καπνός Αυστραλία πυρκαγιές

NASA: Ο καπνός από τις πυρκαγιές της Αυστραλίας θα κάνει τον κύκλο του πλανήτη

Ο έντονος καπνός που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές μηνών που καίνε στην Αυστραλία θα κυκλώσει τη Γη και θα φτάσει και πάλι μέχρι την Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA.

Η Αμερικανική διαστημική υπηρεσία χρησιμοποίησε δορυφορικά δεδομένα για να δείξει ότι ο καπνός έχει ανέλθει στην κατώτερη στρατόσφαιρα, ταξιδεύοντας περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα καθώς θολοί ουρανοί αναφέρθηκαν μέχρι τη Χιλή.

«Ο καπνός αναμένεται να κάνει τουλάχιστον μια πλήρη περιφορά γύρω από την υφήλιο, επιστρέφοντας ξανά στον ουρανό της Αυστραλίας», δήλωσε η NASA σε ανακοίνωση.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι δορυφόροι της NASA παρατήρησαν ασυνήθιστη ποσότητα καπνού να εγχέεται στην ατμόσφαιρα από τις Αυστραλιανές πυρκαγιές και την επακόλουθη διασπορά του προς ανατολάς.»

Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα στον αέρα και το έδαφος, είναι οι καταιγίδες που δημιουργούνται από τις πυρκαγιές, γνωστές ως «φαινόμενα pyrocumulonimbus», που λαμβάνουν χώρα όταν υγρασία παγιδεύεται στον καπνό στον πιο ψυχρό ανώτερο αέρα, και δημιουργεί σύννεφο που παράγει ξηρή αστραπή.

Οι καταιγίδες αυτές, δημιούργημα της φωτιάς, έχουν σπρώξει τον καπνό στην στρατόσφαιρα, επιτρέποντάς του να ταξιδέψει πολύ πιο μακριά και να επηρεάσει τις ατμοσφαιρικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

These fire-induced thunderstorms have pushed the smoke to the stratosphere, allowing it to travel much further and affect atmospheric conditions around the world.

«Οι επιδράσεις αυτών των γεγονότων — κατά πόσο ο καπνός θα προκαλέσει ατμοσφαιρική θέρμανση ή ψύξη, τι θα συμβεί στα υποκείμενα σύννεφα — είναι επί του παρόντος αντικείμενο έντονης έρευνας», είπε η NASA.

Η υπηρεσία προσέθεσε ότι υπήρξαν αισθητές επιδράσεις στον γείτονα της Αυστραλίας.

«Ο καπνός έχει δραματική επίδραση στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας έντονα προβλήματα στην ποιότητα του αέρα σε όλη την επικράτεια και σκουραίνοντας εμφανώς το χιόνι στις βουνοκορφές.»

Η απειλή της φωτιάς στην Αυστραλία είναι πιο οξεία στις αγροτικές κοινότητες, αλλά η χαμηλή ποιότητα του αέρα συνεχίζει να είναι πρόβλημα στις μεγάλες πόλεις, με την υπηρεσία Υγείας της πολιτείας της Βικτόρια να λέει πως ο αέρας της Μελβούρνης ήταν ο χειρότερος στον κόσμο, νωρίς την Τρίτη.

Οι πυρκαγιές καίνε από τον Σεπτέμβρη και έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 27 ανθρώπους, καταστρέψει περισσότερα από 2.000 σπίτια και οδηγήσει στην εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων.

Χιλιάδες διαδήλωσαν αργά την Παρασκευή στο Σίδνεϋ και τη Μελβούρνη, ζητώντας την απόλυση του πρωθυπουργού και τη ανάληψη δράσης από την Αυστραλία για την κλιματική αλλαγή.

Πηγή: the Canary

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ