Παλαιστίνη

Μισός αιώνας κατοχής. Το συγκλονιστικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Electronic Intifada

Πηγή: The Electronic Intifada

Διαβάστε στο τέλος του κειμένου μια διόρθωση και μια οφειλόμενη απάντηση

Φέτος τον Ιούνιο συμπληρώθηκαν 50 χρόνια ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στα Συριακά Υψώματα του Γκολάν.

Μέσα σε αυτό το μήνα εννιά Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές δυνάμεις, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζουν να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η σημερινή κατάσταση αποτυπώνεται μέσα από εικόνες που συγκέντρωσε η ιστοσελίδα Electronic Intifada:

27 Ιουνίου – Ένα νεογέννητο μέσα στη θερμοκοιτίδα, στη μονάδα αυξημένης φροντίδας νεογνών στο νοσοκομείο al-Shifa της Γάζας. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή* ότι δεν επέτρεψε σε ασθενείς από τη Δυτική Όχθη να λάβουν την απαραίτητη, επείγουσα θεραπεία στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο νεογέννητων.
(Φωτογραφία: Mohammed Asad / APA images)


1 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι προσεύχονται μετά το βραδινό γεύμα που διακόπτει το Ραμαζάνι, στην παραλία της πόλης της Γάζας.
(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)


1 Ιουνίου – Ένα μπακάλικο φωτίζεται με φωτάκι LED κατά τη διάρκεια διακοπής ρεύματος στη Γάζα.
(Φωτογραφία: Ezz Zanoun / ActiveStills)


5 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι διαδηλωτές πετούν πέτρες προς τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων έπειτα από μια διαδήλωση εναντίον του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)


7 Ιουνίου – Παλαιστίνιες θρηνούν κατά τη διάρκεια της κηδείας του 25χρονου Fadi al-Najjar, που πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες στα νότια της Γάζας.
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)


8 Ιουνίου: Ένα παιδί με το χαρταετό του στο νεκροταφείο του καταυλισμού προσφύγων Jabaliya, στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 110 χιλιάδες πρόσφυγες σε αυτό τον καταυλισμό.
(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)


9 Ιουνίου – Ένα παιδί πουλάει χόρτα στην αγορά της Γάζας. Η κακή οικονομική κατάσταση στη Γάζα οφείλεται στον οικονομικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην περιοχή. Όλο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να εργαστούν για να υποστηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους.
(Φωτογραφία: Anne Paq / ActiveStills)


9 Ιουνίου – Συγγενής θρηνεί πάνω από τη σορό του Παλαιστίνιου Ayed Jumaa στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Ο 35χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στα ανατολικά του καταυλισμού προσφύγων Jabaliya.
(Φωτογραφία: Mohammed Asad / APA images)


13 Ιουνίου – Μια Παλαιστίνια περνά δίπλα από γκράφιτι στην Ιερουσαλήμ.
(Φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)


13 Ιουνίου – Ένας Παλαιστίνιος πωλητής πουλά ψωμί στην αγορά της Παλιάς Πόλης της Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.
(Φωτογραφία: Ayman Ameen / APA images)


13 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι και διεθνείς υποστηρικτές διακόπτουν τη νηστεία του Ραμαζανιού δίπλα στα χαλάσματα του σπιτιού της οικογένεας Fawaqa στην Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν το σπίτι τον περασμένο Μάιο, με το πρόσχημα ότι είχε χτιστεί χωρίς άδεια. Ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι οι αρχές είχαν αρνηθεί να του παραχωρήσουν άδεια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του.
(Φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)


21 Ιουνίου – Ένας Παλαιστίνιος υπεύθυνος ασφαλείας επιβλέπει τα φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα, καθώς φτάνουν στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Στα μέσα Απριλίου το μόνο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας έκλεισε, γιατί εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)


21 Ιουνίου – Ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Mahmoud Abbas, συναντά τον Jared Kushner, Αμερικάνο απεσταλμένο για τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και γαμπρό του Τραμπ, στην πόλη της Ραμάλα.
(Φωτογραφία: Thaer Ganaim / APA images)


22 Ιουνίου – Μουσουλμάνοι πιστοί προσεύχονται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τζαμί στην πόλη της Γάζας. Η “Νύχτα της μοίρας” (ή Laylat al-Qadr) είναι η νύχτα που, κατά τη μουσουλμανική παράδοση, οι πρώτοι στίχοι του Κορανίου αποκαλύφθηκαν στον Προφήτη Μωάμεθ.
(Φωτογραφία: Mofeed Abu Zaida / APA images)


23 Ιουνίου – Μια παλαιστινιακή οικογένεια φτιάχνει παραδοσιακά μπισκότα με χουρμάδες στο σπίτι, προετοιμάζοντας τη γιορτή Ιντ αλ-φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.
(Φωτογραφία: Abed Rahim Khatib / APA images)


23 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι απωθούνται από το σημείο ελέγχου Qalandiya, αφού τους απαγόρευσαν να περάσουν στην Ιερουσαλήμ για να παρακολουθήσουν την τελευταία προσευχή Παρασκευής του Ραμαζανιού. Κατ’ εξαίρεση οι Ισραηλινοί επέτρεψαν σε Παλαιστίνιες γυναίκες κάθε ηλικίας, σε άνδρες άνω των 40 και αγόρια κάτων των 12 να περάσουν στην Ιερουσαλήμ, μόνο κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού.
(Φωτογραφία: Ahmad Al-Bazz / ActiveStills)


27 Ιουνίου – Ένας Παλαιστίνιος εξετάζει το σπίτι του, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια νυχτερινής αεροπορικής επίθεσης από το Ισραήλ. Το Ισραήλ βομβάρδισε υποτιθέμενους στόχους της Χαμάς, έπειτα από έκρηξη ρουκέτας στο νότιο Ισραήλ.
(Φωτογραφία: Mohammed Asad / APA images)


27 Ιουνίου – Παλαιστίνιοι παίζουν σε ένα λούνα παρκ της Γάζας την τρίτη μέρα της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-φιτρ, που σηματοδοτεί και το τέλος του Ραμαζανιού.
(Φωτογραφία: Ashraf Amra / APA images)


ΔΙΟΡθΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ: Στην αρχική έκδοση του κειμένου, μεταφράζοντας μια λεζάντα του electronic Intifada, γράψαμε εκ παραδρομής ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγορεί την ισραηλινή αρχή (αντί την παλαιστινιακή) για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε την έξοδο ασθενών με αποτέλεσμα να πεθάνουν δυο νεογέννητα παιδιά.
Αναγνωρίζοντας το μεταφραστικό λάθος θέλω να σημειώσω ότι δεν αλλάζει σε τίποτα την πολιτική ουσία του ζητήματος. Το Electronic Intifada, όπως και εμείς, έχουμε σημειώσει πολλές φορές ότι η αντιπαράθεση της Παλαιστινιακής Αρχής με την Χαμάς, τόσο στο ζήτημα της περίθαλψης ασθενών όσο και στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, δεν μειώνει σε τίποτα την πρωταρχική ευθύνη των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες βάσει τους διεθνούς δικαίου έχουν την ευθύνη για την ασφάλεια όσων ζουν υπό καθεστώς κατοχής και αποκλεισμού. Τόσο η Human Rights Watch όσο και η Διεθνής Αμνηστία έχουν επισημάνει ότι το Ισραήλ και όχι η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν την υποχρέωση να διασφαλίζουν τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας.

Αυτό δεν εμπόδισε ορισμένες από τις “φωνές του Ισραήλ” στην Ελλάδα, όπως το XYZ Contagion και τον Κλέωνα Ιωαννίδη να χρησιμοποιήσουν το μεταφραστικό λάθος για να εξαπολύσουν προσωπική επίθεση εναντίον μου. Είπαν ότι προωθώ το αφήγημα ότι “Οι Εβραίοι μας πίνουν το αίμα”, και ότι θα ήθελα ο Αδόλφος να είχε εξοντώσει όλους τους Εβραίους. To ΧΥΖ Contagion του Ιωαννίδη συνέχισε συγκρίνοντάς με με τον εκδότη του Χίτλερ Julius Streicher.

Τα επιχειρήματα του Κλέωνα Ιωαννίδη θα ήταν αστεία αλλά στην πραγματικότητα δεν αφορούν εμένα. Το XYZ Contagion με το συγκεκριμένο κείμενο αναπαράγει την πιο επιθετική γραμμή της ισραηλινής προπαγάνδας, σύμφωνα με την οποία οι Παλαιστίνιοι και όχι το Ισραήλ ευθύνονται για την ανθρωπιστική τραγωδία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Πρόκειται για την ίδια “λογική” που χρησιμοποιούσε και ο Βενιαμίν Νετανιάχου όταν προσπαθούσε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι οι Παλαιστίνιοι και όχι ο Χίτλερ ευθύνονται για το ολοκαύτωμα. Για αυτό άλλωστε ακόμη και Ισραλινοί πανεπιστημιακοί τον αποκάλεσαν “αρνητή του ολοκαυτώματος”. 

Παράλληλα το XYZ Contagion χρησιμοποιεί με τον πιο αστείο και ερασιτεχνικό τρόπο το βασικό προπαγανδιστικό επιχείρημα ότι όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ είναι αντισημίτης. Για την ακρίβεια τα περισσότερα επιχειρήματα μοιάζουν βγαλμένα από το “εγχειρίδιο προπαγάνδας” που είχε ετοιμάσει για το Ισραήλ ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Φρανκ Λουντζ

Να θυμούνται μόνο ότι κάθε επίθεση από τα ελληνικά φερέφωνα του κράτους του Ισραήλ, αποτελεί για εμάς παράσημο.

Αρης Χατζηστεφάνου 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ