Στέφανος Μάνος

Να σας πούμε γιατί πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι στην Ελλάδα κύριε Μάνο;

Του Αρη Χατζηστεφάνου

Δεν προλαβαίνουμε πλέον τα συνεχή «χτυπήματα στον καπιταλισμό» που πραγματοποιεί ο γκουρού του ελληνικού νεοφιλελευθερισμού, Στέφανος Μάνος.

Πριν από μερικούς μήνες εμφανιζόταν οργισμένος γιατί έμεινε χωρίς ρεύμα και νερό λόγω της κακοκαιρίας. Τα έβαζε μάλιστα με την ιδιωτική εταιρεία που υδροδοτεί την Εκάλη και σημείωνε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα λύσει το πρόβλημα των διακοπών ηλεκτροδότησης.

Λίγους μήνες νωρίτερα μας εξηγούσε ότι ο ιδιωτικός τομέας απέτυχε να προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας, σε αντίθεση με τα δημόσια νοσοκομεία που τα κατάφερναν.

Και τώρα μαθαίνουμε από τα χείλη του πρώην υπουργού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι από ό,τι σε Αγγλία-Δανία.

Μην πέσετε στην παγίδα ότι o γερόλυκος του νεοφιλελευθερισμού άλλαξε πραγματικά. Ως πρώτη αιτία της αποτυχίας της Ελλάδας αναδεικνύει την επικοινωνιακή αποτυχία της πολιτείας. «Η άγνοια εξηγεί ενδεχομένως την ανεμελιά, την αγνόηση του κινδύνου» εξηγεί ο Στ.Μάνος αναπαράγοντας ουσιαστικά τις θεωρίες της ατομικής ευθύνης. Το κείμενό του ίσως να ακούγεται αντικυβερνητικό αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση.

Αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνει ο πρώην υπουργός, προτάσσοντας τα προβλήματα επικοινωνίας, είναι ότι δεν ευθύνονται τόσο τα ανεπαρκή τεστ στον πληθυσμό, οι ελλείψεις σε ΜΕΘ και σε ιατρικό προσωπικό. Δεν ευθύνεται η αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης η οποία ανοιγοκλείνει την αγορά, τα σχολεία και ολόκληρη τη χώρα για να εξυπηρετήσει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι την προστασία του πληθυσμού. Δεν έχει σχέση η πολιτική και οικονομική υποτέλεια της κυβέρνησης, που δεν τις επιτρέπει να αναζητήσει και εναλλακτικές πηγές εμβολίων – για να μην δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές του φαρμάκου.

Θέλετε να μάθετε γιατί πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα κύριε Μάνο; Γιατί εσείς και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι ακόλουθοί σας (που κληρονόμησαν την περιουσία τους από τους γονείς τους και παρουσιάζονται ως άριστοι) στήσατε την καριέρα σας σε ψέματα και μισές αλήθειες.

Πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι γιατί το Νοέμβριο του 2020, εν μέσω της πανδημίας ζητούσατε να μην γίνουν προσλήψεις γιατρών στο δημόσιο. Για να στηρίξετε μάλιστα τις θέσεις σας παρουσιάζατε το παραπειστικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους. Δεν εξηγούσατε όμως ότι αυτό είναι το σύνολο των γιατρών και όχι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, που καταρρέουν από το φόρτο εργασίας.

Αν παρουσιάζατε τον σωστό πίνακα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς θα διαπιστώνατε ότι όχι μόνο δεν είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη αλλά ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε, μαζί με την Πολωνία, όπου οι νοσοκομειακοί γιατροί μειώθηκαν στο διάστημα 2008-2017.

Θυμάστε ποια ήταν αυτή η περίοδος κύριε Μάνο; Ήταν η εποχή πουν ζητούσατε συνεχώς νέα μνημόνια, τα οποία διέλυαν το δημόσιο σύστημα υγείας, προκειμένου να μείνουμε όπως λέγατε στην ΕΕ. Την ΕΕ η οποία έκοβε τους πόρους για την υγεία και οδηγήθηκε στο ιστορικό φιάσκο να μην μπορεί να προμηθευτεί επαρκή εμβόλια για να σώσει τους πολίτες των χωρών μελών της.

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπαίνουμε καν στην συζήτηση ότι η Ελλάδα οφείλει να έχει περισσότερους γιατρούς (όπως και δασκάλους και καθηγητές) από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης λόγω της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού και του νησιωτικού χαρακτήρα της. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την τόσο χοντροκομμένη προπαγάνδα σας.

Έτσι πορευθήκατε όμως σε όλη σας τη ζωή κύριε Μάνο. Όπως όταν προσπαθούσατε να μας πείσετε ότι είναι οικονομικότερο να ταξιδέψουμε με ταξί παρά με τρένο από την Αθήνα ως τη Θεσσαλονίκη! Το κάνατε και τότε με ψευδή στοιχεία και λογικούς ακροβατισμούς, που άφηναν έξω από την εξίσωση τα στοιχεία που δεν ταίριαζαν στη θεωρία σας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, κύριε Μάνο. Και ένας από αυτούς είναι οι θεωρίες που προωθείτε σε όλη σας τη ζωή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ