έρχονται να υπογραμμίσουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Περιφερειακός Εισαγγελέας του Μπρούκλιν, Έρικ Γκονζάλεζ.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στο διάστημα μεταξύ 17 Μαρτίου και 4 Μαΐου, έγιναν στο Μπρούκλιν 40 συλλήψεις για παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι 39 από τους 40 συλληφθέντες ήταν έγχρωμα άτομα — 35 μαύροι και τέσσερις λατίνοι — δηλαδή σε ποσοστό 97,5%. Ο πληθυσμός του Μπρούκλιν, σύμφωνα με την επίσημη κρατική εκτίμηση για το 2019, είναι κατά 49,5% λευκός.

Η αναντιστοιχία είναι τερατώδης και υπογραμμίζει τις καταγγελίες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συμπεριφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης προς τους πολίτες με διαφορετικό χρώμα δέρματος.

Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα των αστυνομικών να μοιράζουν μάσκες σε λευκούς κατοίκους του Μανχάταν και του Μπρούκλιν, αλλά να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν έγχρωμους πολίτες, σε φτωχότερες ή και τις ίδιες γειτονιές.

Η αναντιστοιχία έγινε παραδεκτή και από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ανάρτησή του στο Twitter έπειτα από την αποκάλυψη των συγκεκριμένων στοιχείων, αν και δήλωσε ότι «οι αναντιστοιχίες δεν εκφράζουν τις αξίες μας».

Εκπρόσωποι οργανώσεων δικαιωμάτων των μειονοτήτων επισημαίνουν πως μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη δεδομένου του βεβαρυμένου παρελθόντος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, και πως η επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης με τη βία και τις συλλήψεις θα έφερνε νομοτελειακά αυτά τα αποτελέσματα.

«Επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και κοινοτικές οργανώσεις, όχι η Αστυνομία, θα έπρεπε να έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης των Νεοϋορκέζων με σεβασμό για τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης, και να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων κανόνων για την προστασία όλων», δήλωσε στο Business Insider η Monifa Bandele, από την οργάνωση Ενωμένες Κοινότητες για την Αναμόρφωση της Αστυνομίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ