βασίλισσα αγγλίας

Μπορεί η βασίλισσα να αποκεφαλίσει τον Τραμπ… νόμιμα;

Τον Ιανουάριο του 2017 η βρετανική σατιρική ιστοσελίδα Daily Mash υποστήριξε ότι η βασίλισσα της Αγγλίας φερόταν να δήλωσε ότι μπορεί να δολοφονήσει με ένα σπαθί τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να υποστεί νομικές συνέπειες.

Επειδή ως γνωστόν το ίντερνετ είναι γεμάτο από ανθρώπους… διαφορετικής ευφυίας, αρκετοί πίστεψαν την συγκεκριμένη πληροφορία, ειδικά από τη στιγμή που το κείμενο έγινε viral και αναπαράγονταν χωρίς αναφορά στην αρχική πηγή.

Παρόλα αυτά αρκετοί νομικοί και αναλυτές θέλησαν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα συνέβαινε εάν κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου η βασίλισσα έβγαζε ένα σπαθί και του έκοβε το κεφάλι. Μπορεί η βασίλισσα να διωχθεί για παράνομες ενέργειες ιδιαίτερα εάν αυτές διαπραχθούν στο παλάτι;

Σε παλαιότερη ανάλυση στην εφημερίδα Guardian διαβάζαμε ότι ο τελευταίος μονάρχης που παρουσιάστηκε ως κατηγορούμενος σε αίθουσα δικαστηρίου ήταν ο Κάρολος Α – η υπόθεση του οποίου δεν είχε αίσιο τέλος αφού τον εκτέλεσαν με την κατηγορία της προδοσίας.

Η βασίλισσα έχει δυο νομικές υποστάσεις, μια ως φυσικό πρόσωπο και μια ως ενσάρκωση του στέμματος δηλαδή επικεφαλής όλων των εκφάνσεων του κράτους στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Η δεύτερη της εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο.

Το ίδιο ισχύει βέβαια για όλους τους αρχηγούς κρατών με τη διαφορά ότι ως βασίλισσα απολαμβάνει το ακαταδίωκτο μέχρι το τέλος της ζωής της ενώ το κοινοβούλιο δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το καθεστώς χωρίς… την έγκριση της βασίλισσας.

«Εάν σε κάποια στιγμή της ζωής της βρεθεί χωρίς χρήματα» εξηγούσε ο Guardian «μπορεί να βουτήξει κάτι από ένα κατάστημα – ένα μάλλον απίθανο ενδεχόμενο (σημ. του Guardian) – και δεν θα συλληφθεί».

Στην ιστοσελίδα της Βρετανικής Μοναρχίας πάντως διαβάζουμε ότι «παρά το γεγονός ότι βάσει του βρετανικού δικαίου δεν μπορούν να υπάρξουν ποινικές και αστικές ευθύνες για τον μονάρχη (sovereign) ως πρόσωπο, η βασίλισσα είναι προσεκτική ώστε όλες οι ενέργειές της να πραγματοποιούνται αυστηρά στο πλαίσιο του νόμου».

Οι περισσότεροι νομικοί στην Αγγλία καταλήγουν ότι δεν μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον της Βασίλισσας αλλά κανένας μονάρχης δεν θα χρησιμοποιούσε αυτό το προνόμιο λόγω της κοινωνικής αναταραχής και πιθανής εξέγερσης των πολιτών που θα ακολουθούσε.

Η οποία εξέγερση βέβαια, στην περίπτωση αποκεφαλισμού του Τραμπ, δεν μπορεί να θεωρείται και τόσο δεδομένη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ