ΜΚΟ ανήλικοι πρόσφυγες

ΜΚΟ και υπόθεση Λιγνάδη

2310net
Πηγή: Κατιούσα

Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί μια φήμη ότι ΜΚΟ εμπλέκεται στην υπόθεση Λιγνάδη διότι έστελνε παιδιά στο σπίτι του. Επειδή συνήθως μιλάνε για διάφορα θέματα άνθρωποι που δεν γνωρίζουν, το διαδίκτυο είναι εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν ψευδείς ειδήσεις, και η θολούρα γενικά βολεύει, ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.

  • Οι ΜΚΟ δεν είναι ταπεινά χαμομηλάκια. Είναι ιδιωτικές εταιρίες που έχουν κληθεί να διαχειριστούν… με το αζημίωτο πολλές πτυχές της κοινωνικής πρόνοιας και του προσφυγικού στην Ελλάδα και διεθνώς. Πολλά κακά μπορεί κανείς να πει για τις ΜΚΟ και θα έχει δίκιο. Να μιλήσει για την πρωτοπορία τους στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, για μπίζνες και συνεργασίες με τις κυβερνήσεις, για το ότι είναι το όχημα της επέλασης του εθελοντισμού ως εναλλακτική στη μισθωτή εργασία, για εργοδοτικές συμπεριφορές που φτάνουν μέχρι και σε κατηγορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις. Τα έχουμε ξαναγράψει εδώ. Όμως το να χρεώσεις ή να αφήνεις σκιές ότι μια ΜΚΟ με όνομα και ΑΦΜ μπορεί να είχε ενεργό ρόλο σε κύκλωμα παιδεραστίας είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβαίνει παρά μόνο αν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία.
  • Στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων δουλεύουν ΚΑΙ άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να περνάνε ούτε απ’ έξω. Ωστόσο, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στο προσφυγικό είναι νέοι επιστήμονες που πέρα από την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν ενδιαφέρον για την προστασία και υποστήριξη του προσφυγικού πληθυσμού. Αυτό δεν αναιρεί ότι καθημερινά γίνονται τρομερά λάθη, κακές επιλογές, ατελέσφορες πρακτικές και αναποτελεσματική διαχείριση. Άλλωστε, για τις διοικήσεις των ΜΚΟ τα προσφυγόπουλα είναι αριθμοί, επιχορηγήσεις, πρότζεκτς και «παραδοτέα».
  • Καμία σοβαρή δομή φιλοξενίας δεν πηγαίνει τα παιδιά ούτε για ψάρεμα χωρίς ενημέρωση και έγγραφη άδεια από την Εισαγγελία Ανηλίκων. Κανένας εισαγγελέας ανηλίκων δεν θα έδινε άδεια να μεταβούν παιδιά σε σπίτι κάποιου ενήλικα.
  • Τα προηγούμενα χρόνια πολλές θεατρικές ομάδες, καθηγητές θεάτρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ερασιτέχνες και επαγγελματίες προσέφεραν εθελοντικά μαθήματα θεάτρου σε προσφυγόπουλα, ανέβασαν παραστάσεις με ανήλικα, έκαναν χιλιάδες ώρες δραματοθεραπείας. Θες από ενδιαφέρον, από αλληλεγγύη, από επιθυμία να προσφέρουν κάτι σε αυτά τα παιδιά; Έγιναν δεκάδες τέτοια προγράμματα.
  • Όποιος έχει εργαστεί έστω και μια εβδομάδα με ασυνόδευτα ανήλικα γνωρίζει ότι τα παιδιά αυτά παρατάνε σχεδόν κάθε δραστηριότητα. Σχολεία, μαθήματα ελληνικών, μουσικής, θεάτρου. Γενικά παρατάνε τα πάντα. Δεν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν σε αυτή τη χώρα. Οι καρδιές και τα μυαλά τους είναι πολύ απασχολημένα με το να θέλουν να πάνε στη Γερμανία ή όπου αλλού βρίσκεται κάποιο συγγενικό πρόσωπο ή με το να φοβούνται μήπως αναγκαστούν να επιστρέψουν στην κόλαση που ζούσαν πριν.
  • Τα παιδιά αυτά, συνήθως 16, 17 ετών, προσπαθούν να έχουν κανονική ζωή. Κάποια έχουν φίλους, άλλα έχουν αγόρια ή κοπέλες. Έχουν κινητά τηλέφωνα, μπορούν να βγαίνουν έξω. Γενικά είναι αρκετά ευάλωτα σε οποιονδήποτε θέλει να τα εκμεταλλευτεί. Και τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δεν μπορούν να τα προστατεύσουν. Αν μάθουν ότι τα παιδιά έχουν διατρέξει κάποιον κίνδυνο, συνήθως αυτό γίνεται κατόπιν εορτής.
  • Θέλετε να πούμε κάτι που πονάει; Κάτι που είναι ακόμα πιο σοκαριστικό από αυτά που μαθαίνουμε τον τελευταίο καιρό; Ρίξτε μια ματιά σε ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησαν πριν από λίγα χρόνια, από ξένα ΜΜΕ φυσικά, για τα προσφυγόπουλα που αναγκάζονται να εκδίδονται στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό είναι κοινό μυστικό σε όσους εργάζονται στο προσφυγικό. Παιδιά 15, 16 ετών αγόρια και κορίτσια, εκδίδονται για ένα πεντάευρω. Ικανοποιούν τις πιο άρρωστες ορέξεις των νοικοκυραίων για να επιβιώσουν. Αυτού του είδους η σεξουαλική εργασία έχει όνομα, λέγεται «σεξ επιβίωσης» (survival sex) και σε αυτό εξαναγκάζονται παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες στην πολιτισμένη ΕΕ. Προφανώς και η Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων που ορίστηκε από την κυβέρνηση είναι πολύ απασχολημένη για να ασχοληθεί με τέτοια ζητήματα.
  • Τον τελευταίο καιρό υπάρχει προσπάθεια ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και σε όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του. Καταστολή και συκοφάντηση. Ο γνωστός συνδυασμός δηλαδή. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Μπαίνουν στο κάδρο οι ΜΚΟ, έτσι γενικά και αόριστα, προκειμένου να συνδεθεί η υποστήριξη στους πρόσφυγες με εγκληματικές πράξεις, να δημιουργηθεί μια θολούρα σχετικά με τις ΜΚΟ και να κατασυκοφαντηθεί κάθε μορφή αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση ποντάρει σε αυτό. Στα νησιά διαλαλεί ότι «οι ΜΚΟ φέρνουν τους πρόσφυγες». Συλλαμβάνονται διασώστες και όσοι προσπαθούν να τους δώσουν ένα ποτήρι νερό ή μια κουβέρτα. Ταυτόχρονα, δικές της ΜΚΟ αναλαμβάνουν να ξεκοκκαλίσουν μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τη στέγαση των προσφύγων.
  • Τέλος, τα ΜΜΕ που έχουν επιδοθεί σε διαστρεβλώσεις κάθε είδους, τα ίδια που πριν ένα χρόνο προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι στον Έβρο γίνεται remake του έπους του 1940, αυτά που έχουν κατασυκοφαντήσει κάθε γεγονός που σχετίζεται με το προσφυγικό, αυτά που έχουν αποκρύψει τις εγκληματικές εικόνες των παράνομων pushbacks, αυτά που αποτελούν τον επικοινωνιακό βραχίονα της πιο άγριας κυβέρνησης μετά τη Μεταπολίτευση, τα ίδια ΜΜΕ που μέχρι προχτές προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει θέμα Λιγνάδη, τώρα θέλουν να μας πείσουν ότι κόπτονται για τα ασυνόδευτα. Ε, ας πάνε να δούνε πού μένουν, αν τα πλάκωσε το χιόνι στη Μαλακάσα, αν βούλιαξαν στη λάσπη του Καρά Τεπέ, αν κινδυνεύουν στη ΒΙΑΛ ή στο Βαθύ, αν γονείς με ελληνικό DNA τα έδιωξαν από το σχολείο και μετά ας έρθουν να μας πούνε ό,τι θέλουν.

Εν κατακλείδι, πολλά μπορούμε να πούμε για την υποδοχή (εδώ γελάμε) και την προστασία (εδώ κλαίμε) που τυγχάνουν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην ΕΕ και για τον ρόλο που έχουν οι ΜΚΟ σε αυτόν. Αλλά ας μη συμβάλλουμε άθελά μας στην καλλιέργεια του κλίματος συνωμοσίας που τρέφει την ακροδεξιά ρητορική και εκφράζεται από τα πρωτοσέλιδα του ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ μέχρι την αντιμεταναστευτική πολιτική του Μηταράκη και της Βούλτεψη.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ