morsi

Μοχάμεντ Μόρσι: Η δολοφονία ενός εκλεγμένου ηγέτη

Πηγή: counterfire.org
O Τζον Ρις είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος της Βρετανίας . Σε πρόσφατο άρθρο του καλεί τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας του να διακόψει τις σχέσεις της με το «κράτος-παρία», την Αίγυπτο.

O θάνατος του Μοχάμετν Μόρσι μέσα στη δικαστική αίθουσα στο Κάιρο δείχνει αν μη τι άλλο ότι στην Αίγυπτο επικρατεί καθεστώς ανομίας καθώς και ότι το κυβερνών κόμμα αποτελεί μια συμμορία.

Είχε γίνει εδώ και καιρό γνωστό ότι πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου μετά την καθαίρεσή του κρατούταν υπό συνθήκες που έφερναν τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Μόρσι ήταν φυλακισμένος στη διαβόητη πτέρυγα του Σκορπιού στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Τόρα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από τη στιγμή της ανατροπής του από τον στρατό της Αιγύπτου το 2013, οδηγούνταν σε δίκη με κατηγορίες κατασκοπείας.

Τον περασμένο Μάρτιο μια επιτροπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, με επικεφαλής τον Κρίσπι Μπλαντ, ανέφερε ότι ο Μόρσι κρατείται στην απομόνωση για 23 ώρες τη μέρα με μόλις μία ώρα στη διάθεση του για φυσική άσκηση. Ανέφεραν επίσης ότι του έχει αρνηθεί η απαραίτητη ιατρική περίθαλψη.

Ο αιγυπτιακός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού αλ Σίσι έχει την ευθύνη για τον θάνατο χιλιάδων Αιγυπτίων διαδηλωτών από τη στιγμή που ανέτρεψε τον Μόρσι ένα χρόνο μετά την εκλογή του το 2012.

Το καθεστώς έχει αυτή τη στιγμή φυλακίσει 60.000 αντιφρονούντες, σύμφωνα με την Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Μπορούμε να διδαχθούμε πολλά από αυτό το τραγικό γεγονός.

Τη στιγμή που πραγματοποιούταν το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι, πολλοί φιλελεύθεροι και κάποια μέλη της αριστεράς αρνήθηκαν να υπερασπιστούν έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο γιατί ήταν αντίθετοι στις πολιτικές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όπου ήταν μέλος ο Μόρσι.

Δεν υπάρχει κάτι πιο κοντόφθαλμο ή φαύλο από αυτό. Κατά την αντεπανάσταση που εξαπέλυσε ο αλ Σίσι φιλελεύθεροι και οι αριστεροί καθώς επίσης και μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σκοτώθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Φυσικά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα έκανε λάθη κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της καθώς δεν μπόρεσε σταματήσει το «βαθύ κράτος» της Αιγύπτου.

Αλλά όσο μεγάλα και αν αποδείχτηκαν εν τέλει αυτά τα λάθη, τη στιγμή που η αιγυπτιακή επανάσταση δεχόταν μια καταστροφική ήττα, κάθε στοιχείο του επαναστατικού μετώπου θα έπρεπε να κινητοποιηθεί από κοινού με σκοπό να νικήσει τον στρατό.

Κάθε Αιγύπτιος πολίτης και κάθε μέλος της αιγυπτιακής επανάστασης πλήρωσε το τίμημα των λαθών.

Τώρα ο Μοχάμεντ Μόρσι πλήρωσε το τίμημα με τη ζωή του. Και ο δολοφόνος του είναι ο Στρατηγός αλ Σίσι.

Αν επρόκειτο για οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο, πχ το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα, η κατακραυγή προς το πολιτικό καθεστώς θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις. Μην περιμένετε κάτι τέτοιο τώρα.

Η Αίγυπτος αποτελεί πιστό σύμμαχο της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή, μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.

Αν η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ (Ιρανοβρετανή που χαίρει διπλωματικής προστασίας από τη Μεγάλη Βρετανία) είχε πεθάνει λόγω κακομεταχείρισης μέσα σε μια αίθουσα δικαστηρίου ο Ιρανός πρέσβης θα είχε εκδιωχθεί, θα είχαν σταματήσει οι σχέσεις με το Ιράν και θα είχαν επιβληθεί περισσότερες κυρώσεις.

Η κρατική δολοφονία ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου θα έπρεπε να έχει την ίδια βαρύτητα. Αλλά δεν θα λάβει τέτοια έκταση όσο το Συντηρητικό Κόμμα αγαπά έναν δικτάτορα και όσο οι πολιτικές αποφάσεις του δικτάτορα αυτού το βρίσκουν σύμφωνο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ