Υπάρχει μια παρανόηση σε σχέση με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να ακυρώσει τη μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων» – παρανόηση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιείται για φθηνή αντιπολίτευση – λες και δεν υπάρχουν άλλα θέματα να θίξεις στην χειρότερη υπουργό πολιτισμού, από δημιουργίας του Ελληνικού κράτους.
Η μετάδοση στο μέγαρο μουσικής δεν αναβάλλεται επειδή το έργο το έγραψε ένας Ρώσος, ο Τσαϊκόφσκι, αλλά επειδή πραγματοποιείται από έναν θεσμό που επιχορηγείται από το ρωσικό κράτος, το οποίο αυτή τη στιγμή βομβαρδίζει μια ανεξάρτητη χώρα. Για την ακρίβεια το θέατρο Μπολσόι, που είναι και η μητρική εταιρεία των μπαλέτων Μπολσόι ελέγχεται από μα ομάδα πολιτικών, τραπεζιτών και επιχειρηματιών τους οποίους επέλεξε προσωπικά ο Πούτιν – αν και αμφιβάλλουμε ότι η Μενδώνη μπήκε στον κόπο να κάνει τέτοια έρευνα.
Τα πολιτιστικά μποϊκοτάζ δεν στρέφονται ποτέ εναντίων των δημιουργών ή των εκτελεστών των καλλιτεχνικών έργων αλλά των κρατικών θεσμών που τα ελέγχουν (και συχνά τα χρησιμοποιούν σαν πλυντήρια των εγκλημάτων τους). Αυτό ισχύει από το μποϊκοτάζ του ρατσιστικού κράτους της Νότιας Αφρικής, στα χρόνια του καθεστώτος απαρτχάιντ, μέχρι το σημερινό μποϊκοτάζ του κράτους του Ισραήλ. Το ίδιο ισχύει όμως και με μποϊκοτάζ εναντίον ιδιωτικών εταιρειών, όπως πχ η Coca Cola – δεν στρέφεσαι εναντίον των Αμερικανών πολιτών ή των εργαζομένων σε αυτή αλλά εναντίον της πολιτικής της εταιρείας.
Πρέπει λοιπόν η Μενδώνη να διακόψει αυτές τις συνεργασίες στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης πίεσης προς το ρωσικό κράτος; Εμείς απαντάμε ναι. Δεν μας είπε να μην διαβάζουμε Ντοστογιέφσκι (αν και την έχουμε ικανή, για άλλους λόγους), απλώς συμμετέχει σε ένα διεθνές μποϊκοτάζ. Και τα μποϊκοτάζ μπορούν να αποτελούν ένα ισχυρό μέσο πίεσης προς επίσημους φορείς.
Το πρόβλημα, όπως εξηγήσαμε και στην περίπτωση του αποκλεισμού της Ρωσίας από την Eurovision και από μεγάλες αθλητικε΄ς διοργανώσεις, είναι ότι εδώ και χρόνια κάποιοι καταδίκαζαν τα μποϊκοτάζ γιατί τους χαλούσαν τη συνεργασία με κράτη-δολοφόνους, όπως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Και δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι δεν ανήκαν μόνο στην ελληνική δεξιά.
Αρης Χατζηστεφάνου
Υ.Γ Έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε πως θα είναι ο κόσμος μας μετά την κρίση της Ουκρανίας, όταν κυβερνήσεις έχουν φτάσει στο σημείο να συμμετέχουν σε καλλιτεχνικά μποϊκοτάζ ενώ κυρίαρχα ΜΜΕ μεταδίδουν σεμινάρια για το πως να κατασκευάζεις βόμβες μολότοφ, όπως έκανε πρόσφατα το Skynews.