Δεύτερο διπλωματικό χτύπημα για το Ισραήλ μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.

Ν.Αφρική: Το κυβερνών κόμμα υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

To κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσσο (ANC) αποφάσισε να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ καταδικάζοντας έτσι τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Παλαιστινίων.

Η απόφαση ελήφθη λίγες ώρες πριν η γενική συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτηρίσει άκυρη την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Με ομόφωνη απόφασή της, η Εθνική Διάσκεψη του ANC, που αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα υποβαθμίσει την ισραηλινή πρεσβεία σε επίπεδο απλής υπηρεσίας διασύνδεσης.

Αν και η απόφαση θα χρειαστεί χρόνο για να μετατραπεί σε κυβερνητική πολιτική, η ανακοίνωσή της αποτέλεσε ένα ακόμη διπλωματικό χτύπημα για το κράτος του Ισραήλ, το οποίο κατηγορείται ότι δημιουργεί συνθήκες απαρτχάιντ όπως αυτές που επικρατούσαν εναντίον των μαύρων της Νότιας Αφρικής.

Η ιστορία των δυο χωρών

Το καθεστώς του απαρτχάιντ δημιουργήθηκε το 1948 στην Νότια Αφρική αν και είχε τις ρίζες του στην βρετανική αποικιοκρατία που διαχώριζε το λευκό από το μαύρο πληθυσμό.

Από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στη Νότια Αφρική βρίσκουν καταφύγιο αρκετοί αξιωματούχοι της ναζιστικής Γερμανίας. Παράλληλα μέλη του ναζιστικού κόμματος της Νότιας Αφρικής προωθούνται σε θέσεις κλειδιά του κρατικού μηχανισμού. Ο ναζιστής Βαλτάζαρ Βόρστερ μάλιστα θα φτάσει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το 1983 θα περάσει από εκεί και ο Νίκος Μιχαλολιάκος της χρυσής αυγής για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Καθώς με το πέρασμα του χρόνου το φιλοφασιστικό καθεστώς του Απαρτχάιντ απομονώνονταν από τη διεθνή κοινότητα το Ισραήλ παρέμενε η μοναδική χώρα που συνέχιζε να το στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις μέχρι την ολοκληρωτική του κατάρρευση και την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα.

Σε παλαιότερο δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian είχε αποκαλύψει ότι ο Σιμόν Πέρες είχε μυστικές επαφές με το καθεστώς του Απαρτχάιντ στο οποίο υποσχέθηκε πουλήσει πυρηνικές κεφαλές σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Τα έγγραφα που αποκάλυψε ο Guardian αποτέλεσαν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο παρά το γεγονός ότι επισήμως αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ύπαρξή του.

Οι καιροί όμως αλλάζουν και τα φιλοφασιστικά καθεστώτα όπως και οι σύμμαχοί τους καταρρέουν.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ